Formula 1’in efsane takımı Ferrari, sezon sonunda Mattia Binotto ile yolları ayırmış ve yerine Frederic Vasseur’ı getirmişti. Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya bu değişim üzerine yazdı.
Formula 1’de Ferrari’nin aradığı lider Frederic Vasseur mü?
Michael Schumacher’li dönemlerin ardından bir tek 2007 yılında Kimi Raikkonen ile yüzü gülen Ferrari artık eskisi gibi ilk şampiyonluk adayı olarak görülmüyor. Teknik nedenlerin yanında takımın lider isimlere de ihtiyacı olduğu fikri hiç de yabana atılacak gibi değil.
Ferrari’nin Formula 1 kısmının yeni patronu Frederic Vasseur, takımda yapabileceği değişikliklerin ilk sinyallerini geçtiğimiz günlerde verdi ancak radikal değişikliklerin “kibirli” olacağını da söyledi. Peki, sizce liderler bu radikal kararları gelir gelmez mi almalı yoksa beklemeli mi? Bu konuda herkesin farklı görüşü olabilir ancak radikal kararlar alacak kadar vakti olan biri için de bu söylem bana biraz “tutucu” geldi.
Vasseur, takım patronu olarak Mattia Binotto’nun yerini almak üzere Sauber’den Ferrari’ye katılmıştı. 2022’de dünya şampiyonasını ikinci sırada bitiren bir takımı devraldı aslında ve diğer taraftan sezonun en az yarısında en hızlı olan bir aracı da devraldı. Bu noktadan bakıldığında sadece ufak iyileştirmeler ile ileriye doğru atabileceği düşünülebilir. Ancak Formula 1’de “ufak iyileştirmeler” de büyük bir emek ve organizasyon gerektiriyor. Teknoloji, strateji, geliştirme ve diğer unsurlar… Büyük bir irade ve liderlik ile başarılı oluyor..
Ferrari’nin şampiyonluk mücadelesi sezon içerisinde bir dizi sorunla (dayanıklılık, strateji hataları ve sezon içi gelişim) mücadele etti. Mattia Binotto’nun 2022’nin sonunda ayrılması, konumu ve Ferrari hiyerarşisiyle ilişkisi hakkında artan spekülasyonlar da bu olaylara tuz biber oldu. Mattia Binotto özelinde bakmamak gerekiyor olaya esasında. Büyük resimde Ferrari yönetiminin baskın olduğu açıkça görülüyor. Üstelik Formula 1’in başındaki isimlerin karar alma hiyerarşisi oldukça karmaşık; rakiplerde ise durum daha serbest. Mercedes’te Toto Wolff hem hissedar hem de takım patronu; Red Bull’da da Chrisitian Horner da adına benzer şeyler söylemek mümkün.
Vasseur’ün, Binotto’nun görev süresi boyunca uygulamakta tereddüt ettiği değişiklikleri yapması gerekeceğine dair yaygın bir inanç var ancak henüz aksiyon almış değil. Frederic Vasseur, Ferrari’ye katıldığından bu yana tüm süreçleri uzun uzun gözden geçirecek vakti buldu. 2023 geliştirmelerinin belki de sonunda geldi ancak aksiyon alacak vakti olduğu kesin. Araç ile ilgili sorumluluk tamamen kendisinde değil ancak diğer unsurlarda gelişme sağlaması elzem. Sezon içi gelişim, pit süreleri, strateji ve arka plandaki takımdaşlık gibi konularda ilerleme gerekirken, asıl liderlik bu noktalarda ortaya çıkacaktır.
Bahreyn’e giden yolda odaklandığı nokta şüphesiz ki ekibin 2022’de nerede yanlış yaptığının ayrıntılı bir analizi ve nelerin iyileştirilebileceğinin değerlendirilmesi. Strateji, operasyon ve aksiyon; bunlar içerisindeki sıralama da oldukça önem arz ediyor. Röportajlarında da buz dağının altından sıkça bahseden Vasseur için işaret ettiği noktalar doğru bir yolda olduğunu gösteriyor, en azından şimdilik.
Buzdağı benzetmesi iyi ve geçerli bir benzetme esasında. Ferrari özelinde stratejinin başı, stratejik planlama ve uygulamada meydana gelen diğer her şeyin yüzü haline gelen direktör Inaki Rueda kurban edilecek ilk isim olabilirdi ancak böyle bir hamle yapılmadı. Bir değişim işareti olarak kurban edilmesi herkes için kolay ve beklenen bir hareket olurdu. Ancak Vasseur isimlerden ziyade bir zihin değişikliğinin üzerinde duruyor gibi. Yapısal reformları (en azından şimdilik) rafa kaldırmış görünüyor. Belki de 2023 aracının sorumluluğunu alan isimleri göndermenin mantıksız olacağını düşündü çünkü bu sorumlulukta yalnız kalabilirdi.
2022 yılının neden berbat bir şekilde sonlandığının üzerine giden çiçeği burnunda takım patronu için değişmesi gereken listesi çok uzun gibi duruyor. Bireylerden ziyade sistem içindeki bazı potansiyel sorunları zaten belirlemiş halde görünüyor. Röportajlarda açık bir iletişim akışına olan ihtiyacı birçok kez vurguladı. Takım içerisindeki toplayıcı-bütünleştirici lider görevinin de altını çizmiş oldu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ferrari’nin Vasseur dönemi için kilit nokta, onun uygun gördüğü değişiklikleri yapma yetkisine sahip olmasıdır.
Yukarıda da değindiklerimi açmak gerekirse… Ferrari’nin yapısı, takım patronuna başka bir takımda sahip olacağı özerkliğin aynısını otomatik olarak vermiyor. Başkan John Elkann ve CEO Benedetto Vigna tarafından getirilen adam olarak Vasseur, muhtemelen yapılması gerekeni yapması için kontrat yapıldı. Özellikle Vigna ile yaptığı ilk anlaşmaların, raporlama hatları ne olursa olsun, çalışması için yeterli şeffaflık ve iletişim olduğu konusunda ısrar ediyor. Durum buysa, ihtiyaç duyduğu değişiklikler bir gecede olmayacağından, Ferrari’nin Vasseur’e organizasyonda başarılı olup iz bırakması için yeterince sabırlı davranması gerekiyor.
Yazan: Muhammed Kaya
Editör: Doğa Üründül