Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vergi kaçırmakla suçlanan Nobel Barış Ödülü sahibi gazeteci Maria Ressa beraat etti

Nobel Barış Ödülü sahibi gazeteci Maria Ressa, vergi kaçırdığı gerekçesiyle yargılandığı bir davada daha beraat etti. 2021 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Filipinlerli gazeteci, eski Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi ve Duterte’nin uyuşturucu politikalarını eleştirmesiyle dikkat çekmiş; Duterte hükümeti sırasındaa kendisine yöneltilen suçlamalarla yıllarca mücadele etmişti.

Kendi kurduğu haber sitesi Rappler nedeniyle yargılanan Ressa, vergi kaçırma suçlamalarını reddetmiş ve Rappler’ın lisansının iptal edilmesi için bu suçlamalara maruz bırakıldığını söylemişti. Hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu belirten Ressa, beraat kararının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “İnancımı hiçbir zaman kaybetmedim” diye konuştu.

Ocak ayında da Filipinler Vergi Temyiz Mahkemesi, Ressa ve Rappler hakkındaki dört suçlamada beraatine karar vermişti. Böylece Ressa ve kurucusu olduğu haber sitesi Rappler hakkında vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 2018 yılında açılan dava sona ermişti.

Beraat kararına rağmen Ressa ve Rappler’in önünde iki dava daha var. Bu engellere rağmen Ressa, hakkındaki beraat kararını değerlendirirken adalete duyduğu inancı hatırlattı ve “Bu beraat kararı, mahkemelerin çalıştığını gösteriyor. Kalan suçlamaların da düşürülmesini umuyoruz” diye konuştu.

Ressa ve Rappler hakkında açılan davalar, 2016 yılında Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin seçilmesinin ardından başladı. Çünkü Ressa tarafından 2012’de kurulan Rappler, Filipinler’de gücün kötüye kullanılması, şiddete başvurulması ve otoriterliğin artması gibi konuları gündemde tutmaya çalışan yayınlar yapmaktaydı.

Haziran 2022’de Duterte’nin yerine göreve gelen Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, güçler ayrılığına atıfta bulunarak Ressa’nın davalarına müdahale etmeyeceğini söylemişti.

2021 Nobel Barış Ödülü, Filipinler ve Rusya’da ifade özgürlüğü için mücadele eden gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov‘a verilmişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.