Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Avusturya GP analizi

Formula 1’de 2023 sezonunun 10. yarışı Avusturya GP, geçen pazar günü (2 Temmuz) koşuldu. Medyascope Spor yazarı Muhammed Kaya, yılın 10. yarışında hayal kırıklığı yaratan ve beklentilerin ötesinde performans gösterenleri yazdı.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Avusturya GP analizi

Formula 1’de Sprint formatının da olduğu haftada sonuçlardan ziyade ana yarış sonrasında Aston Martin’in itirazı sonucunda pist limitlerini aşmadan dolayı verilen daha doğrusu yağdırılan cezalar konuşuldu. İlk 3 sıradaki pilotlar dışında neredeyse tüm pilotların yeri değişti. Gelin bu 1200 sensöre rağmen yarış sonrasında karar veren FIA’nın damga vurduğu yarışın düşenlerine ve çıkanlarına beraber bakalım…

Düşenler

Mercedes

Şu an gridde Mercedes’in 5. veya 6. olması muhtemelen Alman ekibi adına iyi karşılanacaktır ancak bu çizgiden uzak bir görüntü net olarak göze çarpıyordu. Toto Wolff’ün de sürekli olarak biliyoruz araç kötü dediği kadar kötü mü bilemiyorum. Ancak hem Aston Martin’den hem Ferrari’den hem de Norris’li McLaren’den geride bir görüntü çizdiler.

Yarış temposunda da Aston Martin’lerin gerisinde kalarak Red Bull’un ardından mutlak ikincilik söylemlerini zayıflattı gibi duruyor. Silverstone’a gelecek güncellemeler ile daha net konuşabileceğimiz gibi henüz kesin ikinci olacak araç diyeceğimiz araç da esasen bulunmuyor.

Aston Martin

Sezonun başında “acaba şampiyonluk?” dediğimiz Aston Martin’in hayallerin çok gerisinde olduğunun eminim herkes farkındadır. Bu hafta sonu sadece dördüncü en hızlı araç olabildiler (en azından şampiyonada ikinci olan ana rakibi Mercedes’ten daha iyiydiler) ve güncelleme alan Ferrari ile McLaren tarafından geçilmek ve buna karşı bir şeyler yapamamak sinir bozucu olacaktır.

Lance Stroll açısından baktığımızda ise daha olumlu bir tablo ile konuşabiliriz. Cuma günü sıralama turlarında ve Cumartesi sprint yarışta da geriden gelip Alonso’yu geçmeyi başardı. 

Ana yarışta ise ilk turda agresif atak yapınca daha gerilerde kaldı ve Alonso’ya yarışta yenilmiş oldu.  Sanal güvenlik aracı sona erdiğinde pitte olmak da pahalıya patlayınca Alex Albon’a geç de olsa yaptığı hamleyle en azından bir puan kurtardı. Sonradan çıkan cezalarla da 9. sırayı aldı.

Oscar Piastri

Sezonun belki de en sansasyonel transferine imza atan Oscar Piastri, imzası kadar pistte ses getiremiyor. Bu hafta özelinde de genel olarak da Norris karşısında pek iyi işler yapamayan Piastri yarış temposunda da takım arkadaşından 1,12 saniye daha geride bir çizgi tutturdu.

Selefi Daniel Ricciardo’dan ne kadar başarılı olacak göreceğiz ancak bu yarış onu kıyaslayabileceğimiz bir yarış değildi çünkü tek araca güncelleme getiren McLaren Lando Norris’i tercih etmişti. Pilotların cezalarına rağmen yine puan almayı başaramayan Oscar Piastri için güncellemelerin ardından göstereceği performansın üzerine konuşmak daha doğru olur. Bu yarışta ise kesinlikle düşenler kısmının turuncu üyesi idi.

HAAS

Açıkçası HAAS’ı artık yarışta da ön sıralarda görmek istiyorum ancak tek turda harika işler yapan bu takım maalesef yarışta bekleneni veremiyor. HAAS için yukarıdan aşağıya doğru bir gerileme bekleniyordu ancak bu denli bir son beklenmiyordu: yarış dışı kalma ve son sıralarda olma.

Nico Hulkenberg son haftalarda güzel işler yapıyor ancak yarışta devamı gelmiyordu. Hatta performansını artık büyük takımların görmesi gerektiğini de yazmıştım. Yarış içerisinde iyi atak yapsa da araçtan dolayı gerilemeye başlayan Hulkenberg pite girdi, ardından motor arızası nedeniyle yarış dışı kaldı.

