Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enerjisa önderliğinde kurulan “Daha İyi Bir Gelecek” platformu kamuoyuna sunuldu

Türkiye’nin ekonomik verimliliğine destek amacıyla Enerjisa Enerji kamu, sivil toplum, iş dünyası ve akademiden birçok paydaşın desteğiyle kurulan “Daha İyi Bir Gelecek” platformuna öncülük etti.

Platformun İstanbul-Fişekhane’de gerçekleştirilen basın lansmanında, Didem Arslanlar’ın sunuculuğuyla Türkiye Verim Araştırması Raporu ve Türkiye Verim Haritası katılımcılara sunuldu. Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler ve İDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür’ün açılış konuşmasıyla başlayan program, Türkiye Verim Araştırması Raporu sunumu ve panellerle devam etti.

Platformun danışma kurulunda yer alan ve aynı zamanda destekleyen kurumlar arasında T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı (TEPAV), TÜBİTAK MAM, İTÜ Enerji Enstitüsü, Sabancı Üniversitesi İklim, Enerji ve Çevre Araştırmaları Merkezi (IICEC), Enerji Verimliliği Derneği (Enver) ve Tiyatro Kooperatifleri yer alıyor.

“Slogan olarak kullanmak yerine somut adımlar atmamız gerekiyor”

Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektörünün önemli noktalarından birinin enerji yoğunluğu olduğunu söyledi. Enerji yoğunluğunun, ekonomik verimlilik ile bağlantılı olduğunu söyleyen Zaimler, bu sebeple Enerjisa Enerji’nin “Daha İyi Bir Gelecek” platformuna öncülük etmesinin anlamlı olduğunu dile getirdi.

Kıvanç Zaimler konuşmasının devamında ise şunları söyledi:

“İklim krizine dur demek, yıkıcı teknolojiler geliştirmek gibi konuları yalnızca tartışmak veya ilgi çekici bir slogan olarak kullanmak yerine somut adımlar atmamız gerekiyor. Amacımız, bu platform kanalıyla bir araya gelen tüm paydaşların ortak çalışması sonucunda, Türkiye’nin ekonomik verimliliği üzerine somut projeler inşa etmek ve bu projelerin hayata geçirilmesi noktasında Enerjisa Enerji olarak öncülük etmek. Aynı zamanda projelerle ilgili yeni fon mekanizmaları ve iş birliklerinin de arayışı içerisinde olacağız.”

Zaimler ayrıca, hedeflerinin “Daha İyi Bir Gelecek” platformunu güçlü ve etkin bir sivil toplum temsilcisi haline getirmek olduğunu ekledi.

“Ekonomik sürdürülebilirlik ve verimlilik odağında ülkemizin kalkınma serüvenine katkı sunacağız”

Yönetim Kurulu Başkanı Zaimler’in konuşmasının ardından platformun çözüm ortağı IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür söz aldı. Ali Ercan Özgür konuşmasında, adım attıkları projenin önemine değinerek şöyle anlattı:

“Hazırladığımız Türkiye Verim Araştırması Raporu’na göre Türkiye’de işletmeler verimliliğe önem veriyorlar ancak verimlilikten bekledikleri ana fayda maliyetlerin azalması ve tasarruf sağlama odağında kalıyor. Bu nedenle verimlilik yoluyla inovasyon temelli bir rekabet gücü artırma perspektifini geliştirme alanında ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Bu projede ihtiyaçları ortaya koyan araştırma tasarımı, Türkiye Verim Haritası ve Verim Raporu’nun oluşturulması, danışma kurulu koordinasyonu, ve çevrim içi platform tasarımı alanlarında katkı sunduk. İş birliklerini sürdürerek, çevresel, ekonomik sürdürülebilirlik ve verimlilik odağında ülkemizin kalkınma serüvenine katkı sunacağımıza inanıyoruz.”

“Cari açığın azaltılmasında en önemli kavram verimlilik”

Alican Türkoğlu’nun moderatörlüğünde “CEO Oturumu” adıyla yapılan söyleşide Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, platformun önemi hakkında açıklamalar yaptı. Türkiye’nin önemli gündemlerinden biri olarak bahsettiği cari açığın azaltılması üzerine en önemli başlığın verimlilik kavramı olduğunu vurgulayan Pınar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Cari açığın en büyük kısmını oluşturan enerji sektörü ise bu alanda büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu amaçla kurulmasını hayal ettiğimiz ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunun, bugün hayallerimizin de ötesinde birçok kıymetli paydaşın katkı verdiği bir yapı haline gelmesi bu sorumluluğu daha da fazla hissetmemize yol açıyor. Amacımız gelecek nesiller için Türkiye’de daha iyi, daha temiz ve daha verimli bir geleceğe katkı sağlamaktır.”

Türkiye’deki işletmelerin verimliliğini, gelecek beklentilerini, önceliklerini ve risklerini ele alan araştırma, platformun ilk somut uygulaması olarak yayımlandı. 18 farklı ilden, 12 sektörden bin 249 işletmenin dahil olduğu araştırmanın sektörel ve bölgesel analizlerinin yapıldığı Türkiye Verim Haritası da yayına verildi.

Türkiye Verim Araştırması, “Daha İyi Bir Gelecek” platformunun yürüttüğü çalışmalar kapsamında Türkiye’de verimlilik alanında işletmelerin anlayışı, normları ve verimlilik artırıcı eylemlerinin mevcut durumları üzerine yapıldı. Bu rapor doğrultusunda da Türkiye’de verimlilik üzerine bir harita oluşturuldu.

Haritalama ve araştırma sürecinde bağımsız bir araştırma şirketiyle hareket etmenin yanı sıra ekonomi, enerji ve sürdürülebilirlik konusunda da uzman akademisyenlerle beraber çalışıldı.

Türkiye Verim Araştırması Raporu’nda yer alan bazı bulgular ise şöyle:

  • “Verimlilik artırma konusunda girişim yapan işletme oranı yüzde 22. Büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 17’ye geriliyor.
  • İşletmeler verimliliğe önem veriyorlar ancak verimlilikten bekledikleri ana fayda maliyetlerin azalması ve tasarruf sağlama odağında. Bu nedenle verimlilik yoluyla inovasyon temelli bir rekabet gücü artırma perspektifi henüz gelişmemiş durumda.
  • Malzeme tasarrufu, atık azaltımı ve geri dönüşüm alanları, şirketlerin kaynak verimlilik odağında yürütmekte olduğu çalışmalarda başı çekiyor.
  • Verimliliğe dair ilk müdahale alanlarından biri veri analizi yönetimi olabilir. Zira, firmalar analiz araçlarına yatırım yapsalar da veri analizini etkin bir şekilde yapamıyorlar ve bu durum bir verimsizlik döngüsüne yol açıyor.
  • Çevresel eylemlerin (plastik kullanımının azaltılması, karbon yönetimi ve atık yönetimi) maliyeti önemli bir engel olarak görülmüyor. Bu durum, işletmelerin finansmana erişimleri olduğu zaman bu eylemlerin maliyetlerini bir engel olarak görmeden faaliyete geçebilecekleri yönünde yorumlanabilir.
  • Her ne kadar müşteriler tarafından talep ya da destek gelmesi daha verimli olunmasına en çok yardımcı olacak konu olarak görülse de, uygun finansman imkanları, hibe, krediler ve kaynak verimliliği çözümleri ile ilgili bilgilendirme sağlanması verimliliği sağlayacak başlıca kaynaklar olarak ortaya çıkıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.