Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Kanada GP analizi

Formula 1’de 2023 sezonunun dokuzuncu yarışı Kanada GP, geçen pazar günü (18 Haziran) koşuldu. Medyascope Spor yazarı Muhammed Kaya, yılın dokuzuncu yarışında hayal kırıklığı yaratan ve beklentilerin ötesinde performans gösterenleri yazdı.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Kanada GP analizi

Formula 1’de eskilerden kalan kıymetli Gilles Villeneuve Pisti’nde Max Verstappen rüzgârı esmeye devam etti. İkinci pilotların tel tel döküldüğü yarışta Fernando Alonso ve Lewis Hamilton poyuma çıkan diğer pilotlardı. Haftalardır ileriye doğru atılım yapamayan Aston Martin de güçlü göründü, tıpkı Mercedes gibi.

MONTREAL, QUEBEC – JUNE 18: Alexander Albon of Thailand driving the (23) Williams FW45 Mercedes, Carlos Sainz of Spain driving (55) the Ferrari SF-23, Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB19 and Pierre Gasly of France driving the (10) Alpine F1 A523 Renault on track during the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2023 in Montreal, Quebec. (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202306180752 // Usage for editorial use only //

Düşenler

George Russell

George Russell hafta boyunca takım arkadaşı Lewis Hamilton ile gerçek anlamda performans olarak boy ölçüşemedi. Sıralama turlarında hemen arkasında yer alması bir şans yaratabilirdi ancak olmadı. Takımlar şampiyonasında Aston Martin ile girdikleri yarışta büyük bir atılım olabilirdi bu hafta ancak duvara teması ardından yarışa döndükten sonra arıza yaşaması “şanssızlık”tan biraz öte bir durum oldu.

2020 yılında Williams’ta iken Imola’da dönemin Mercedes pilotu Valtteri Bottas ile yaşadığı temasın ardından yarış dışı kalması kadar bu yarışta duvara teması da büyük bir hataydı. Kimi zaman hırslarına yenik düşen Russell için bu hatalar yolun sonunun şampiyonluğa çıkmasını engelleyebilir. Yarış temposunda da Lewis Hamilton’dan geride olan Russell, takım arkadaşından 1 saniye daha yavaş turlar attı.

Sergio Perez

Kötüden daha aşağı bir sıfat kullanmak istiyorum ancak aracını tasarlayan Adrian Newey’den utandığım için kötü ile yetineceğim. Geçtiğimiz sezon hatta özellikle 2021’de Max Verstappen şampiyon olsun diye; 2020’de koltuk bulsun diye muhtemelen canla başla araç kullanan Sergio Perez uzun yol şoförlerine döndü.

Berbat bir sıralama turunun ardından iyi bir strateji ile önüne geçen Ferrari’leri de (lastik yemelerine rağmen) geçemeyince “Yolcudur Abbas…” moduna girdi. Formula 1 2023 gridinin en hızlı aracında ancak altıncılığa kadar sürebilmesi Sergio Perez’i yarışın açık bir kaybedeni yapıyor. Üstelik yarış temposunda da takım arkadaşından 0,70 saniye geride kaldı. Yolcu.

Lance Stroll

Haftanın bir diğer kaybedeni de yine ikinci pilot olan Lance Stroll idi. Esasında sıradan bir pilot için fena bir performans sergilemedi Stroll ancak kendi memleketinizde babanızın podyum alacak aracında takım arkadaşınız podyum almışken yalnızca puan almak neredeyse yüz kızartıcı suç.

Sıralama turlarında attığı spin, yanlış lastik seçimi ve aldığı grid cezası ile gerilere düşen Lance Stroll için kolektif bir hatalar zinciri vardı ancak kendisi de takım arkadaşından tempo olarak çok geride kaldı. Daha hızlı turlar attığı sayı 1 veya 2 idi, aşağıya grafiği de ekliyorum.

McLaren

Bir aşamada, McLaren güçlü bir çift puanla damalı bayrağı görecek gibi görünüyordu ancak Lando Norris garip bir ceza alıp üzerine Oscar Piastri de kalan puanları toplayamayacak kadar geride kalınca durum hüsrana döndü. Oysa sıralama turlarında güçlü görünen bir McLaren vardı.

