Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022’de Kılıçdaroğlu: Baskınları, adaylık tartışmaları ve helalleşmeleri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2022’de açıklamalarıyla ve yaptığı hamlelerle en çok konuşulan siyasetçilerin başındaydı. Kılıçdaroğlu, 2022’de hangi kurumları “ziyaret” etti, helalleşme sürecini tamamladı mı? İşte Kılıçdaroğlu’nun 2022 yılı.

Kılıçdaroğlu’nun kurumlara baskınları

Kemal Kılıçdaroğlu, 2021 yılında kurumlara yaptığı “ziyaretlerle” gündeme geldi. 2021 yılında Türkiye İstatistik Kurumu’na ve Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığı baskınlarda içeri alınmayan Kemal Kılıçdaroğlu, 2022 yılında da baskınlarına devam etti. Kapıdan içeri alınmayan Kılıçdaroğlu, kurumların önünde basın açıklaması yaptı.

  • SADAT baskını

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim güvenliği tartışmasını tekrar gündeme getirdiği bu hamlesi 2022’in en çok konuşulanlarından oldu. 13 Mayıs’ta partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda olağanüstü Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı düzenleyen CHP lideri, bu toplantı sonrası il binasından ziyaretler gerçekleştirmek için ayrıldı ve Beylikdüzü’nde Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (SADAT) önüne gitti. Kılıçdaroğlu, görüşecek muhatap bulamadığı ziyarette bina önünde açıklama yaparak, SADAT’ın “terörist” yetiştiren bir kurum olduğunu söyledi:

“Türkiye asla paramiliter kuruluşlara, kurumlara, kişilere teslim edilmeyecektir. Seçim güvenliği önemlidir. Önünde bulunduğumuz SADAT bir paramiliter kuruluştur. Daha düne kadar Erdoğan’ın danışmalığını yapıyordu bunlar. Bu kuruluşun hedefleri arasında gayri nizami harp eğitimi de var. Dikkatini çekmek isterim kamuoyunun; gayri nizami harp eğitim var. Yani sabotaj, baskın, pusu kurma, suikast ve tedhiş… Tedhiş Arapça terör olarak tanımlanıyor, Türkçesi de terör. Burası terörist yetiştiren bir kurumdur.”

İzleyin: SADAT tartışması neden çok önemli?

  • Et ve Süt Kurumu baskını

Kılıçdaroğlu, SADAT’a yaptığı “ziyaretlerinden” bir benzerini de Et ve Süt Kurumu’na gerçekleştirdi. Yanında milletvekillerinin yanı sıra Derin Yoksulluk Ağı kurucusu ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo da vardı. 

İzleyin: Haftaya Bakış: Kılıçdaroğlu’nun Et ve Süt Kurumu’na alınmaması

7 Nisan’da “çocukların beslenme hakkının korunmasını konuşmak üzere kurumdan randevu istediğini ancak cevap alamadığını” açıklayan Kılıçdaroğlu sabah saatlerinde kurumun Ankara’daki genel müdürlüğü önüne geldi. Ancak daha önce yaptığı ziyaretlerdeki gibi kuruma alınmadı. Bunun üzerine de genel müdürlük önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

  • Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı’na yürüdü

Kılıçdaroğlu’nun 2022’de son olarak Adalet Bakanlığı’nı “ziyaret etti.” Kılıçdaroğlu, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını altı yaşında evlendirmesi ve cinsel istismar haberlerinin ardından konuya dikkat çekmek için CHP’li milletvekilleriyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Kılıçdaroğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın, bakanlığa ilk başvurunun 30 Kasım 2020’de yapıldığını, 8 Aralık 2020’den beri mağdurun kuruluşlarda kalmaya başladığını, mesleki, psikososyal, sağlık konularında destek aldığını açıklamasının ardından, “İki yıldır ne yaptınız Allah aşkına” tepkisini gösterdi. 

Okuyun: Kılıçdaroğlu ve CHP’li milletvekilleri İsmailağa Cemaati’ndeki cinsel istismara dikkat çekmek için Adalet Bakanlığı’na yürüdü

Ziyaretleri, açıklamaları ve helalleşmesi

  • 28 Şubat’ta, 28 başörtülü kadın ile bir araya geldi

Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısının ardından düzenlenen ilk buluşma basına kapalı gerçekleşti. 28 Şubat’ın yıldönümü öncesi 28 başörtülü kadınla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, 28 Şubat sürecinde kendisinin de fişlendiğini ve mağdur edildiğini vurgulayarak, “28 Şubat mağdurları ile de barışacağız, 28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz” dedi.

