Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15. Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu

Suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink adına düzenlenen “Uluslararası Hrant Dink Ödülleri”nin bu yılki sahipleri açıklandı. Ödülün Türkiye’deki sahibi Açık Radyo, yurtdışı sahibi ise Jose Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi oldu.

“Uluslararası Hrant Dink Ödül Töreni”, her sene olduğu gibi Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de düzenlendi. Bu sene 15.si düzenlenen ve saat 20.00’de başlayan ödül töreninde kazananlar açıklanırken müzik dinletileri de sergilendi.

Törene Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Prof. Dr. Ayşe Buğra katıldı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyen, gazeteci ve yazar da etkinliğe katılanlar arasındaydı. Törende sunuculuğu Yiğit Özşener üstlendi. Törende, Mabel Matiz, Nazdrave, Miasin de şarkılarıyla yer aldı.

Rakel Dink: “Düzen yarattığı ötekilerle beslenerek büyümeye devam ediyor”

Ödül töreninin açılışında konuşan Rakel Dink, Cumartesi Anneleri’ne, hapisteki Gezi davası tutuklularına, siyasetçilere ve gazetecilere selam gönderdi. Hrant Dink’in doğum gününü kutlayan Rakel Dink, şöyle konuştu:

“Ülkemiz öyle içler acısı bir durumda ki, söylersen olmuyor, söylemezsen hiç olmuyor. İfade özgürlüğü, hak aramak, gerçeği aramak, ölüm riskiyle karşı karşıyasın demek. Nitekim Hrant’ı arkadan vurarak öldürmediler mi? Maalesef, düzen yarattığı ötekilerle beslenerek büyümeye devam ediyor. Ermeni, Rum, Yahudi, Kürt, Alevi, kadınlar, şimdi göçmenler ve cinsiyet ayrımcılıkları… Bugün sizleri selamlarken hatırlamak istediğim çok kişi ve kurum var. Sevgili Çiğdem Mater, Osman Kavala ve tüm Gezi tutukluları, siyasetçi veya gazeteci… Keşke hiç kimse doğruluğu, dürüstlüğü yüzünden tutuklanmasa. O zaman biraz umut, biraz güven yeşerirdi. Ya cumartesinin acılı anneleri? Suçları gözaltındayken kaybedilen çocuklarının akıbetini sormak, mezarlarını istemek. Devlet onları gördükçe suçunu hatırlıyor. Hrant’ın sözünü tam yerinde hatırladım: Bıkmak, yorulmak, usanmak yok. Tekrar tekrar anlatacağız. Bu da bizim acımız olsun.”

Ömer Madra: “Bu ödül, aldığımız ödüller arasında en değerlisi”

2023 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün Türkiye’deki sahibi Açık Radyo oldu. Ödülü Rakel Dink takdim etti. Ödülü radyo adına kurucu Ömer Madra aldı. Madra, “Bu ödül şüphesiz aldığımız ödüller arasında en değerlisi. Ödülü tüm radyo adına alıyorum, bu mutluluğu tarif edemem. Açık Radyo, dünyanın tüm müzik türlerini, dillerini, yeryüzü canlılarının seslerini tüm toplumla paylaşmaya girişiyor. Radyomuz bağımsız yayınlarını, kişisel sponsorluğuyla 1995’ten beri sürdürüyor. Ana hedefimiz özgür, demokratik bir toplumun var olması için katkıda bulunmak” dedi.

Ödülün yurtdışından sahibi Jose Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi oldu. Kolektife ödülü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı takdim etti. Grup adına konuşan avukatlar, Rakel Dink ve Hrant Dink Vakfı’na teşekkür etti.

Ödülleri belirleyen jüri üyeleri arasında şu isimler yer aldı:

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Shaharzad Akbar, Shahidul Alam, Ishtar Lakhani, Burhan Sönmez, Turgut Tarhanlı, Nilgün Toker, Nounen Sarkissian, Serra Yılmaz ve Rakel Dink.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.