Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vergi kaçırma suçlamasından aklanan Nobel Barış Ödülü sahibi gazeteci Maria Ressa: “Adalet kazandı”

Nobel Barış Ödülü sahibi gazeteci Maria Ressa, vergi kaçırdığı gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti. Filipinler Vergi Temyiz Mahkemesi kararında, savcıların suçlamaları şüphenin ötesinde kanıtlayamadıklarını belirtti. Böylece Ressa ve kurucusu olduğu haber sitesi Rappler hakkında vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 2018 yılında açılan dava sona erdi.

Kararın ardından gazetecilere konuşan Ressa, davanın sonucunu “Filipinler’de haksızca yargılanan herkes için bir zafer” olarak nitelendirdi:

“Bu gibi davalar, hukukun ve basın özgürlüğünün kesiştiği önemli davalar. Burada aklanan sadece Rappler değil, ülkemizde haksızca yargılanan herkes. Bugün hakikat ve adalet kazandı.”

Kendi kurduğu haber sitesi Rappler nedeniyle yargılanan Ressa, vergi kaçırma suçlamalarını reddetmiş ve Rappler’ın lisansının iptal edilmesi için bu suçlamalara maruz bırakıldığını söylemişti. Rappler, eski Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi ve Duterte’nin uyuşturucu politikalarını eleştirmesiyle dikkat çekmişti.

Ressa vergi kaçakçılığı suçlamasından aklansa da önünde aklanması gereken üç dava daha var. Bir başka mahkemece açılan bir vergi kaçırma davası, telif haklarıyla ilgili bir dava ve Rappler’ın lisansının iptalinin temyizde devam eden süreci Ressa’nın hukuksal mücadelesinin bitmediğini gösteriyor.

Ressa tarafından 2012’de kurulan Rappler, Filipinler’de gücün kötüye kullanılması, şiddete başvurulması ve otoriterliğin artması gibi konuları gündemde tutmaya çalışan yayınlar yapıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.