Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (146): Altılı Masa’nın anayasa değişikliği önerisi LGBTİ+’lara ne vaat ediyor?

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam Kaos GL’den gazeteci Yıldız Tar ile Altılı Masa’nın anayasa değişikliği önerisini konuştuk.

Editör: Edanur Tanış

Prodüktör: Özgün Can Özgül

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan konuşmasında LGBTİ+’ları hedef alarak, “Küresel bir dikta aracı halini alan LGBT dayatması da hem aile kurumunu, hem de İslami değerleri zayıflatmayı amaçlayan bir tehdittir” dedi.

İçişleri Bakanlığı, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ+’lar için özel dayanışma merkezi açtığına dair iddiaların basında yer almasının ardından ön inceleme başlatıldığını açıkladı. Nilüfer belediyesi ise yaptığı açıklamada, “Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ için özel merkez kurduğuna yönelik haberler gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Sanatçı Mabel Matiz dün akşam sosyal medya hesabından, “Karakol” şarkısına çektiği klibin sansürlenmesine dair haberler nedeniyle GQ Türkiye ödüllerinde takdim etmesi planlanan ödülü vermek için sahneye çağırılmadığını açıkladı.

Altılı Masa 28 Kasım Pazartesi günü anayasa değişikliği önerisini açıkladı. Fakat yasa değişikliği önerisinde İstanbul Sözleşmesi’nden bahsedilmedi, LGBTİ+’ların eşitlik talebi yer almadı.

Perşembe günü 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ydü. Sizleri AIDS ve HIV ile ilgili bilinmeyenlerle, yanlışlarla, ayrımcılığa karşı yapılması gerekenlerle baş başa bırakıyoruz.

Kadın Savunma Ağı, “Kadına yönelik şiddet araştırma anketi raporu”nu yayımladı. Kadın Savunma Ağı, 23 şehirde 500 kadın ile çevrimiçi görüştü. Araştırmadan çıkan sonuca göre kadına yönelik şiddeti önlemekle ve kadınları şiddet karşısında korumakla görevli kurumlar, kadınlar açısından güvenilir değil. Araştırmada görüşülen kişilerden yüzde 95’si kadınların psikolojik şiddete maruz bırakıldığını düşünüyor.

Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar, ülkede LGBTİ+ karşıtı yasaları nedeniyle eleştiriliyor. Transeksüel Katarlılar, hiçbir yargılama veya resmî suçlama gerektirmeden “genel ahlakı ihlal ettikleri” gerekçesiyle gözaltına alınabiliyor. Katarlı iki trans kadın, yaşadıklarını BBC’ye anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.