Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Canan Dağdeviren ve ekibinden çığır açan buluş: Meme kanseri erken teşhis edilebilecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) uzmanlar, meme kanserini erken aşamada teşhis edebilen bir cihaz geliştirdi. Sütyenin içine giyilebilen ve içinde ultrasonlu bir tarayıcı bulunan bu cihazı tasarlayan ekipte Doç. Dr. Canan Dağdeviren de var.

Meme kanserinde erken teşhis çok önemli, hatta erken teşhis edildiği taktirde kanserden kurtulma şansı yüzde 100. Fakat tümörler daha geç fark edilirse kurtulma şansı yüzde 25’lere kadar geriliyor. MIT’de çalışan ve aralarında Doç. Dr. Canan Dağdeviren’in de bulunduğu uzmanlar, meme kanserinden kurtulma ortalamasını yükseltmek için böyle bir cihaz geliştirdi. Ekipte Dağdeviren’in dışında şu uzmanlar yer alıyor: Wenya Du, Lin Zhang, Emma Suh ve Dabin Lin.

Dağdeviren altı yılı aşkın süredir cihaz üzerinde çalıştıklarını söyledi. Cihaz, herhangi bir operatöre gerek duymuyor ve memenin ultrasonunu birkaç saniye içinde çekebiliyor. Sağladığı görüntü ise hastanelerdeki cihazlar kadar iyi.

Teyzesinden ilham aldı

Science Advances dergisinde yayımlanan makalede, Dağdeviren’in bu cihazı teyzesi Fatma Çalışkanoğlu’nun meme kanserinden hayatını kaybetmesinin ardından geliştirdiği belirtildi. Dağdeviren’in teyzesine düzenli kontrol yaptırmasına rağmen 49 yaşında meme kanseri teşhisi konulmuş ve altı ay önce hayatını kaybetmiş. Dağdeviren de teyzesinin yaşadıklarından ilham alarak bu fikri geliştirmiş.

Dağdeviren cihaz için şunları söyledi:

“Hedefim interval kanser* geliştirme riski en yüksek kişilerin bunu kullanarak hayatta kalmalarını sağlamak. Bu cihazla bunu yüzde 98 gibi bir orana çıkarmayı hedefliyoruz.”

*Düzenli kontroller arasında gelişen kansere “interval kanser” adı veriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.