Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye’nin kuzeyine planlanan olası kara harekâtına karşı ABD’den gelen açıklamaları değerlendirdi. Akar, “Bizden tekrar değerlendirmemizi istediler. Hassasiyetlerimizi anlattık, verilen sözlerin tutulmasını istedik” dedi. Akar, Milli Güvelik Kurulu (MGK) toplantısı öncesi ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile görüştü.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi ve eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile görüştü.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Akar ve Jeffrey, bakanlıkta bir araya geldi.
- Pentagon: “Pençe-Kılıç Hava Harekâtı, ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit ediyor”
- ABD ve Rusya’dan Türkiye’nin kara harekâtına kırmızı ışık: “Koordinasyonsuz askeri harekâta karşıyız”
İzle: Olası kara harekatının sınırdan uzaklaştıracağı asıl tehdit ABD
Suriye’ye kara operasyonu olacak mı? | Erdoğan eski heyecanı yaratabilir mi?
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Suriye Eski Özel Temsilcisi James Jeffrey’i kabul etti.https://t.co/vlm9Q81itP#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/lphWJobYV6
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) December 1, 2022
“Gerekli tedbirleri almamız konusundaki tutumları kabul edilemez”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilere, son birkaç gün içinde mevkidaşları ile gerçekleştirdiği görüşmeler ve toplantılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Akar, “PKK/KCK/YPG son dönemde de sivil yerleşim alanlarımızı hedef almış, çocuk, kadın, öğrenci, öğretmen demeden masum vatandaşlarımıza yönelik alçak ve kanlı saldırılar gerçekleştirmiştir. Binlerce kilometre öteden DEAŞ (IŞİD) terör örgütünü tehlike olarak hissedenlerin, sınırlarımızın yanı başından okullar dahil sivil yerleşim yerlerimizi hedef alan ve masum insanlarımızı katleden terör örgütlerine karşı gerekli tedbirleri almamız konusundaki tutumları kabul edilemez” dedi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
“Sivillerin, tarihi, dini ve kültürel varlıklar ile çevrenin ve koalisyon güçlerinin zarar görmemesi için azami dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir” diyen Akar, şöyle devam etti:
Müttefiklere bayrak ve üniforma uyarısı
“Tek hedefimiz teröristlerdir. Herhangi bir etnik, dini, mezhepsel yapı bizim için hedef olamaz. Türkler ve Kürtler kardeştir. Tüm fitne, fesat ve dezenformasyon çabalarına rağmen kardeş kalmaya devam edecektir. Son dönemde yapılan görüşmelerde müttefik ülkelere eli kanlı bir terör örgütü olan, sınırlarımıza ve halkımıza saldıran PKK/KCK/YPG’ye, DEAŞ’la mücadele bahanesi dahil her ne sebeple olursa olsun destek olmamaları, teröristlerden ayırt edilmeyi zorlaştıracak kendi bayrak ve kendi üniformalarını kullandırmamaları,bulundukları bölgelerden teröristleri uzak tutmaları ve bir an önce terör örgütleri ile tüm ilişkilerini kesmeleri hatırlatılmakta ve gerekli uyarılar yapılmaktadır.”
“Bizden tekrar değerlendirmemizi istediler”
ABD’den yapılan “Türkiye’nin Suriye’de yeni bir askeri operasyon düzenlemesine şiddetle karşı olunduğuna” yönelik açıklamalara ilişkin soru üzerine Akar, “Bizden tekrar değerlendirmemizi istediler. Biz de hassasiyetlerimizi, görüş ve düşüncelerimizi anlattık, verilen sözlerin tutulmasını istedik. Bizi, yani durumu anlamaları gerektiğini vurguladık” yanıtını verdi.