Lando Norris’in yavaşlayıp güvenlik aracının arkasına Oscar Piastri ile art arda çıkabilmesini sağlamaya yönelik hareket etmesi “sportmenlik dışı” sayıldı ve Norris’i puan barajının dışına itti. Lando Norris de pistte sağlam geçişler yaptı oysa ki. Bunların üzerine Oscar Piastri’nin çaylaklığı ile McLaren’e nazaran daha yavaş rakipler ile puan kaybetmesi takımın alabileceği puanlara mâl oldu. Puanlar Lance Stroll ve Valtteri Bottas ikilisine gitti.

Nico Hulkenberg

Nico Hulkenberg, kırmızı bayrak ihlali nedeniyle aldığı üç sıra grid cezası ile daha yarış başlamadan kaybetmeye başladı. Kayıp yarış boyunca da devam etti. HAAS’ın lastik yiyen aracının erken pit stop yaptırmasının ardından bir daha toparlanamadı.

Ön sıralarda yarışmayı hayal ederken yarışın sonlarında kendini on beşinci sıra için mücadele ederken buluverdi. Yarış günü attığım aşağıdaki twit HAAS için bu sezonu özetliyor maalesef.

Çıkanlar

Alex Albon

Haftanın pilotu kesinlikle Alex Albon idi. Williams gibi bir araca sahip olup yarışı bu denli istikrarlı (kısmen de şanslı) götürerek yedinci olmak her pilotun harcı değildir. Bu performansı ile George Russell’ı hatırlatsa da kariyerlere tam tersi gelişti ancak kim bilir bir gün belki Red Bull koltuğuna geri döner.

Yarış, Alex Albon’un artık alameti farikası olan uzun bir stint ile yarışı tamamlamasının etkisiydi. FW45’in üstün düzlük hızı yardımcı oldu ama aynı zamanda lastiklerini iyi idare ederek eve yedinci sırada döndü. Sonuç olarak, Williams’ın 2023 puan çetelesini birden yediye çıkardı. Logan Sargeant da ilmek ilmek dağılmaya devam etti.

Fernando Alonso

Yarışın özellikle ikinci bölümünde sorun yaşamasına rağmen damalı bayrağı ikinci sırada gören Fernando Alonso iyi bir iş çıkardı. Bir bölümde telsizden kazanmak istediğini de söyleyen Alonso, esasında aracın sınırlarını da biliyordu ancak gelebileceği yeri belirleme adına önemli bir söylem.

Yarış boyunca Lewis Hamilton ile kapışan Fernando Alonso sonunda geçmeyi başarsa da her iki pilot da esasında yakın performanslar sergiledi. Lewis Hamilton ve Fernando Alonso arasında yarış sonunda 0,08 saniye tempo farkı vardı. Özellikle 43. turdan sonra tempoyu arttıran Alonso, Hamilton ile dengeleri sağladı. Hem Aston Martin’in hem de Mercedes’in bu yükselişi heyecan verici çünkü Red Bull bambaşka bir seviyede. En azından ikincilik yarışı kızışsın. 

Ferrari Stratejisi

Başlığa belki siz de şaşırdınız. Biz de izlerken şaşırdık ancak Ferrari güvenlik aracı periyodunda pilotlarını içeri almayarak bir zar attı ve bu uzun stint onları ön kısımda tutmayı başardı.

Carlos Sainz ve Charles Leclerc için sıralama turları pek de parlak geçmedi. 10. ve 11. sırada başladıkları yarışta bu strateji ile 4. ve 5. sıraya gelince oldukları yeri korumayı başardılar. Ferrari aracı lastikleri hızla tükettiği için pitte orta hamur yerine sert hamurlu lastik tercih edilebilirdi ancak sıra kaybetmemeleri Ferrari adına iyi bir durum ortaya çıkardı. Arkadan gelen Sergio Perez’in de zorlayamaması bu stratejiye güzel bir sos oldu. Ferrari belki de aylar sonra iyi bir strateji ile beklenen yerin üzerinde yarışı tamamlamayı başardı.

Max Verstappen

Race winner Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing celebrates in parc ferme. 18.06.2023. Formula 1 World Championship, Rd 9, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Race Day. – www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Price / XPB Images

Çok rahat, çok profesyonel…

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.