Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Abu Dabi GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 22. ve son yarışı olan Abu Dabi Grand Prix’sini geride bıraktık. Büyük heyecan içinde geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Abu Dabi GP analizi

Formula 1’de pek çok vedanın olduğu son yarışta Lewis Hamilton, Fernando Alonso ve Nicholas Latifi yarışı tamamlayamadı. Pole pozisyonundan başlayan Max Verstappen rahat kazanırken; ikincilik için mücadele eden Charles Leclerc ve Sergio Perez sırası ile podyuma çıkan diğer isimler oldu.

Düşenler

Sergio Perez

Max Verstappen’den destek isteyecek kadar yaklaşamayan Sergio Perez, yeni set sert hamurlu lastikleri ile de önündeki Charles Leclerc’i yakalamayı başaramadı. 

Kendi kaderini çizme konusunda bence yetersiz olan Sergio Perez; özellikle ön gruptaki pilotlar gibi pit duvarı ile kavga etmiyor, lastik seçimlerine ve stratejilerine sadık kalıyor. Bu yarışta da onu ikincilikten eden ana neden bu tutumuydu. Pite girerek gerilere düşen Meksikalı pilot, Charles Leclerc’e yetiştiğinde bir turu kalmıştı ve bu da ona yetmedi.

Özellikle son stintte önündeki Charles Leclerc’ten 0,77 saniye daha hızlı tempo tutturan Sergio Perez, son turlarda DRS mesafesini yakalayamadı. Son lastik seçimi sayesinde hızlı turlar atmayı başaran Perez, genel tur temposunda da Verstappen’i dahi geride bıraktı ancak pek teselli de olmadı.

İyi bir ikinci adam gibi görünen Sergio Perez 2023 için iyi bir tercih ancak kesinlikle şampiyonluğa koşacak bir pilot izlenimi vermiyor. 

Fernando Alonso

Fernando Alonso’nun Alpine’deki 2022 sezonunu ve takımla geçirdiği zamanı, süreci vb. Abu Dabi yarışının yarısından daha kısa bir sürede yarış dışı kalması ile daha iyi özetleyebilecek bir durum olabilir miydi? 

Fernando Alonso’nun düzenli olarak “14 numaralı araçta” meydana gelen sorunlara ve dayanıklılık nedeniyle kaybettiği puan sayısına atıfta bulunduğu bir sezonun sonunda (arada sırada bu rakamı abartsa da bunu yapmakta haklıydı) su sızıntısı nedeniyle yine yarış dışı kaldı.

Takım arkadaşı Esteban Ocon’a karşı yaklaşık 0,3 saniye daha iyi bir tempo ile sürüş yapan Fernando Alonso yarışı tamamlayamadı. Yine de avunacak bir tarafı vardı: Yeşil Aracı daha çabuk sürebilecekti.

Lewis Hamilton

Podyum ile bitirmek, Lewis Hamilton’uın 2016’dan bu yana ilk kez şampiyonayı hem galibiyetsiz hem de bir takım arkadaşının gerisinde bitirdiği böylesine sefil bir sezonda bir avuntu olabilirdi ancak olmadı.

Son nefeste dördüncülüğü hızla gelen bir Ferrari’ye kaptırmak, Mercedes’in zirvede sekiz yıl geçirdikten sonra biraz yan gösteri olarak geçirdiği bu sinir bozucu yılı özetlemek açısından uygun bir sahne olabilir. Bu sene dayanıklılık anlamında iyi iş çıkaran Mercedes’in hidrolik arızası vermesiyle yarış dışı kalan Lewis Hamilton, yarış temposunda takım arkadaşı George Russell’ın 0,34 saniye gerisinde kaldı.

Bu sezona Mercedes açısından gelişim yılı dersek eğer gelecek sezon ivme almış bir Mercedes ile Russell-Hamilton mücadelesi izlemek güzel olacak.

Pierre Gasly

Geçtiğimiz sezonlarda iyi işler çıkardığı AlphaTauri’den zihin olarak erken ayrılan Gasly, özellikle sezonun ikinci yarısından sonra konsantrasyon kaybetmiş gibi durdu. Abu Dabi’de takım arkadaşı Yuki Tsunoda puan barajını zorlarken Pierre Gasly ise son sıralarda pek mücadeleci olamadı.

Sezonu Yuki Tsunoda’nın önünde tamamlasa da bu performansı gelecek adına da soru işaretlerine neden olacaktır. Yarışa ilginç bir seçim olarak yumuşak hamur lastik setleri ile başlayan Gasly ilk piti yapan pilot oldu ve aslında bu seçim yarışını da mahvetti.

Takım arkadaşı Yuki Tsunoda’ya yaklaşamayan Pierre Gasly, 0,74 saniye daha yavaş tempo ile yarışı 14. sırada tamamladı. Red Bull grubundan ayrılarak Fransız hegemonyası olan Alpine’e gidecek olan Pierre Gasly için zor bir mücadele başlıyor olabilir. Henüz birinci pilotun net olmadığı Alpine için gönüldeki isim şüphesiz ki Esteban Ocon ancak Pierre Gasly de bunun için mücadele edecek. Seneye grid neşeli olacak. 

