Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, Holodomor trajedisini soykırım olarak tanıdı

Almanya Federal Meclisi, Ukrayna topraklarında yaklaşık 4,5 milyon insanın açlıktan öldüğü Holodomor trajedisini 90 yıl sonra soykırım olarak tanıdı.

Almanya, 1930’ların başında milyonlarca insanın açlıktan hayatını kaybetmesine neden olan Holodomor kıtlığını soykırım olarak kabul etti. Holodomor, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) ikinci lideri Josef Stalin’in toprak reformunu çiftçilere kabul ettirmek amacıyla attığı adımlar sonucunda yaşanmıştı.

Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) dün (30 Kasım) görüşülen önergeye göre Holodomor, insanlığa karşı suç ve soykırım olarak nitelendirildi. Hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) ile muhalefetten Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) önergeye “evet” oyu verirken aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) ve sosyalist Sol Parti, oylamada “çekimser” kaldı.

Meclisteki görüşmeleri Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Oleksii Makeiev de takip etti.

Önergede, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de konu ediniyor

Bundestag’da alınan karara göre, dönemin SSCB lideri Stalin’in toprak reformunu kabul ettirme çabası Ukrayna’nın yaşam tarzı, dili ve kültürünün bastırılmasıyla birleşti. Bundestag ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı devam eden savaşıyla açık bir bağlantı kurarken Holodomor kurbanlarının anılmasını ve kıtlığa ilişkin uluslararası farkındalığı daha fazla desteklemeye karar verdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline değinen metinde şu ifadeler yer aldı:

“Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı ve aynı zamanda Avrupa barış ve değerlerimize yönelik bir saldırı olan Ukrayna’ya yönelik savaşının bu günlerinde, Avrupa’da büyük güç hırsına ve baskıya daha fazla yer olmaması gerektiği gerçeğini her zamankinden daha fazla savunuyoruz.”

Holodomor nedir?

SSCB’nin 1932-1933 döneminde Ukrayna topraklarında milyonlarca kişiyi aç bıraktığı ve ölüme terk ettiği trajedi, Holodomor olarak anılıyor. Holodomor’da yaklaşık 4,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ukrayna, 2006’da Holodomor’u soykırım olarak tanımıştı.

Kaynak: Politico

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.