Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de yakalanan kişinin halife olup olmadığı tartışılmıştı: IŞİD yeni liderini duyurdu

İstanbul’da Mayıs 2022’de yakalanan kişinin IŞİD lideri olup olmadığı tartışmaları sonlanmamışken, IŞİD kaynaklarının duyurusunda, örgütün son lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldüğü belirtildi ve yerine geçen yeni isim açıklandı.

İstanbul’da mayısta yakalanıp eylülde tutuklanan Beşar Hattab Gazal el-Sümeydayi’nin, IŞİD’in mart ayında belirlediği yeni lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi olup olmadığı tartışılmıştı. Bu tartışmalar belirgin bir sonuca ulaşamamışken IŞİD liderliği, el-Furkan Medya üzerinden yaptığı duyuruda, Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldürüldüğünü, halifelik makamına Ebu el-Hüseyin el-Hüsseyni el-Kureyşi’nin geçtiğini açıkladı.

IŞİD’in medya kanadı el-Furkan Medya tarafından yayınlanan mesajda, IŞİD lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin, “Allah’ın düşmanlarıyla savaşırken öldüğü” belirtiliyor ancak el-Kureyşi’nin nasıl öldüğüne ilişkin herhangi bir ayrıntıya değinilmiyor.

Açıklamada, IŞİD liderliğine gelen yeni ismin Ebu el-Hüseyin el-Hüsseyni el-Kureyşi olduğu belirtiliyor.

Açıklama İstanbul baskını tartışmalarını dindirmedi

IŞİD’i yakından takip eden gazeteci ve uzmanlar, açıklamanın gerçekten de IŞİD tarafından yapıldığı konusunda hemfikir. Ancak oluşan konsensüs, örgütün bu duyuruda yanıltıcı bir bilgi veriyor olabileceği yönünde.

Mayıs ayında İstanbul’da yakalanan bir şahıs, emniyet kaynaklarına göre IŞİD’in o dönemki lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’ydi. Mayıs ayında yakalanmasının ardından ortadan kaybolan bu kişi, üç ay sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ortaya çıktı ve hızla önce savcılığa, sonra da mahkemeye çıkartılıp tutuklandı. Emniyet kaynakları yakalanan kişinin adının Beşar Hattab Gazal el-Sümeydayi olduğunu duyurdu ancak IŞİD liderliği içindeki konumuna ilişkin kesin açıklama yapılmadı.

Mayıs 2022’de yakalanan el-Sümeydayi, eylül ayında getirildiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden çıkarılırken

Aralarında IŞİD’i yıllardır yakından takip eden Hassan Hassan’ın da bulunduğu gazeteci ve uzmanlar, IŞİD’in hayattaki bir liderinin yakalandığını kabul etmek yerine, liderin öldürüldüğü yönünde yanıltıcı bir açıklama yapmış olabileceği kanısında.

IŞİD’in son liderinin gerçekte kim olduğu tam olarak belirlenememişti. Diğer bir deyişle, Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi künyesini kullanan kişinin kimliği net biçimde saptanamamıştı. IŞİD liderinin yakalanıp yakalanmadığı hakkındaki karmaşa da bundan kaynaklanıyor.

Iraklı uzmanlar, IŞİD’in mart ayında halife ilan ettiği Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin gerçek kimliğiyle ilgili iki ihtimal üzerinde duruyordu. Önde gelen halife adaylarından biri, ilk halife Ebubekir el-Bağdadi’nin ağabeyi Cuma Avad el-Badri, bir diğeriyse Beşar Hattab Gazal el-Sümeydayi’ydi.

IŞİD liderliğindeki hızlı dönüşüm: Şubat 2022’den beri neler yaşandı?

Şubat 2022: IŞİD’in ilk lideri ve halifesi Ebubekir el-Bağdadi’nin öldürülmesi üzerine örgütün başına geçen Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, 3 Şubat’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) düzenlediği bir baskında, İdlib’in Atme bölgesinde kaldığı evde öldürüldü.

Mart 2022: IŞİD, Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldüğünü doğruladı ve halifelik görevine getirilen ismin Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi olduğunu açıkladı.

Mayıs 2022: Basına konuşan emniyet kaynakları, İstanbul’da düzenlenen bir baskında yakalanan kişinin, IŞİD’in lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi olduğunu açıkladı.

Eylül 2022: IŞİD lideri olduğundan şüphelenilen kişi, üç ay sonra İstanbul’da hakim önüne çıktı ve tutuklandı. Tutuklanan kişinin kimliğinin Beşar Hattab Gazal el-Sümeydayi olduğu açıklandı. Resmi kaynaklar, el-Sümeydayi’nin IŞİD lideri olduğuna ilişkin kesin bir yargıda bulunmaktan kaçındı ve el-Sümeydayi’nin örgütün üst düzey yöneticisi olduğunu söyledi.

Kasım 2022: IŞİD tarafından 30 Kasım 2022’de yapılan açıklamayla, örgütün lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldüğü bildirildi ve IŞİD’in başına geçen yeni ismin Ebu el-Hüseyin el-Hüsseyni el-Kureyşi olduğu duyuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.