Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyetçi adaylar münazarada karşı karşıya geldi: Trump ise başka bir yolu tercih etti

Cumhuriyetçi Parti adayları, 2024 ABD Seçimleri için ilk başkanlık seçimleri münazarasında karşı karşıya geldi. Anketleri önde götüren ve münazaraya katılmayan Donald Trump’ı yerinden etmek için kamuoyu önünde tartışıldı.

Sekiz rakip, Wisconsin eyaletinin Milwaukee şehrinde buluştu. Ukrayna-Rusya Savaşı’ndan, ABD’de kürtaj haklarına kadar pek çok konuda tartışıldı.

Cumhuriyetçilerin ön seçimlerini kazanan aday, Demokratlardan tekrar aday olması beklenen Başkan Joe Biden’a Kasım 2024’teki seçimlerde meydan okuyacak.

Çarşamba gecesi Fox News’te yayınlanan münazarada Florida Valisi Ron DeSantis, biyoteknoloji girişimcisi Vivek Ramaswamy, Güney Karolina Senatörü Tim Scott, eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley, eski New Jersey Valisi Chris Christie, Trump’ın eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, eski Arkansas Valisi Asa Hutchinson ve Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum sahne aldı.

Trump’ın ardından ikinci sıraya tutunmaya çalışan DeSantis, birden fazla kez “Biden’ı evine geri gönderme” sözü verdi. Ancak her ne kadar sahnenin ortasında yer alsa da Florida valisi, iki saat süren münazara boyunca siyasete yeni atılan milyarder Vivek Ramaswamy’nin gölgesinde kalmamaya çalıştı.

Hindistan’dan ABD’ye göç etmiş bir aileden gelen 38 yaşındaki iş insanı diğer adaylar hakkında seyircilere “Bir kukla siyasetçi mı istiyorsunuz, yoksa doğruyu söyleyen bir vatansever mi?” dedi.

Deneyimli bir münazaracı olan Pence, Ramaswamy’nin siyasetteki deneyimsizliğini hedef alarak şunları söyledi: “Şimdi iş başında eğitim zamanı değil. Bir çaylağı getirmemize gerek yok.”

Ayrıca Chris Christie, Ramaswamy’yi “amatör” olarak nitelendirdi ve onun bir “chatbot” gibi konuştuğunu söyledi.  

Adaylar bir noktada ağız dalaşına girince sahnedeki tek kadın aday olan Nikki Haley araya girdi: “Margaret Thatcher tam da bu yüzden ‘Bir şeyin söylenmesini istiyorsanız bir erkeğe, yapılmasını istiyorsanız bir kadına sorun’ demişti.” 

Tartışma, Ukrayna’ya destek ve kürtaj hakları konusunda parti içindeki bölünmeleri gözler önüne serdi. Adayların çoğu Rusya ile savaşında Ukrayna’yı destekleme sözü verdi.

Ancak Ramaswamy “Papa Zelenskiy’nin yanına hacca gidecek profesyonel politikacılar” diyerek sahnedekilerin Ukrayna savaşındaki tutumuyla alay etti.

Haley, Ramaswamy’nin izolasyonist tutumunu eleştirerek şunları söyledi: “Hiç dış politika deneyiminiz yok ve bu belli oluyor!”

Ayrıca kürtajların ülke çapında kısıtlanıp kısıtlanamayacağı konusunda da bir tartışma yaşandı.

Sahneye çıkan tek kadın olan Haley, Cumhuriyetçilerin böyle bir önlemi geçirecek Senato oyuna sahip olmadığı bir ortamda “Kadınları bu konuda karar vermek zorundaymış gibi hissettirmenin” yanlış olduğunu söyledi.

Pence bunun “Liderlik etmenin tam tersi” bir yaklaşım olduğunu söyleyerek karşılık verdi.

Münazara moderatörleri tarafından adaylara Cumhuriyetçilerin seçimdeki adayı olması halinde Trump’ı destekleyip desteklemeyecekleri de soruldu. Sahneye çıkan sekiz kişiden ikisi, Christie ve Hutchinson, ellerini kaldırmadı.

Christie hem yuhalandı hem de alkışlandı: “Bay Trump’ın davranışları Birleşik Devletler Başkanlığı makamına yakışmıyor.

Hutchinson, Trump’ın Beyaz Saray’dan “Diskalifiye edildiğini” söylemesinin ardından daha da büyük bir tepkiyle karşılaştı. 

Okuyun: Mike Pence de başkanlık yarışına katıldı | ABD’de 2024 seçimleri için diğer adaylar kimler?

Trump yarıştaki üstünlüğünü gerekçe göstererek münazaraya katılmadı. Bunun yerine Fox kanalının eski sunucusu Tucker Carlson ile bir söyleşi yaptı ve bu söyleşi televizyondaki tartışmayı gölgede bırakmak amacıyla aynı anda internette yayınlandı.

Eski başkan, X’te (eski adıyla Twitter) 150 milyon görüntülenme alan röportajda, daha küçük rakipleri tarafından “Rahatsız edilmeye” ihtiyaç duymadığını söyledi.

Trump’ın sözcüsü Jason Miller münazaradan sonra yaptığı açıklamada eski başkanın yokluğuna rağmen münazarayı kazandığını ve Florida Valisi DeSantis’in performansının kendisi için “Sonun başlangıcı” olduğunu söyledi.

Yüzleştiği tüm yasal sorunlara rağmen, CBS News tarafından pazar günü yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre Trump, Cumhuriyetçilerin adaylık yarışında yüzde 62 ile tüm rakiplerinin toplamından fazla oy alıyor. DeSantis ise yüzde 16 ile ikinci sırada yer alıyor. Ramaswamy ise yüzde 7 ile üçüncü sırada.

Geçen hafta yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre 77 yaşındaki Trump, Biden ile karşılaşacağı bir seçim senaryosunda da başa baş gidiyor. Ankete katılanların yüzde 47’si Biden’ı desteklerken, yüzde 46’sı Trump’ı destekliyor. 

Tucker Carlson’ın Donald Trump röportajının tamamı X’te.

Bir sonraki Cumhuriyetçi Parti münazarası 27 Eylül’de Simi Valley, Kaliforniya’da gerçekleşecek.

Seçmenler, ilki Iowa’da olmak üzere, bu ocak ayında ön seçim olarak bilinen eyalet bazındaki seçimlerde adaylarını seçmeye başlayacaklar.

Cumhuriyetçilerin nihai adayı, 2024’ün Kasım ayındaki başkanlık seçiminden önce temmuz ayında yine Milwaukee’de yapılacak parti kongresinde belirlenecek.

KaynakBBC

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.