  • Diyarbakır ziyareti: “Sizden af dilemeye geldik”

Kılıçdaroğlu, helalleşme çağrısının ardından daha önce iki kez ertelediği Diyarbakır ziyaretine 9 Mart’ta başladı. Bu ziyaret 2022’de Kılıçdaroğlu’nun en fazla konuşulan ziyaretlerinin başında geliyor. Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kanaat önderleri, 12 Eylül döneminde Diyarbakır 5 No’lu cezaevinde işkence görenler, aşiretler, esnaf ve gençler ile bir araya geldi.

İzleyin: Kılıçdaroğlu’nun helalleşmesi, Kürtleri ikna etti mi?

9 Mart akşamı Diyarbakır’a inen Kılıçdaroğlu’nun ziyareti 11 Mart’ta bitti. Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) binasının önünde oturma eylemini sürdüren Diyarbakırlı aileler, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, faili meçhul cinayet sonucu öldürülen öğretmen Zübeyir Akkoç’un eşi Nebahat Akkoç, yerine kayyum atanan cezaevindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı, “Çocuklar ölmesin” dediği için cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik, beş yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş, 12 Eylül döneminde Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde işkence gören avukat Erdem Gencan, İsa Aslan ve Nuri Sınır ile görüştü. Kılıçdaroğlu, “Sizden af dilemeye geldik. Sizi çok ihmal ettik” dedi. Kılıçdaroğlu’nun bu söylemlerinin Kürtleri ikna edip etmemesi de siyasetin gündemini belirledi.

  • Kılıçdaroğlu’ndan Roboski ailelerine: “Adaleti sağlayacağız”

Kılıçdaroğlu “helalleşme” ziyaretleri kapsamında 4 Ağustos’ta Şırnak-Roboski’deydi (Uludere). Roboski aileleriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu’na eşi Selvi Kılıçdaroğlu eşlik etti. Roboski katliamının aydınlatılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir. Ölenler geri gelmeyecek, ben bunun farkındayım. Hepimiz de biliyoruz zaten. Ama bir şekliyle annelerin acılarının dindirilmesi lazım” dedi.

İzleyin: Kılıçdaroğlu helalleşmek için Roboski aileleriyle buluştu

  • “Gerçekten benimle misiniz?”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 22-25 Eylül tarihleri arasında İzmir’de partisinin Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı’ndaydı. CHP milletvekillerinin katıldığı toplantıda Kılıçdaroğlu’nun gündemi seçim, ekonomik kriz ve hükümetin politikalarıydı. Ancak yaptığı konuşmada CHP’lilere sorduğu bir soru toplantının gündemini gölgede bıraktı. Partililere seslenen Kılıçdaroğlu, “Siz gerçekten benimle birlikte misiniz? Artık karar verin, bu halk düşmanlarını beraber yenecek miyiz yenmeyecek miyiz?” diye sordu. Partililer, ayağa kalkarak ve alkışlayarak Kılıçdaroğlu’na destek verdiklerini gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun bu çağrısına İmamoğlu ve Yavaş da sosyal medya hesaplarından “#yanındayım” etiketiyle destek verdi.

İzleyin: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan Kemal Kılıçdaroğlu’na: #yanındayım

  • “Üzerimde uzlaşma olursa adaylığa hazırım”

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda en fazla adı geçen siyasetçilerden biri. “2023 seçimlerinde aday olacak mısınız, Altılı Masa’nın adayı kim olacak?” sorularıyla sürekli muhatap olan Kılıçdaroğlu’na 5 Eylül’de FOX TV’de bu soru yine soruldu. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olarak “Benim ismim üzerinde uzlaşma sağlanırsa ben hazırım” dedi.

  • CHP’den “Milletin Sesi” mitingi: Kılıçdaroğlu yüz binlere seslendi

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun üç davadan aldığı cezaların Yargıtay tarafından onanmasının ardından parti yönetiminin Bursa’dan İstanbul’a taşıma kararı aldığı “Milletin Sesi” mitingi 21 Mayıs’ta Maltepe Etkinlik Alanı’nda yüz binlerce kişinin katılımıyla düzenlendi. 500 bine yakın kişinin katıldığı miting CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının sahneye çıkarak halkı selamlaması ile başladı. Daha sonra Yargıtay’ın hakkında verilen cezaların dört yıl 11 ay 20 günlük kısmını onadığı Canan Kaftancıoğlu sahneye çıkarak halkı selamladı. Ardından Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin ve Gezi davasında ceza alanların aileleri sahneye çağrıldı. Daha sonra farklı meslek gruplarından vatandaşlar sahneye çıkarak ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları zorlukları aktardı. Vatandaşların ardından Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu’yla birlikte sahneye çıktı. Mitingde konuşan Kılıçdaroğlu, “Kimse umutsuzluğa kapılmasın, haramilerin saltanatı yıkılıyor. Beş yıl önce ilk adımını attığımız yürüyüşün finaline yaklaşıyoruz. Az kaldı” dedi.

