Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ülke tarihinin en kötü maden faciası: Kazakistan’da 45 madenci hayatını kaybetti

Kazakistan’daki Lüksemburg merkezli ArcelorMittal şirketine ait madende meydana gelen kazada en az 45 kişi hayatını kaybetti. Ulusal yas ilan edilen ülkede bayraklar yarıya indirildi. Bu kaza, ülke tarihindeki en ölümcül kaza olarak kayıtlara geçti. 

Orta Asya ülkesi Kazakistan’da 28 Ekim Cumartesi günü meydana gelen maden kazasında en az 45 işçi yaşamını yitirdi. ArcelorMittal, yangın başladığında madende 252 kişinin bulunduğunu açıklamıştı. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kostenko madenindeki kaza sonrası ArcelorMittal ile “işbirliğine son verilmesi” talimatını verdi. Tokayev, ArcelorMittal’i “hükümetle işbirliği açısından Kazakistan tarihinin en kötü şirketi” olarak nitelendirdi.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının ardından Kazakistan’da en ölümcül maden kazası 2006 yılında meydana gelmişti. Yine bir ArcelorMittal tesisinde 41 madenci hayatını kaybetmişti.

Kasım Cömert Tokayev

“Her madenci bir kahraman”

Sanayi bölgesinde çok sayıda kişi ölen madenciler için bir araya geldi. Sergei Glazkov adında eski bir madenci, “Her madenci bir kahramandır, çünkü geri gelip gelmeyeceğini bilmeden aşağı iner” diye konuştu. 42 yaşında satıcı Daniar Mustafin, “En iyi çözüm, mevcut sahibine hiçbir tazminat ödenmeden tamamen kamulaştırma olacaktır” dedi.

SSCB’nin dağılmasından bu yana Kazakistan’da büyük çoğunluğu ArcelorMittal tesislerinde olmak üzere yaklaşık 200 madenci hayatını kaybetti. 1995 yılında Kazakistan’a gelen ArcelorMittal, bölge halkı için ekonomik açıdan bir kazanç olarak görüldü. Ancak zamanla şirketin yetersiz güvenlik standartları yetkililer tarafından defalarca eleştirildi.

Hintli iş insanı Lakshmi Mittal tarafından yönetilen şirket, ülkede 15 fabrika ve maden işletiyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.