Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Kasım 2022): Irak ve Suriye’ye hava harekâtı, CHP MYK toplanıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlayalım.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 21 derece olacak. Ankara çok bulutlu 18 derece; İzmir kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlı 23 derece, Antalya gök gürültülü sağanak yağışlı 21, Diyarbakır az bulutlu 17 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak ve Suriye’nin kuzeyine hava harekâtı düzenledi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), PKK ve YPG’ye karşı “Pençe-Kılıç Hava Harekâtı” düzenlendiğini açıkladı.

MSB, Twitter hesabında “Irak’ın kuzeyindeki Kandil, Asos, Hakurk ile Suriye kuzeyindeki Arap Pınarı, Tel Rıfat, Cizire ve Derik  bölgelerine PENÇE-KILIÇ Hava Harekâtı başarıyla icra edilmiştir“ açıklamasını paylaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün partisinin MYK toplantısına başkanlık edecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2023 yılına ilişkin bütçesi görüşülecek.

TÜİK, eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksi ile ekim ayı yurt dışı üretici fiyat endeksini duyuracak.

Gelecek Partisi çocuk politikaları reformunu açıklayacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 62 kuruş, euro kuru ise 19 lira 24 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 18 Kasım gününü 4 bin 526 puanla kapattı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 750 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 18 Kasım’ı 87,62 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Anderson Lee Aldrich isimli bir kişi, Colorado eyaletindeki bir LGBTİ+ gece kulübüne ateş açtı. Olayda en az beş kişi yaşamını yitirdi, 18 kişi ise yaralandı. 22 yaşında olduğu belirlenen Aldrich, mekan sahibi tarafından etkisiz hale getirildi. 

İran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestoların yankıları sürüyor. İran merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Aktivistleri, protestolar başladığı günden bu yana en az 58 çocuğun yaşamını yitirdiğini bildirdi. 

COP27 olarak da bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sona erdi. Konferansta, iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelere kayıp ve hasar tazminatı ödenmesinde anlaşmaya varıldı. 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, dün gerçekleşen genel seçimlerde oyların yüzde 82,45’ini alarak devlet başkanlığı görevini sürdürmeyi garantiledi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan başladı. 18 Aralık Pazar günü sona erecek turnuvanın açılış maçında ev sahibi Katar, Ekvador ile karşı karşıya geldi. Güney Amerika temsilcisi, rakibini Fenerbahçeli yıldız futbolcu Enner Valencia’nın golleriyle 2-0 mağlup etti. Böylelikle Dünya Kupası tarihinde ilk kez ev sahibi bir ülke, açılış maçını kaybetmiş oldu. 

Dünya Kupası’nda heyecan, bugün oynanacak üç karşılaşmayla devam edecek. A Grubu’nda Senegal, Hollanda ile karşı karşıya gelecek. B Grubu’nda İngiltere, İran ile, ABD ise Galler ile kozlarını paylaşacak. 

Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Bernd Neuendorf, Almanya Milli Takımı’nın Katar’da sahaya gökkuşağı renkte pazubandı ile çıkacağını açıkladı

*****

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.