Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihçi Cemal Kafadar’dan Yedikule Bostanları’nda halka açık ders

Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi gönüllülerden Prof. Dr. Cemal Kafadar, dün (14 Ocak) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2022’de kara surlarında başlatılan restorasyon nedeniyle tarihi bostanların gördüğü zarara dikkat çekmek için herkesin katılımına açık bir ders verdi.

1985 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen İstanbul Kara Surları, bostanlar ve çevresindeki diğer yapılar ile birlikte çok katmanlı bir kültürel peyzaj alanı.

Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi gönüllülerden de olan Prof. Dr. Cemal Kafadar, dün Yedikule Bostanları’nın önemine dikkat etmek için herkesin katılımına açık bir ders verdi.

Geçmiş yıllarda belediyenin moloz dökerek yok ettiği İsmail Paşa Bostanı’nda başlayan yürüyüş, surlar boyunca devam etti. Yaklaşık üç saat süren açık derste bostanlar sırayla gezildi.

“Tarım şehre yakışmayan bir şey olarak görüldü”

Prof. Kafadar, halka açık derste bostanlar ve İstanbul Kara Surları hakkında bilgi verdi. Surlar ve bostanların birlikteliğinin, birlikte korunması gerektiğinin önemine dikkat çeken Kafadar, “Bütün dünyada olduğu gibi, modern olmak, tarım toplumu olmaktan, sanayi toplumu olmaya geçiş gibi anlaşıldığından ve çizgisel bir hikaye olarak anlaşıldığından, bu dönüşüm birtakım zıtlıklara, birtakım ezberlere indirgendiğinde, tarım şehre yakışmayan bir şey olarak görüldü. Ben böyle büyüdüm doğrusu. Dedem, harika bir tarımcıydı. Bana bir şeyleri çok şükür öğretmiş olmakla birlikte, ilerleyen ve modernleşen şehir hayatında tarıma yer kalmayacağını da öğretti” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.