Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkâri: Yeşil Sol Parti 3-0 AKP 

Türkiye’nin kader seçiminde sonuçlar belli oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken, milletvekili seçimi tamamlandı. Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime giren HDP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da milletvekili ve oy kaybetti. Hakkâri’de Yeşil Sol Parti (YSP) 3-0 yaparken, Van’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oylarını yükseltmesine rağmen milletvekilini kazanamadı.

Hakkâri’de Kılıçdaroğlu’nun oyu Demirtaş’tan yüksek

2018 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 70, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 22 oy aldı. Kesinleşmemiş cumhurbaşkanlığı sonuçlarına göre de 14 Mayıs seçim sonuçlarında Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 72, Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 24 oy aldı. Bu sonuçlara göre, Kılıçdaroğlu, Demirtaş’tan yüzde iki oy fazla aldı.

Hakkâri’de CHP oyunu yükseltti, Yeşil Sol Parti 3-0 yaptı

2018 genel seçimlerinde HDP yüzde 70, CHP ise yüzde 3,49 oy almıştı. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde ise YSP listelerinden giren HDP oyunu yüzde 62’ye düşürse de vekillerin hepsini meclise sokmayı başardı. CHP ise oyunu yüzde yediye çıkardı.

Seçimden hemen önce Murat Türsan ile birlikte Hakkâri’ye gitmiş ve seçmenin nabzını tutmuştuk. Gazeteci Necip Çapraz Yeşil Sol Parti seçmeninin, Hakkâri’den üç vekil çıkarmaya odaklandığını ve AKP’nin ise eridiğini söylemişti. Çapraz, Kılıçdaroğlu’na rekor bir oy çıkacağını ve HDP seçmeninin bir oy Yeşil Sol Parti’ye bir oy ise Kılıçdaroğlu’na vereceğini belirtmişti. Süreç Çapraz’ın söylediği gibi oldu. Hakkâri, Kılıçdaroğlu’nun en fazla oy aldığı illerinde başında geliyor.

Pervin Buldan: “Demokrasi 3, faşizm 0”

Yeşil Sol Parti, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinin ilk mitingini Hakkari’de gerçekleştirmiş ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Hakkari’den ders verme zamanı olduğunu belirtmişti:

“Hakkari 3 sıfır yapacak bundan hiç bir kuşkumuz yok. Buraya gelirken arkadaşlarım bana keşke Hakkari vekil sayısı 4 olsaydı diyorlardı, 4 olsaydı 4’ünü de çıkarırdık diyorlardı. Şimdi hedefimiz 3-0. Yani demokrasi 3, faşizm 0. Bu iktidarın Kürt düşmanı bir iktidar olduğunu artık hepimiz biliyoruz Kürde düşmanlığı hiçbir zaman saklamadılar. Kürt halkına düşmanlık yapmayı gözler önüne sermekten geri durmadılar. Kürt halkının dilini, kimliğini, değerlerini, iradesini her zaman için hiçe saydılar. Sizin saydığınız, sizin seçtiğiniz belediye eş başkanlarını görevden alırken, onların yerlerin kayyımları atarken, Hakkari halkının iradesini hiçe saydılar.”

CHP Van’da oyunu arttırdı ancak milletvekili kazanamadı

Van’da 2018 seçimlerinde HDP, yüzde 59.68 oy almıştı. Dün yapılan seçimlerde Yeşil Sol Parti yüzde 52.97 oy aldı. CHP ise oylarını arttırdı. 2018 seçimlerinde yüzde 2.48 oy alan CHP, 2023 seçimlerinde yüzde 7.24 oy aldı. Ancak vekil çıkaramadı. Van’da 2018 seçimlerinde HDP beş, AKP üç milletvekili çıkarmıştı. Dün yapılan seçimde Yeşil Sol Parti’nin altı, AKP iki vekil çıkardı.

Van’daki seçim izlenimimizde Serhat News Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler ile konuşmuş ve CHP’nin Van’da yükseldiğini anlatmıştı. Şehirde bugüne kadar iki partinin seçim yarışına girdiğini söyleyen Güler, bu anlayışın son dönemde değiştiğini belirtti. AKP seçmeninde kopuş yaşandığını aktaran Güler, Van’da CHP’nin tabela partisi olmaktan çıktığını söylemişti.

Van’da CHP İl Başkanı Hakan İlvan’ın kapısını çalmıştık. İlvan da Van’da CHP’nin diğer seçimlere göre daha yüksek oy alacağını, bunu sahada gördüklerini söylemiş ve eklemişti: “Milletvekili değil, milletvekilleri çıkaracağız.”

İlvan’ın dediği gibi CHP Van’da oy arttırmış olsa da vekil çıkarmayı başaramadı.

Van’dan milletvekili seçilenler

Burhan Kayatürk (AKP)

Kayhan Türkmenoğlu (AKP)

Pervin Buldan (Yeşil Sol Parti)

Zülküf Uçar (Yeşil Sol Parti)

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit (Yeşil Sol Parti)

Sinan Çiftyürek (Yeşil Sol Parti)

Gülderen Varil (Yeşil Sol Parti)

Mahmut Dindar (Yeşil Sol Parti)

Hakkâri’den milletvekili seçilenler

Vezir Coşkun Parlak (Yeşil Sol Parti)

Öznur Bartın (Yeşil Sol Parti)

Onur Düşünmez (Yeşil Sol Parti)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.