Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla gözaltına alınan AfD’li vekil serbest bırakıldı

Almanya’da 30 Ekim Pazartesi günü gözaltına alınan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Milletvekili Daniel Halemba (22) serbest bırakıldı. Halemba hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve anayasaya aykırı örgütlerin sembollerini kullanma suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.

Daniel Halemba her hafta karakola giderek imza vermesi ve üye olduğu Burschenschaft Teutonia Prag zu Würzburg öğrenci birliğinden isimlerle iletişim kurmaması koşuluyla serbest bırakıldı. Halemba, bu şartları ihlal etmesi halinde yeniden gözaltına alınabilecek.

Halemba’nın komşuları, Halemba’nına evinden “Nazi sloganları” duyduklarını belirterek şikayet ettiler. Yeni seçilen 22 yaşındaki Halemba’nın 2 Ekim Perşembe günü Bavyera eyalet meclisinde görevine başlaması bekleniyordu. Eyalet meclisine seçilen en genç milletvekili olarak tarihe geçen Halemba’nın dokunulmazlığı ise dün (30 Ekim) yapılacak oturumla yürürlüğe girecekti.

Polis, Halemba’nın üyesi olduğu öğrenci birliğine eylül ayında baskın düzenlediğini ve baskında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi‘nin (NSDAP) sembollerinin olduğu eşyalar ve ırkçı nitelikte semboller ve kitaplar bulunduğu açıkladı.

Halemba, bugün mahkemeye çıkarılacak. Halemba’ya yöneltilen suçlamalar arasında “ırkçı saldırılara teşvik etmek” de bulunuyor. Halemba, avukatının Telegram kanalında paylaştığı bir videoda, “Beni, seçilmiş bir eyalet meclis üyesini, koltuğuma oturmadan üç gün önce, tamamen hukuka aykırı bir gözaltı emriyle tutuklamak istiyorlar” diye konuştu.

Daniel Halemba

AfD’nin yükselişi

Pek çok doğu eyaletinde anketlerde ikinci sırada yer alan aşırı sağcı AfD, 8 Ekim’de yapılan seçimlerde eski Batı Almanya eyaletleri olan Bavyera ve Hessen’de rekor sonuçlar elde etti. Würzburg’da hukuk öğrencisiyken derneğe katılan Halemba, AfD’nin aşırı sağcı kanadının lideri Björn Höcke’yi siyasi rol modeli olarak seçmişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.