Kevin Magnussen

Bu hafta sonu takım arkadaşı Kevin Magnussen’i geride bırakan performansı, Mick Schumacher’in “beni kovmakla hata etmiş olabilirsiniz” mesajını vurgulaması açısından iyi oldu. Sezonun en beceriksiz çarpışmalarından birinde Nicholas Latifi’ye doğru atak yapmak da Mick Schumacher’in “masraflı” oluşunun bir işareti idi aslında.

Latifi temasında spin atmasına ve bunun için bir ceza almasına rağmen Schumacher, Kevin Magnussen’i geçmeyi başardı. Magnussen’in yarışa sert hamurlu lastik setleri ile başlaması da bu düşük performansı göstermesinde etkili oldu. Mick Schumacher yarış temposunda yarım saniye daha hızlıydı. 

Çıkanlar

Daniel Ricciardo

En son İtalya’da sıralama turlarının son seansına kalan Daniel Ricciardo, bu hafta bu şanssızlığını kırdı ancak biraz geç olduğunu söyleyebiliriz. Brezilya yarışında Kevin Magnussen ile yaşadığı temas nedeniyle 3 sıra grid cezasından ötürü 10. tamamladığı sıralama turlarının sonunda 13. sıraya yani orta sıra cehennemine düştü. Bu cenderenin içerisinden çıkıp çıkamayacağı son haftalardaki performansından kaynaklı olarak açıkçası belirsizdi.

Bunun işaretleri yarışın başlarında da vardı: Lance Stroll’e bir sıra kaybetti ardından pit yapana kadar da orta sıralarda cebelleşiyordu. Sebastian Vettel’in Daniel Ricciardo’ya karşın uzun bir stint atması nedeniyle dezavantajlı olması ve Alonso-Hamilton ikilisinin yarış dışı kalması ile Avusturalyalı pilot puan barajına dahil oldu. 

Son turlarda Sebastian Vettel’e karşı iyi savunma yapan Daniel Ricciardo, yarışta istikrarı ile puan almayı başardı. Benzer cümleleri Sebastian Vettel için de kurabilirim. O da tıpkı Daniel Ricciardo gibi iyi bir yarış çıkardı. Lance Stroll’ün iki pitlik stratejisi her iki ismin önünde yarışı tamamlamasına neden oldu ancak son yarışlarına çıkan Ricciardo da Vettel de puan alacak şekilde sürüş yaptı.     

Lando Norris

En hızlı tur, geri kalanların en iyisi, bir Alpine’den 30 puan diğer Alpine’den 41 puan önde hatta startta George Russell’ı da geride bırakmıştı. Evet, Lando Norris hem bu yarışı hem de sezonu geri kalanların en iyisi konumunda tamamladı. 

Daniel Ricciardo’nun ortalamanın üzerinde bir hafta sonu geçirmesine rağmen, Lando Norris bir başka “buraların ağası benim” performansı sergiledi. 

Uzun vadeli sözleşmeler, sürüş stiline uygun araçlar vb. durumlar ona yardım etse de Lando Norris, pistte de her zaman bu nimetlerin hakkını verdi. Oscar Piastri ile nasıl bir ilişkisi olacak göreceğiz ancak şu anda takımın lideri olduğu açık.

Charles Leclerc

Ferrari, cuma günü sezonu ikinci sırada bitirecekmiş gibi durmuyordu ancak yarışa kadar doğru kurulumu ve motor haritalamasını bulmayı başardılar. Yarışta da Charles Leclerc’in telsizden katkılarıyla doğru stratejiyi buldular ve yarışta Monakolu pilot ikinci sırada kalmayı başardı.

Bu ikincilik, Ferrari’ye uzun yıllardır beklediği şampiyonluk adına pek bir şey vermeyecek ancak Charles Leclerc’in motivasyonu açısından oldukça önemliydi. 

Son stintte yeni lastiklere sahip olan Sergio Perez’e karşı doğru sürüşü ve stratejiyi uygulayan Charles Leclerc daha yavaş turlar atmasına rağmen önde kalmayı başardı ve sezonu ikinci sırada tamamladı.

Max Verstappen

Aynı yarış galibi, çok farklı huzur seviyesi: Abu Dabi 2022, Max Verstappen için Abu Dabi 2021’den çok farklıydı. Rekorunu geliştirerek 15. galibiyetine ulaştı. Gelecek sezonun da en güçlü şampiyonluk adaylarından bir tanesi durumunda. 

Yarışın başında farkı açarak arka kısımdaki gerginlik veya eğlenceye hiç bulaşmadı. Tek pit-stop’u da rahatlıkla yaparak önde kalmayı başardı. Sezonun genelinde geçtiğimiz sezondan daha dingin olan Max Verstappen ilk stintlerdeki en hızlı isimdi. Son kısımda ise Sergio Perez’in yeni lastiklerinden kaynaklı “yavaşlamış” göründü ancak öndeki farkın da sayesinde damalı bayrağı ilk sırada gördü. 

Geçtiğimiz hafta olan yer verme tartışması bu yarışta hiç konuşulmadı çünkü Sergio Perez, Max Verstappen’e yer verecek kadar yaklaşamadı. Bu durum da aslında sezonun özeti: Perez, Verstappen’e yaklaşamadı.  

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.