Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin kaçak yapıyı yıkma girişimine valilik engeli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kamuya ait yeşil alana yapıldığı için yıkım kararı aldığı Zeytinburnu’ndaki kaçak satış ofisinin yıkımı İstanbul Valisi’nin araya girmesi ve polisin müdahalesiyle engellendi.

Suudi Arabistanlı Al Qemam Holding’in Türkiye’deki yatırım şirketi Akzirve Gayrimenkul, satın aldığı arazide bir konut projesi başlattı. Projenin satış ofisi de arazinin yanında bulunan ve üç bin metrekarelik yeşil alana yapıldı. Bu satış ofisi, İBB ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında tartışmaların başlamasına neden oldu.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında kamuya bırakılan Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi’nde bulunan yeşil alana çok katlı, cam dış cepheli ve plaza şeklinde bir yapı inşa edildi. İBB İmar Müdürlüğü ekipleri 2021 yılında kaçak yapıyla ilgili tespitte bulundu. Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girerek kaçak yapıyla ilgili plan değişikliğine gitti.

İBB İmar Müdürlüğü, 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun kendisine tanıdığı hakkı kullanmak üzere işlem başlattı. Kaçak yapıyı satış ofisi olarak kullandığı öğrenilen AkZirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret Anonim Şirketi, işlemi mahkemeye taşıdı. Mahkeme İBB lehinde karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti.

Mayıs ayında yıkım için harekete geçen İBB’nin bu sefer de karşısına “yürütmeyi durdurma” engeli çıktı. İBB yürütme durdurma kararına da itiraz etti. Bir üst mahkeme İBB’nin başvurusunu haklı buldu ve kararı kaldırdı. 

İBB, 29 Ağustos Salı sabahı yıkım için alana gitti. Ancak, İBB ekipleri bu kez de İstanbul Valiliği’nin engeliyle karşılaştı. İstanbul Valiliği mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle Zeytinburnu Kaymakamlığı’na resmî bir yazı göndererek işlemin durdurulmasını istedi. 

İstanbul Valisi Davut Gül’ün imzasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve ilgili taraflara resmî yazı gönderilerek, yapının hazineye intikal ettiği, AkZirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret Anonim Şirketi’nin yapıyı kiralamak için müracaat ettiği, talebin değerlendirildiği gerekçe gösterildi ve yıkıma ilişkin herhangi bir işlem yapılmaması istendi. İBB ekipleri mahkeme kararı olmasına rağmen valilik yazısı üzerine yıkımı gerçekleştiremedi.

İstanbul Valiliği’nden açıklama

İstanbul Valiliği hazine arazisine inşa edilen yapı hakkındaki yıkım kararının uygulanmasının, telafisi mümkün olmayan kamu zararına sebebiyet vereceğini belirterek zararın önüne geçebilmek için, yıkım işleminin yapılmaması yönünde talimat verildiğini açıkladı.

İmamoğlu’ndan yanıt: “Çok ayıp bir şey”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün (30 Ağustos) Alibeyköy-Eminönü Tramvay Hattı’nın Eminönü-Cibali İstasyonu’nun açılışına katıldı. İmamoğlu burada valiliğin kaçak yapının yıkılmasına izin vermemesi ile ilgili de konuştu. İmamoğlu, “Valiliğin usulsüz şekilde yapılan bir yapıyı çevik kuvvetle koruması çok ayıp bir şey” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.