İzleyin: Muhalefet sahada: CHP’nin Milletin Sesi mitingi

  • CHP’nin vizyon belgesi

Cumhuriyet’in 100. yılına ve 2023 seçimlerine atıfta bulunulan İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşmasıİstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Kılıçdaroğlu’nun daha önce “3 Aralık’ı bekleyin” ifadeleriyle duyurduğu ve partisinin “vizyon belgesini” açıkladığı toplantıda, ABD’li ekonomist, yazar ve sosyal teorisyen Jeremy Rifkin, CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Prof. Dr. Hakan Kara, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Prof. Dr. Ufuk Akçiğit ve Prof. Dr. Daron Acemoğlu da birer sunum yaptı. 70 kişilik ekibin 7 gün 24 saat çalışacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, daha sonra Çin ve Almanya’da devlet liderlerine başdanışmanlık yapan yazar Jeremy Rifkin’in kendisinin endüstriyel dönüşüm başdanışmanı olduğunu açıkladı.

İzleyin: CHP vizyon belgesini açıkladı | Ruşen Çakır ve Hıdır Göktaş değerlendirdi

İzleyin: CHP vizyon belgesini ve Ekonomi A Takımı’nı açıkladı

Kılıçdaroğlu’nun yurtdışı temasları

  • Kılıçdaroğlu ABD’de 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Boston ve Washington’a 9-13 Ekim tarihlerinde yaptığı ziyaret, CHP’nin ikinci yüzyıl vizyonu çerçevesinde yapıldı. 9 Ekim’de Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu temaslarına 10 Ekim’de Boston’da başladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu’nun bir sonraki durağı ise Vaşington. MIT’deki ziyaretlerinin ardından Kılıçdaroğlu; Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil ve Bilge Yıldız ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, akşam yemeğinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı bir diğer paylaşımda görüştüğü tüm bilim insanlarına teşekkür etti ve “Ülkemizin dünyaya kazandırdığı değerler onlar” dedi.

  • Kılıçdaroğlu, İngiltere’de:  “Kaçmayı düşündüğünüz sokaktayım”

Kılıçdaroğlu, 2-4 Kasım tarihleri arasında İngiltere’ye gitti. Kılıçdaroğlu, İngiltere’de yenilikçi teknoloji fonları başta olmak üzere, Türkiye’ye sürdürülebilir, iklime dost ve katma değeri yüksek yabancı yatırım girmesini sağlayacak kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler yaptı. Görüşmelerde, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkış yoluna dair de vurgular da yapıldı. Londra’daki ziyaretlerine devam eden Kılıçdaroğlu, “uyuşturucu baronları, kara para aklayıcıları, ve çetelere” yönelik açıklamalarına devam ediyor. Çetelere seslenen Kılıçdaroğlu, “Kaçmayı düşündüğünüz sokaktayım” dedi.

  • Kılıçdaroğlu, Almanya’da

Kılıçdaroğlu’nun 2022’deki son yurtdışı teması ise Almanya’ya oldu ancak o da yarım kaldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “İkinci Yüzyıla Çağrı” vizyon buluşmasının ardından Almanya’ya gitti. Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin temel odağı endüstri dönüşümü olacaktı. Ziyaret 14-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşeceği bekleniyordu. Ancak 14 Aralık’ta İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada karar açıklanması, Kılıçdaroğlu’nun da programını yarına kesmesine neden oldu İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesine siyasilerden gelen tepkiler büyürken, Kılıçdaroğlu Almanya’daki programını  iptal ederek Türkiye’ye döndü. 

Evinde çektiği videolarla Kılıçdaroğlu

Kemal Kılıçdaroğlu 2022 yılında ziyaretleri, baskınları ve helalleşmelerinin yanı sıra evinde çektiği videolarla da gündemi belirledi. Özellikle sentetik bir uyuşturucu olan “Metamfetamin” hakkında Hacer Foggo ile birlikte açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, sansür yasasından suç duyurusunda bulunulan ilk kişi de oldu.

  • Kılıçdaroğlu, evinin elektriğinin kesilmesi

Daha önce yılbaşında yapılan elektrik zamları geri çekilmediği takdirde faturalarını ödemeyeceğini açıklayan Kılıçdaroğlu, elektrik faturasını ödemediği için evinin elektriklerinin kesildiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, evinin elektriğinin kesildiğini sosyal medya hesabından, “Eşimden az önce haber geldi, bugün elektriğimizi kesmişler. Buna maruz kalan milyonlar için çıktım bu yola. Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı değildir. Bir direniştir. Eylemim ülkenin karanlıkta kalan ailelerine, çocuklarına ses olmak içindir” paylaşımı yaptı. 21 Nisan akşamı ise Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu’yla birlikte evinden canlı yayın yaptı. Sosyal medyada yayımlanan canlı yayında Kılıçdaroğlu, “Elektrik dağıtım şirketlerinin büyük bölümünü beşli çeteye verdiler” dedi. Tek tek holdinglerin aldığı enerji ihalelerini sayan Kılıçdaroğlu, “Milyonlar faturalarını ödeyemeyecek hale getirildi bu ülkede, insanlar çok öfkeli” dedi.

