Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin programı ne? Grup başkanı kim olacak? Kurultay ertelenecek mi? Cansu Timur yazdı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarının kapsamlı değerlendirmesi için perşembe günü MYK’yı toplayacak. Ardından cumartesi günü PM bir araya gelecek. Seçimlerin ardından istifa ve kurultay konularının bu iki toplantının ardından netleşmesi bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının ardından partinin yöneticileriyle görüşme yaptı. Partinin istifa çağrıları ve kurultay gündemine ilişkin kararının ne olacağı resmi Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) toplantılarının tarihi belli oldu. CHP, MYK ve PM’de seçim sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde değerlendirecek. Toplantıların ardından kurultayın yol haritası da belli olacak. 

Tek aday Özgür Özel

TBMM 28. dönem milletvekilleri 2 Haziran cuma günü Meclis Genel Kurulu’nda ant içecek. Aynı gün CHP kapalı bir grup toplantısı yapacak. Bu toplantıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu milletvekili olmadığı için grup başkanı ve yeni dönem için grup başkanvekilleri seçilecek. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, grup başkanlığı görevine talip olduğunu açıkladı. Önceki dönem grup başkanvekili olarak görev yapan Engin Özkoç, 2023 seçimlerinde aday olmadı. Engin Altay da yeniden grup başkanlığı görevine aday olmadı. Buna göre, CHP’nin grup başkanvekillerinin tamamı yeni dönemde değişecek. 

Grup başkanvekilliği için sekiz isim öne çıkıyor

CHP’li Özel, sekiz milletvekilinin grup başkanvekili olmak için aday olduğunu duyurdu. Edinilen bilgiye göre, Ali Mahir Başarır, Murat Emir, Ali Öztunç, Murat Bakan, Zeynel Emre, Bülent Tezcan, Mahmut Tanal, Gökhan Günaydın aday olması beklenen isimler arasında yer alıyor. Kılıçdaroğlu’nun grup başkanvekilleri arasında geçecek yarışta herhangi bir yönlendirme yapması beklenmiyor. 

Perşembe günü MYK’nın yapacağı değerlendirmenin ardından cumartesi günü Parti Meclisi seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere toplanacak. 

Kurultay ertelenmişti

CHP, 2022’de yapılması gereken kurultayını “olası erken seçim ve artan salgın şartları”nı gerekçe göstererek bir yıl ertelemişti. Bu yıl yapılması gereken kurultay için iki farklı senaryo öne çıkıyor. CHP’de sert tartışmaların yaşandığı kurultayın sonbaharda ya da yerel seçimlerin ardından yapılması bekleniyor. Buna göre parti il, ilçe ve mahalle kongrelerinin geç başlatılabilir, genel başkanlık kurultayı ise 2024 seçimlerinden sonraya bırakılabilir. Yerel seçimlere giderken “başarısızlık” görüntüsü vermek istemeyen CHP, ana kurultayı seçimlerden sonraya erteleyebilir. 

Diğer senaryoya göre ise kurultay kararı hızlı bir şekilde alınarak sonbaharda genel başkanlık kurultayı yapılabilir. Ve yerel seçimlere yeni yönetim ve kadrolarla gidilebilir. Kurultaya ilişkin bu tartışmaların da MYK ve PM toplantılarının ardından kesinleşmesi bekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.