Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (145): Minerva’nın kızı Minou Türkiye’de | “Biz kadınlar görünmezlikten geldik”

25 Kasım: Adalete erişim arayışından doğan direniş, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü.”

Dünya çapında tüm kadın hareketlerinin yakından tanıdığı Mirabal kız kardeşlerden Minerva’nın kızı olan ve Minou olarak tanınan Minerva Josefina Tavarez Mirabal, 17-20 Kasım günleri Türkiye’yi ziyaret etti.

Öncelikle kadın hareketi açısından çok önemli bir yere sahip olan ‘Mirabal Kardeşler’den bahsetmek istiyorum. Patria, Minerva, ve Maria Teresa 25 Kasım 1960’da Dominik Cumhuriyetini 30 yıl yöneten diktatör Rafael Trujillo tarafından acımasızca öldürüldüler. Dominikli kadınların her yıl cinayet mahallini ısrarla ziyaret etmesi zamanla büyük protestolara dönüştü. Bu protestolar ilk olarak Latin Amerika’ya ve oradan dünyaya yayılan bir direniş gününe dönüştü.

Adalete erişim, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi temel konular ekseninde kadın hareketi mücadelesini devam ettiren Minou, ailesinin politik mirasını günümüze taşıdı. Ülkesinde üç dönem milletvekili, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve cumhurbaşkanı adayı olarak dünya çapında tanınmış bir politikacı olan Minou, günümüzde kadın hakları ve mağdur hakları savunucusu olarak insanlığın adalete erişimi için Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Karayip Bölgesi Mağdur Hakları Biriminde mücadelesini sürdürüyor.

Mirabal kardeşlerden Minerva’nın kızı Minou’nun Türkiye ziyareti oldukça hareketli geçti. Uçan Süpürge Vakfı ve Dünya Kadın Yürüyüşü ile Dominik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde gerçekleştirilen Türkiye gezisinde Minou, İstanbul, İzmir ve Ankara’da çok sayıda buluşmaya katıldı. Kadın hareketleri Minou’yu dinleme şansı buldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.