Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hava kirlendikçe, antibiyotiklerin etkisi azalıyor

Yeni bir araştırmaya göre, hava kirliliği sonucu antibiyotik direnci artıyor.

Yaklaşık yirmi yılı kapsayan ve 100’den fazla ülkeden elde edilen verilerin kullanıldığı araştırmalara göre, dünya çapında artan hava kirliliği sonucu antibiyotik direnci de artıyor. Uzmanlar, hava kirliliği ve antibiyotik direnci arasında doğru orantı olduğunun altını çiziyor.

Araştırmacıların bulguları Lancet Planetary Health dergisinde yayınlandı: “Analizimiz, artan hava kirliliği seviyelerinin artan antibiyotik direnci riskiyle ilişkili olduğuna dair güçlü kanıtlar sunuyor. Bu analiz, hava kirliliğinin antibiyotik direncini küresel olarak nasıl etkilediğini gösteren ilk analiz.”

Antibiyotik direnci, dünyanın en hızlı büyüyen sağlık sorunlarından. Dünyada yaşayan herkes bundan etkilenebilir. Antibiyotik direncinin artması tahminlere göre yılda 1.3 milyon insanın ölümüne neden oluyor.

Et tüketerek gezegenimizi yok mu ediyoruz?

Uzmanlara göre antibiyotikler yanlış ve gereğinden fazla kullanılıyor. Bunun üzerine hava kirliliğinin artmasıyla, antibiyotiklerin direnci de azalıyor.

Çalışma, bu ikisinin neden bağlantılı olabileceğine dair bilimsel bir inceleme yapmasa da, PM2.5 partikül maddesinin antibiyotiğe dirençli bakteriler ve direnç genleri içerebileceğini, bunların ortamlar arasında aktarılabileceğini ve doğrudan insanlar tarafından solunabileceğini öne sürüyor.

Hava kirliliğine uzun süre maruz kalmanın ardından kalp hastalığı, astım ve akciğer kanseri gibi kronik rahatsızlıklar artabiliyor. Hava kirliliğinin azaltılması ile antibiyotik direnci de azaltılabilir.

Araştırmayı yürüten, Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’nden Prof Hong Chen şunları söyledi: “Antibiyotik direnci ve hava kirliliğinin her biri kendi başına küresel sağlığa yönelik en büyük tehditler arasında yer alıyor. Şimdiye kadar bu ikisi arasındaki olası bağlantılara dair net bir resme sahip değildik, ancak bu çalışma hava kirliliğinin kontrol altına alınmasının iki yönlü faydası olabileceğini gösteriyor. Sadece kötü hava kalitesinin zararlı etkilerini azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda antibiyotiklere dirençli bakterilerin artması ve yayılmasıyla mücadelede de önemli bir rol oynayabilir.”

Havanın antibiyotik direncinin yayılmasında doğrudan bir etkisi olduğu da kabul ediliyor ve antibiyotik dirençli genlerin hava kirliliği yoluyla taşındığına ilişkin veriler bulunmakta.

Araştırmalara göre dünyada 7,3 milyar insanın güvenli olmayan ortalama yıllık PM2,5 seviyelerine doğrudan maruz kaldığı görülüyor. PM2.5’in küresel antibiyotik direncini tetikleyen önemli bir faktör olup olmadığını araştırmak için 2000-2018 yılları arasında 116 ülkeye ait verileri kullanarak kapsamlı bir veri seti oluşturdu. Veri kaynakları arasında Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Çevre Ajansı ve Dünya Bankası yer almakta.

Bulgular, antibiyotik direncinin PM2.5 ile arttığını ve hava kirliliğindeki her yüzde 10’luk artışın antibiyotik direncinde yüzde 1.1’lik artışla bağlantılı olduğunu göstermekte.

Kaydedilen en sıcak ay: “Küresel ısınma bitti, küresel kaynama başlıyor”

Hava kirliliğine ilişkin mevcut politikalarda herhangi bir değişiklik yapılmaması halinde, 2050 yılına kadar dünya genelinde antibiyotik direnci seviyelerinin yüzde 17 oranında artabileceği tahmin ediliyor. Bunun sonucunda ölümler de günümüzün iki katına çıkabilir.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.