Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, İran yapımı İHA’larla Odesa’ya saldırdı: 1,5 milyon insan karanlığa gömüldü

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, Moskova’nın insansız hava araçlarıyla Ukrayna’nın güney bölgelerini hedef almasıyla devam ediyor. Ukrayna ordusu, dün Odesa’da 10 adet Rus İHA’sı düşürdüklerini fakat enerji tesislerini hedef alan İHA’ların bölgede yaşayan 1,5 milyon insanı elektriksiz bıraktığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, her gece yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında şunları söyledi: “Odesa bölgesindeki durum çok zor. İHA’ların isabet ettiği yerler enerji altyapısı açısından kritikti. Bu yüzden elektriği geri getirmek zaman alacak. Ne yazık ki saatler değil, birkaç gün sürecek.”

Zelenskiy, Norveç’in Ukrayna’nın enerji altyapısını eski haline getirmek için 100 milyon dolar gönderdiğini açıkladı.

Odesa Bölge Yönetimi Sözcüsü Serhiy Bratchuk, bölgedeki elektriğin “önümüzdeki günlerde” geri geleceğini fakat şebekelerin tamamen yenilenmesinin iki ila üç ay süreceğini söyledi.

Moskova ekim ayından bu yana, İran yapımı İHA’lar ile Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef alıyor. Tahran ise Moskova’ya İHA gönderdiği yönündeki iddiaları reddediyor.

Tüm yönleriyle intihar SİHA’ları

Rusya daha önce de Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlediği hava saldırılarında İran yapımı kamikaze drone’ları kullandı. İstihbarat yetkililer, Rusya’nın ağustos ayından bu yana Ukrayna’ya karşı 400’den fazla İran yapımı kamikaze drone kullandığını belirtiyor.

Moskova tarafından “Geranium 2″ (Sardunya 2) olarak adlandırılan bu dronelarda savaş başlığı bulunuyor ve uzaktan kumandadan “saldır” talimatı geline kadar hedefin üzerinde dolaşabiliyor. Çarpma anında patlayıcıların infilak etmesinin ardından drone da yok oluyor.

Kanat açıklığı yaklaşık 2,5 metre olarak ölçülen Shahed-136’ların radarda tespit edilmesi de bu yüzden zor. Rusya’nın elinde kaç adet kamikaze drone olduğu bilinmiyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.