Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan ve Putin, Soçi’de görüştü: Tahıl Koridoru Anlaşması devam edecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Masada, geçtiğimiz aylarda Rusya’nın çekildiği Tahıl Koridoru Anlaşması vardı.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin kameraların karşısına geçti. Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında konuşan Erdoğan, “Gündeme getirilen alternatif öneriler, Karadeniz Girişimi gibi sürdürebilir, güvenli ve taraflar arası iş birliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır. Eksiklerin giderilerek, girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız.” dedi.

Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmelerinde Türkiye’nin “Üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu” vurguladı.

Erdoğan; Ukrayna’nın da tahıl anlaşması için “Şartlarını yumuşatması” gerektiğini söyledi.

Söz konusu tahılın, nerelere gönderileceği de masadaydı. Erdoğan, ağırlığın Afrika ülkelerinde olacağını açıkladı: “Tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine giderse, buna haklı olarak Rusya olumlu bakmıyor. Buradan zaten yüzde 14 Türkiye’ye gönderiliyordu, bunun dışında yüzde 6 civarında Afrika ülkelerine. Temennim odur ki, Sayın Putin de Afrika ülkelerinden bu talepleri süratle yerine getirir ki 6 tane ülkeden özellikle bahsediyor.”

Okuyun: Tahıl Koridoru Anlaşması bozuldu, ticaret Tuna Nehri’ne kayıyor

Vladimir Putin de, Rusya’nın anlaşma öncesi, “Yaptırımların kalkması” şartını hatırlattı: “Batı bizi anlaşmayı bitirmeye mecbur etti. Biz, Ukrayna tarafının insani koridorlarını terörist saldırılar yapmak için kullandığını söylüyoruz. Ukrayna’nın dünya gıda ihracatındaki payı yüzde beş bu oran ileride daha da azalacak. Gönderilen gıdaların yüzde 70’i gelişmiş ülkelere gitti, ihtiyacı olan fakir ülkeler yüzde 3’ten daha az pay aldı. Biz anlaşmayı canlandırmaya hazırız. Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı. Rusya’dan 1 milyon ton tahıl imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden Katar finansmanıyla Afrika’ya gönderilmesi üzerinde çalışıyoruz.”

Okuyun: Putin tahıl koridoru anlaşmasından neden çekildi? Şimdi ne olacak?

Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin “Çok farklı bir dönemde olduğunun” altını çizdi: “Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde özellikle şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olması ve 100 milyar dolar hedefine doğru yürüyor olmamız bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Bugün burada Merkez Bankası başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleriyle ayrıca görüşecek olmalarının, aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Enerji Santralinde çalışmaların devam ettiğini ve Sinop Nükleer Enerji Santrali için de iki ülkenin iş birliğinde olabileceğini söyledi.

17 Temmuz’da iptal olan Tahıl Koridoru Anlaşması da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündemindeydi: “İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeden sonra da basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Tahıl Koridoru Anlaşması için konuştu: “Türkiye ile yakın zamanda hem gaz konusunda hem başka alanlarda önemli adımlar atacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna krizini görüşeceğiz. Tahıl Koridoru Anlaşması’nı gündeme getireceksiniz, biz bu görüşmelere açığız.”

Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşaatın devam ettiğini söyleyen Putin, “Türkiye, artık kelimenin tam anlamıyla uluslararası nükleer devletler kulübünün üyesi oldu. Her şey planladığımız gibi gidiyor, gelecek yıl ilk üniteyi faaliyete geçireceğiz.” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.