  • Kılıçdaroğlu’nun ÖTV çıkışı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce de yaptığı gibi, 25 Temmuz’da evinin mutfağında çektiği videoda araç piyasasına el attı. “Araba almayın” çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde 1.6 motorlu araçlarda ÖTV’yi kaldıracaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu’ndan “kaçış planının anatomisi” açıklaması

Kılıçdaroğlu 25 Mayıs’ta partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışına para aktardığını ve kaçış planının yürürlükte olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

“Paravan bir vakıf kuruyorlar, başına ABD vatandaşını koyuyorlar. Erdoğan çık söyle bu paraları kim gönderiyor? Amerika’dan paraları kim alıyor? Bir vakıf kurduruyorlar, Amerika’da. Neden Amerika’da? Ülkeyi Kataristan’a dönüştürenler, Katar’a gider diye beklersiniz ya biliyorlar ki o ülkelerde hukuk yok. İlk uçakla geriye gönderirler bunları. Amerika’da kanunların arasına gizlenebilirler, orası hukuk devleti. Yani hukuksuzlukla yok ettikleri ülkeden, hukuka sığınmak için ABD’ye kaçmak istiyorlar. Kendileri için yeni bir Pensilvanya yaratma peşindeler. Peki ne yapıyorlar? Paravan bir vakıf kuruyorlar. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. TÜRGEV ve ENSAR… Bu vakıflar başlıyor paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye. 20 milyon dolar, 10 milyon dolar, 20 milyon dolar, 10 milyon dolar. Bir TÜRGEV bir Ensar, durmuyorlar.”

  • Kılıçdaroğlu’ndan, Soylu’ya: “Breaking Bad Süleyman”

Kılıçdaroğlu, 1 Kasım’da Hacer Foggo ile birlikte bir video yayınladı. Bu video hem gündemi belirledi hem de Kılıçdaroğlu hakkında bir suç duyurusu ile sonuçlandı. Türkiye’deki uyuşturucu tehlikesinin boyutlarına değinen Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de metamfetamin salgını var. Sarayın düzeni salgını besliyor. Breaking Bad Süleyman çocukların zehirlenmesine göz yummuştur” dedi. Türkiye’deki uyuşturucu ve özellikle metamfetamin tehlikesinin boyutlarına değinilen videoda iktidarın bu konudaki politikaları eleştirildi.

Gelelim ‘Okul önünde yakaladığınız uyuşturucu satıcısının bacağını kırın’ diyen namı diğer ‘Fotoroman Süleyman’a. Saray da çok iyi biliyor bu uyuşturucuları kendileri davet ettiler bu ülkeye.’Breaking Bad’ Süleyman ülkenin zehirlenmesine göz yummuştur, yazıklar olsun. Bu çetelere, bu rezil adamlara ne ülkemizi ne de sokaklarımızı asla teslim etmeyeceğiz.”

Kılıçdaroğlu bu videonun yayımlanmasının ardından sansür yasasından suç duyurusunda bulunulan ilk kişi oldu. Suç duyurusunu da Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı.

  • Kılıçdaroğlu’ndan halka çağrı: “Tefecilere ödeme yapmayın”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından bir video daha yayınladı. Faiz oranları hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, hem vatandaşlara çağrıda bulundu hem de iktidara yardım eden sermaye odaklarına seslendi. Vatandaşların bankalara olan borçlarının faizler arttıkça varlık şirketlerine verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, bu şirketleri tefeci olarak niteledi ve vatandaşlara seslendi:

“Varlık şirketlerine döneyim. Sevgili halkım, borçlarınız nedeniyle avukatlar tarafından aranacaksınız. Size, ailenize zarflar gönderecekler. Tehdit edecekler. Bunlar tefecidir, mafyadır. Bunlar aşınıza ve ekmeğinize göz koyanlardır. Sakın ödemeyin. Seçimden sonra onlarla ben konuşacağım.”

2023 yılında yapılması beklenen seçimlerde önemli bir rol üstlenen Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2022 senesini adaylık tartışmalarının ışığında, helalleşme ve kurumlara yaptığı “ziyaretler” ile kapattı. Kılıçdaroğlu’nun 2023 seçimlerinde aday olacak mı, Altılı Masa’da kriz var mı? Bu soruların cevabı ise 2023 yılına kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.