Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’daki protestolar | Pınar Kılavuz: “Banliyölerde baskıyı ve polis şiddetini arttırmak çözüm değil, aksine tetikleyici bir unsur”

Fransa’da 27 Haziran’da Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nahel isimli gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar kısmen duruldu. Şu ana dek 3 binden fazla kişi gözaltına alındı. Protestocular çoğunlukla Afrika ve Arap kökenli gençler. Kameralara yansıyan görüntülerde Nahel isimli genç, ehliyetsiz araba kullanırken polis çevirmesine giriyor. Kaçmak isterken polis Nahel’i silahla vurarak öldürüyor. Olaylar kısmen durulsa da cevaplanmayı bekleyen çok soru var. Fransa’da yaşayan Medyascope yorumcusu sosyolog Pınar Kılavuz, Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularını yanıtladı. 

Pınar Kılavuz yaşananların bir göçmen problemi olmadığını, öldürülen Nahel de dahil sokaktaki protestocuların göçmen olmadığını söyledi. Kılavuz birine göçmen denilebilmesi için başka ülkede doğması ancak başka bir ülkede yaşaması gerektiğinin altını çizerek “Protestocular Fransızlar, Fransız vatandaşları. Göçmen kökenli demek daha doğru. Profile baktığımızda Afrika ve Arap kökenli Fransız vatandaşlarını görüyoruz” dedi. 

Pınar Kılavuz

Fransa’daki banliyö sorunlarına değinen Kılavuz “banliyö” kelimesinin negatif bir algı yarattığını ve toplumun sadece medyanın gösterdiği kadarını bildiğini söyledi. Kılavuz’a göre banliyölerdeki en büyük problem okullar. Çünkü en başarısız okullar bu bölgelerde, öğretmenlerin niteliği diğer bölgelere göre düşük, otuz yaş altı öğretmen sayısı fazla, sekiz yıldan fazla aynı okulda çalışan öğretmen sayısı az. Banliyölerdeki adaletsizliğin özellikle koronavirüs salgını döneminde çok daha fazla olduğunu belirten Kılavuz “En çok kayıp yoksul banliyölerde oldu. Çünkü orada yaşayanlar birincil iş dediğimiz insanla ilk temasın olduğu yerlerde çalışıyor. Doktor ve nüfus arasında orantısızlık var. Çocuklar okula gidemediği için sağlıklı öğünden de mahrum kaldı. Bu da gıda yoksulluğuna yol açtı” dedi. 

OKUYUN: Fransız polisinin öldürdüğü Nael Merzouk’un ailesi: “Yaşanan kargaşayı istemedik”

 “İki boyutlu ırkçılık var”

Pınar Kılavuz’a göre yaşananlarla ilgili iki boyutlu bir ırkçılık var. Biri polis teşkilatının içindeki, diğeri ise olayların değerlendirilmesindeki ırkçılık. Polis teşkilatındaki ırkçılıkla radikal bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Kılavuz, toplumun olayları değerlendirirken “Onlar zaten Arap, onlar zaten siyah, o nedenle Fransız değiller, yakıp yıkmayı bilirler” gibi ifadeler kullanıldığını belirtti. 

Nael’i öldüren polis için internette 1,5 milyon euroya yakın bağış toplandı. GoFundMe üzerinden şu ana kadar toplanan bağış 1 milyon 375 bin euro (39 milyon 149 bin 247 TL) civarında. Bağış kampanyasını başlatan isim ise, Fransız sağcı politikacı Eric Zemmour’un eski sözcülerinden Jean Messiha. Kılavuz bunun utanç verici bir şey olduğunu ve insanların hala para yatırmaya devam ettiğini söyledi. 

Yaşananlar aşırı sağı nasıl etkiler? 

Kılavuz, Fransa’da göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen aşırı sağcı siyasetçilerden Marine Le Pen’in banliyö sorununu polis ve asker sayısı arttırarak çözmeyi planladığını ancak bunun işe yaramayacağını düşünüyor. Kılavuz’a göre Le Pen’in seçilmesine imkansız gözüyle bakılırken, protestoların ardından bu ihtimal giderek artıyor. Ayrıca siyasetçilerin başka hiçbir dil için bu sorgulamayı yapmazken İslam ile demokrasinin bağdaşıp bağdaşmadığını tartıştığını söyledi. Kılavuz’a göre çözümün radikal, kalıcı ve uzun vadeli yolları aranmalı. Eğer bu yapılmazsa daha fazla genç polis tarafından öldürülebilir ve bu eylemler de devam eder. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.