Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

O da seçildikten sonra serbest bırakılmamıştı | Mustafa Balbay: “Can Atalay’ın tahliyesi ‘İki kere iki kaç eder?’ diye tartışmaya benziyor”

Milletvekili seçildikten sonra tahliye talebi defalarca reddedilen Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla serbest bırakılmıştı. Balbay, TİP milletvekili Can Atalay’ın bir an önce tutukluluğunun sona erdirilmesi gerektiğini söyledi, geçmiş yargı kararlarını hatırlattı. 

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası verilerek 25 Nisan 2022’de tutuklanan avukat Can Atalay, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçildi. Atalay’ın mazbatasını teslim alan avukatları Yargıtay’a tahliye başvurusunda bulundu. Ancak Atalay halen cezaevinde.

Ergenekon soruşturması kapsamında 6 Mart 2009’da tutuklanan ve Silivri Cezaevi’nde kalan gazeteci-yazar Mustafa Balbay da 12 Haziran 2011’de yapılan 24. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerinde İzmir’den milletvekili seçilmişti. Balbay, milletvekili seçildikten sonra avukatları aracılığıyla tahliye için başvuruda bulundu. Ancak talebi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 5 Temmuz 2012’de Balbay tekrar tahliyesini talep etti. Bu da Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Balbay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, Balbay’ın başvurusunu 4 Aralık 2013’te karara bağladı. AYM’nin kararında “Seçilme hakkının ihlal edildiği ve tutukluluğun makul süreyi aştığı” gerekçelerinin kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Bunun üzerine  Balbay milletvekili seçildikten 180 gün sonra 9 Aralık 2013’te tahliye edildi, Meclis’te ant içerek milletvekili olarak görevlerini yerine getirmeye başladı.

OKUYUN: Gezi tutuklusu Can Atalay’ın mazbatası alındı, avukatları tahliye için başvuracak

“Atalay’ın durumunda ‘ama’ denilecek bir şey yok”

Tahliye talebi defalarca reddedilen Balbay, AYM kararına dikkat çekerek, TİP Hatay milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Balbay, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“İki buçuk yıla yakın ısrarla beni tahliye etmediler. Ben milletvekili olarak Anayasa Mahkemesi’ne ilk bireysel başvuru hakkını kullanan kişi oldum. Ardından AYM, 2013’te tahliye kararı verdi. ‘Seçilme ve seçmene karşı sorumluluklarını yerine getirme görevi yerine getirilememektedir’ dedi. Yerel mahkeme yine direndi. Daha sonra tahliyeme karar verdi.”

Ben Can Atalay’ın tahliye edileceğini düşünüyordum. Çok da uzadı. Bir hafta içerisinde tahliye edilmesini bekliyordum. Şimdi Yargıtay bakacak, bu konuda AKP iktidarı dönemindeki son içtihat Mustafa Balbay’ın durumu, orada da AYM söylediğim iki gerekçe ile tahliye kararı verdi. Her ikisi de Can Atalay’a uyuyor şu an, çok açık. Bu iki kere iki kaç eder diye tartışmamıza benziyor. Herhangi bir ‘ama’ denilecek bir şey yok. Henüz riskli bir karar vermek istemiyorlar ama baktıklarında görecekler ki bu karar bizim hükümetimizde çıkmış ve tahliye kararı vermiş. Meclis’in 15 Temmuz’da tatile gireceğini düşünüyorum. Can Atalay’ın bu ay içerisinde özgürlüğüne kavuşacağını ve yemin edeceğini umuyorum.”

“Yarım saatten ötesi zuldür, esarettir, tutsaklıktır”

Atalay’ın durumunun da kendisinin içerisinde bulunduğu duruma benzediğinin altını çizen Balbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Can Atalay’ın yarından tezi yok çıkması gerekiyor. Hukuk devletinden vazgeçtim kanun devletiysek, kanun ne emrediyorsa o deniliyorsa Can Atalay’ın mazbatasını alıp dilekçesi Yargıtaya’a gittikten sonra yarım saat içinde karar çıkması gerekirdi. Bunun en çok  yarım saat içinde yapılması gerekirdi. Yarım saatten ötesi zuldür, esarettir, tutsaklıktır bence tutukluk bile değildir.”

Ne olmuştu?

Mimarlar Odası’nın avukatlığını yürüten Atalay, İstanbul-Taksim Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını da yapıyordu. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası verilerek 25 Nisan 2022’de tutuklandı.

TİP Milletvekili Barış Atay, Hatay milletvekilliğinden feragat ederek yerini Gezi davası tutuklusu Can Atalay’a bıraktığını açıkladı. Atalay, Hatay’da birinci sıradan milletvekili adayı gösterildi. 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde de milletvekili seçilen Atalay’ın cezaevinden çıkması için 26 Mayıs 2023’te avukatları Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay ile ilgili kararını açıklamak için Gezi Davası tebliğnamesini beklediği ileri sürüldü.

OKUYUN: Milletvekili adayı Can Atalay, Medyascope’a konuştu: “Demokrasi için, Hatay’ın yeniden inşası için bir oy Kemal’e, bir oy TİP’e”

OKUYUN: Can Atalay cezaevinden Medyascope’un sorularını yanıtladı: “Seçim süreci zorlu olacak, herkes birbirine mukayyet olsun

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.