Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’deki Kudüs Günü kutlamalarına ırkçı söylemler ve basına şiddet damga vurdu

Kudüs’teki Eski Şehir’e yürüyen binlerce İsrailli, Kudüs Günü kutlamalarını şiddet eylemlerine çevirdi.

Kudüs Günü, 1967’de İsrail’in şehrin doğusunu ele geçirmesini hatırlamak amacıyla kutlanıyor. Binlerce kişiden oluşan aşırı milliyetçi kalabalık bu yılki kutlamalarda, Şam Kapısı’nın girişine geldiklerinde çevredeki Filistinlilere ve kutlamaları haberleştiren gazetecilere taşlarla ve şişelerle saldırdı. Grubun bu esnada “Araplara ölüm” sloganı attığı da duyuldu. Bölgede yaşayan Filistinliler, önlem olarak evlerinin ve dükkanlarının pencelerini ve kapılarını kapattı.

Kutlamaları saldırıya çeviren grubun içinde, İsrail hükümetinin bakanları da vardı. Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, “Kudüs sonsuza kadar bizim olacak” dedi.

Kudüs Günü, İsrailli muhafazakâr ve aşırı sağcılar için bir gövde gösterisi işlevi görüyor. Kutlamalar her sene Yahudi ve Müslüman halklar arasında şiddet içerikli görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Atılan sloganlardan biri: “Köyünüz yansın”

İsrail polisi şiddetin önüne geçmek istediğini söylese de, bu konuda somut adımlar atılmıyor, aksine bölgede yaşayan “terörist unsurların” bu olaylara neden olduğu savunmasına sığınılıyor.

Filistinli liderler de söz konusu kutlamaların ve İsrail hükümetinin bu kutlamalar da yer almasının, bölgedeki gerilimi artırmak için bir çaba olduğunun altını çiziyor.

Kudüs Günü kutlamaları kalabalığın Kudüs’ün batısından, doğudaki Eski Şehir’e yürümesiyle başlıyor. Kutlamaların sonunda Yahudileri en kutsal mekanı olan Ağlama Duvarı’nın önünde “bayrak dansı” yapılıyor. Kutlamalara ağırlıklı olarak erkekler katılıyor.

Hamas, Kudüs Günü kutlamalarında aşırıya kaçılması durumunda harekete geçeceklerine dair İsrail’i uyarmıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.