Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arter Çocuk Festivali, “Dünya ve Ben” başlığıyla 1-3 Eylül’de yapılacak

“Dünya ve Ben” başlığıyla 1-3 Eylül’de ikincisi yapılacak Arter Çocuk Festivali, 6–11 yaş çocukları yaşadığımız dünya, diğer canlılar ve doğayla kurduğumuz ilişkiyi sanat yoluyla yeniden düşünmeye davet ediyor. Arter’in güncel sergilerindeki yapıtlardan esinle kurgulanan festival, rehberli sergi turları, atölyeler, ekoloji ve sürdürülebilirlik üzerine keşif alanları, dans ve performansa dayalı etkinliklerden oluşan programıyla çağdaş sanata ilgi duyan ve keşfetmeye meraklı tüm çocuklara sesleniyor.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Arter Çocuk Festivali’nde üç gün boyunca çocuklar, eserler üzerine sohbet edecek, çeşitli malzemeleri ve üretim tekniklerini deneyimleyerek yeni ifade dilleri oluşturacaklar. Gündelik yaşam, kapsayıcılık, kentler, bir aradalık ve geri dönüşüm temalarına odaklanan etkinliklerde çocuklar kendi deneyimlerinden yola çıkarak dünyaya sanat aracılığıyla dokunmanın yollarını araştıracaklar.

Festival kapsamında Arter’in -1. katındaki atölye alanında ücretsiz olarak yapılacak ve kayıt gerektirmeyen “Keşif Saati” etkinlikleri, 6–11 yaş grubundaki festival katılımcılarını birlikte üretmeye, keşfetmeye ve paylaşmaya davet ediyor.

Ücretsiz etkinlikler

Arter’in güncel sergilerindeki eserlerden hareketle kurgulanan “Keşif Saati”nde çocuklar her gün farklı üretim tekniklerini ve malzemeleri deneyimleyebilecekler. “Keşif Saati” etkinlikleri 1 Eylül Cuma günü 12.00 ve 16.00’da; 2 Eylül Cumartesi günü 14.00’te; 3 Eylül Pazar günü ise 12.00 ve 14.00’te yapılacak.

1 Eylül Cuma günü 14.00’te 6-9 yaş grubu, 2 Eylül Cumartesi günü 16.00’da 7-11 yaş grubu için ücretsiz olarak yapılacak. “Kitap Molası” etkinliklerinde çocuklar, Arter’in -1. katındaki “Okuma Köşesi”nde ilham verici bir kitap seçkisini birlikte okuyacaklar. Ardından, bu kolektif okuma deneyiminden hareketle çeşitli atölye çalışmaları yapılacak.

Arka Bahçe’de çocukların çektikleri fotoğrafları #ArterÇocukFestivali etiketiyle sosyal medyada paylaşabileceği Festival Sahnesi; atölye mekânında çocukların yorumlarını ve beklentilerini paylaşabilecekleri mini anketlerin bulunduğu “Geribildirim Köşesi”; Arka Bahçe’de katılımcıların hem çizim yapıp hem de birbirlerinin çizimlerini dönüştürerek festivale yaratıcı yöntemlerle iz bırakabilecekleri “Ortak Üretim Alanı” da festival boyunca deneyimlenebilecek. Atölyede kurulan “Eserini Bırak Köşesi”nde ise geçen yılki festivalin katılımcılarına ait üretimler sergilenirken, bu yılki katılımcılar da Keşif Saati’nde ürettikleri eserleri, gelecek yıl sergilenmesi için bu köşeye bırakabilecekler.

Farklı yaş gruplarına yönelik atölyeler

Arter Çocuk Festivali boyunca farklı yaş gruplarından katılımcılara yönelik atölye çalışmaları da düzenlenecek. 1-3 Eylül’de farklı yaş gruplarına yönelik 10 atölye düzenlenecek.

Festival kapsamındaki ilk atölye, atölyepikolo yürütücülüğünde 1 Eylül Cuma günü 11.00’de Arka Bahçe’de yapılacak “Çevre Dostu Tasarımlar” başlıklı atölye olacak.

Atölye kapsamında 7–11 yaş aralığındaki çocuklar sürdürülebilirlik, üretim ve tüketim kavramlarından yola çıkarak Sarkis’in Arter’deki “Sonsuz” sergisini keşfedecek.

Önce sergide yer alan Transflammation (1996–2001)ve Gökkuşağının Yedi Elbisesi (2019–2023) isimli eserleri inceleyen çocuklar, ardından doğadan toplanan atıkları ve geri dönüştürülebilir malzemeleri kullanarak sürdürülebilir bir dünya için yaratıcı kıyafetler tasarlayacaklar.

Arter Çocuk Festivali’nin bu yılki programında yer alan son atölye çalışması ise 3 Eylül Pazar günü 17.00’de Arka Bahçe’de düzenlenecek “Düş Dünyamda Kimler Var?” olacak.

“Arter Öğrenme Programı” ekibi yürütücülüğünde gerçekleşecek 6–9 yaş aralığındaki çocuklara yönelik bu atölyede, katılımcılar Eva Koťátková’nın “Bir Balıkmışım Bacakları Olan” başlıklı sergisinden ilhamla “hibrit” bedenli karakterler kurgulayacaklar. Ritim egzersizleriyle başlayacak atölye, katılımcıların kendilerini hayali karakterlere dönüştürmek üzere birer kostüm tasarlamalarıyla devam edecek ve bu karakterleri tanıttıkları kısa bir performansla sonlanacak. Katılımcılar, performansları izlerken sanat eserlerinin sadece bakılan nesneler olmadığını ve farklı yöntemlerle deneyimlenebileceğini de tecrübe edecekler.

Arter Çocuk Festivali kapsamında sınırlı sayıda katılımcıyla düzenlenecek atölyelerin biletleri Arter binasının giriş katında yer alan gişeden veya arter.org.tr üzerinden temin edilebilir. Biletli atölyelere katılan çocukların birer yetişkin eşlikçisi ise, etkinlik gününde Arter sergilerini ücretsiz ziyaret edebilir; 13.00 ve 15.00’te düzenlenen rehberli turlar için giriş katındaki gişeden ayrıca bilet satın alabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye arter.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.