Orta sıralarda mücadelenin içinde olan Kevin Magnussen de pit limitlerini aştığından dolayı 5 saniyelik cezasını pitte çekince gerilere düştü ve toparlayamadı. Büyülü bir şekilde başlayan hafta HAAS için yine hayal kırıklığı ile bitti.

Çıkanlar

Lando Norris

McLaren’i buraya yazabilirdim ancak her şeyi henüz görmediğimiz için Lando Norris özelinde bir güzelleme yapacağım. McLaren üç etap olarak planladığı güncellemesinin henüz ilk kısmını gördük ancak bu bile gayet başarılı görünüyor. Görünüyor görünmesine ancak her iki pilotta da atılım görmediğimiz için (Piastri bazı güncellemeleri almadı) genelleme yapmak istemiyorum.

Sprint Sıralama turlarında da gerçek sıralama turlarında da iyi iş çıkaran (3. ve 4.) Norris, yarışta da hem Mercedes’lere hem de Aston Martin’lere rahatlıkla kafa tuttu. Podyum mücadelesinden çok da uzak olmayan bir performans ile damalı bayrağı gören Lando Norris, takım arkadaşından da tempo olarak 0,82 saniye daha iyi durumdaydı. Güncelleme alan ve almayan McLaren’ler olarak da baktığımızda McLaren adına umut verici bir performans ortaya koyduğu aşikâr. Silverstone’da diğer takımların güncellemesi ile konumlamayı net olarak yapabileceğiz.

Ferrari

Ferrari’ye yarıştan önce 4. ve 5. sıralar verilse muhtemelen kabul ederlerdi ancak yarışta çok daha iyi bir iş çıkardılar. Nisan ayında yapılan Azerbaycan yarışından bu yana gelen ilk podyum, hiç de fena sayılmaz. Charles Leclerc bir süre lider de götürdü yarışı ancak Max Verstappen öyle bir geldi ki neredeyse her tur 1 saniye fark kapadı.

Charles Leclerc de Carlos Sainz da son haftalara göre daha toparlanmış görünüyordu. Kendi aralarındaki yarış temposu farkı da Leclerc lehine 0,06 saniye olsa da Charles Leclerc hem yerini korumayı başardı hem de daha istikrarlı bir sürüş sağladı. Tüm bu olumlu hava Ferrari’yi Red Bull’a yaklaştıracak mı? Hep beraber göreceğiz ancak diğerlerinin (AMR, Mercedes ve belki McLaren) önünde olduğu şimdilik net. Yarış sonrası verilen puanlarla Carlos Sainz 6. sıraya kadar düşse de Charles Leclerc’in ikinciliğini Sergio Perez’e karşı yaptığı savunma ile burada yer almayı hak ettiler.

Sergio Perez, Max Verstappen ve Red Bull

Red Bull özellikle pist sınırları açısından belki de sezona damga vuran bu yarışta hem Sergio Perez’i hem de Max Verstappen’i iyi yönlendirdi. Sergio Perez’in geçişlerinde üç katmanlı DRS yapısı geçişlerde etkili oldu ve özellikle George Russell’ın ardında zaman kaybetmemesi podyum açısından belirleyiciydi. Sergio Perez, Red Bull’un açıkça yas tuttuğu cuma günü yapılan ana sıralama turlarındaki hayal kırıklığından sonra çok iyi bir toparlanma gösterdi. Ferrari’lerin hızı göz önüne alındığında muhtemelen yarış öncesinde beklenmeyen bir üçüncülük ile “şimdilik” koltuğunu korudu.

Galibiyet sayısında (42) Ayrton Senna’yı geçtikten sonra Max Verstappen muhtemelen hedefi Alain Prost’a (51) çevirmiştir. Yarışta aslında Max Verstappen’in elinden galibiyeti alabilecek olayların neredeyse tamamı oldu (Sanal Güvenlik Aracı, Güvenlik Aracı ve Cezalar) ancak Verstappen galibiyet serisine devam etti. Bu ne kadar böyle sürecek merak ediyorum ama bir rekor da geliyor gibi görünüyor. Max Verstappen’in en önde canı sıkılıyor olabilir…. 

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.