Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu, iktidarı Kanal İstanbul ve Melen Barajı üzerinden eleştirdi: “Cumhurbaşkanı’ndan daha fazla üzüldüm”

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kuraklık krizi ile karşı karşıya olan İstanbul’u geleceğe hazırlayacak 30 yıllık içme suyu ve kanalizasyon master planı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2053 yılında kentin su ihtiyacının yarısını karşılaması öngörülen Melen Barajı’nın hala bitirilememesine tepki göstererek “Melen, benim içimi yakmıştır. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’ndan daha fazla üzüldüğümü iddia ediyorum. Çünkü o para hepimizin parası” dedi.

İstanbul’da içme suyu, atık su ve yağmur suyu hizmetlerinin 2053 yılına kadar sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesini sağlayacak kısa, orta ve uzun dönem politikalarının olduğu “İSKİ İçme suyu ve Kanalizasyon Master Planı” hazırlandı. 2018 yılında çalışmalarına başlanan master planının tanıtım toplantısı bugün (23 Ağustos) İSKİ Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Tanıtım toplantısı İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın sunumuyla başladı. Ardından planın detaylarını anlatan İSKİ Strateji Geliştirme Daire Başkanı Prof. Tuğba Ölmez Hancı, projenin kapsamının su, atık su, arıtma, yağmur suyu ve derelerden ibaret olduğunu belirtti.

Toplantıda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Melen Barajı ve Kanal İstanbul’a da değindi. 30 yıl sonra İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 50’sini karşılaması beklenen ve gövdesindeki çatlaklar nedeniyle devreye alınamayan Melen Barajı’nın bitirilememesine tepki gösteren İmamoğlu, bu konuya Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan daha çok üzüldüğünü söyledi.

“Ben Sayın Cumhurbaşkanı’ndan daha fazla üzüldüm”

2019 yılında göreve geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Melen Barajı ile söylediği sözleri hatırlatan İmamoğlu şöyle konuştu:

“Göreve gelir gelmez, Melen Barajı’yla ilgili brifing, İSKİ’den istediğim ilk toplantılarından birisidir. Çünkü bazı ihbarlar ve tespitleri, bir kısım teknik insanlardan almıştım. Ve ne yazık ki acı bir faturayla karşı karşıya kaldık. Melen’i ziyarete gittin. Hatta Melen’e alınmamamız konusunda birtakım tedbirler alınmıştı. Ziyaretimiz engellenmeye çalışmıştı. Neyse o yanlıştan dönüldü. Gittiğimizde üzülerek gördük ki, Melen Barajı, o devasa baraj, yani 2053’te İstanbul’un yüzde 50 su ihtiyacını karşılayacak baraj, -daha ötesi- İstanbul’a 250 kilometreyi aşkın bir yerden suyun basıldığı bir meselede, elektrik ihtiyacını da karşılayacak olan o baraj, gövdesi yapılmış ama gövdesinde çok derin çatlaklarla bitirilemez ve su depolanamaz haldeydi. Bu şekilde gördüğümüz Melen, bizi derinden üzmüştür, benim içimi yakmıştı. Ben, Sayın Cumhurbaşkanı’ndan daha fazla üzüldüğümü iddia ediyorum. Çünkü o para, hepimizin parası.”

İstanbul’un resmi nüfusunun 16 milyon olduğunu ve 2053 için nüfus hedefinin 21 milyon olduğunu söyleyen İmamoğlu, 16 milyon nüfusun içerisinde sığınmacıların ve yabancı konukların olmadığını ekledi:

“Bugün, 16 milyon resmi nüfusu arkadaşlarım oraya yazdılar. 16 milyon resmi nüfusun içinde İstanbul’da bulunan mülteciler, sığınmacılar ve bir kısım izni olan yabancı konuklarımız yok. Bunları da katarsak, bugün İstanbul’un aktif nüfusu 18 milyonu aşmıştır. Bu master planlara ben bunu öneriyorum, İstanbul’un etkin nüfusunu buraya minimum 18,5 milyon yazabiliriz.

Depremin, su meselesinin, ulaşımın siyaset üstü bir konu olduğunu söyleyen İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin de siyasi mesele değil, hırs olduğunu belirtti:

“Marmara Denizi’nin olduğu bir yerde; Marmara Denizi, İstanbul Boğazı, Karadeniz doğa dengesinin var olduğu bir coğrafyadaki İstanbul’da, Kanal İstanbul diye bir şey konuşulamaz; tartışılamaz. Bu bir siyasi mesele değil. Bu bakımdan ‘master plan’ dediğimiz şey uygulandığı takdirde; ülkelere, şehirlere çok iyi gelir. Ama bir hırs için, bir para kaynağı oluşturmak için, sadece ve sadece geleceği kötüleştiren, bugünün ihtiyaçlarını tamamen ötesinde bir bakış açısı için İstanbul’a bu tür saplanan hançerler, İstanbul’un geleceğini ne yazık ki tehdit eder.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.