Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda: “Bu toprakların en uzun hakikat mücadelesini sürdürüyoruz”

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’na çıktı. 973. haftada açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan okudu. Arcan, Türkiye’nin en uzun hakikat ve adalet mücadelesini sürdürdüklerini söyledi. Bu hafta 29 yıl önce Mardin’de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Nihat Aydoğan’ın akıbeti soruldu. 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle İstanbul-Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda 1995’ten bu yana eylemde. 700. haftalarından beri eylemleri engellenen ve gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, bu hafta (18 Kasım 2023) Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakarak açıklamalarını okudu.

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellenmek istense de, Cumartesi Anneleri geçen hafta olduğu gibi bu hafta da Galatasaray Meydanı’na çıktılar.

Sebla Arcan, 25 Ağustos 2018’den beri yasak ve polis şiddeti ile engellenen buluşmalarını düzenlemek için verdikleri ısrarlı mücadele sonucunda, iki haftadır kayıplarıyla buluşma mekanı olan Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldiklerini dile getirdi:

“973 haftadır gözaltında kayıplar gerçeğine, bu suça eşlik eden inkar ve cezasızlık politikalarına dikkat çekmek için bu toprakların en uzun hakikat ve adalet mücadelesini sürdürüyoruz. 973 haftadır, kayıplarımızı gündeme taşımak, devleti yönetenlerin sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlamak amacıyla kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz. 973 haftadır gözaltında kaybetmelere dair gerçekleri anlatmak ve onların gözaltında kaybedilişlerinin ardından ailelerine ve tüm topluma yaşatılan zulme itiraz etmek için sesimizi yükseltiyoruz. Çünkü devlet, gözaltında kaybetmelerle ilgili hakikatleri açığa çıkarma ve adaleti sağlama yükümlülüğünü yerine getirmiyor.”

Bu haftaki eylemde 30 Kasım 1994’te gözaltında kaybedilen Nihat Aydoğan’ın akıbeti soruldu.

Sebla Arcan, Aydoğan’ın Mardin Midyat/ Doğançay köyünde yaşadığını, daha önce güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınıp ağır işkence gördüğünü ve tehdit altında olduğunu söyledi.

Aydoğan’ın 30 Kasım 1994’te ailesinin evinin çok sayıda Özel TİM, asker ve korucu tarafından basıldığını belirten Arcan, “Eşi ve çocuklarının önünde darp edilen Nihat Aydoğan elleri ve gözleri bağlı, kanlar içinde önce Midyat Jandarma Karakolu’na, oradan da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Nihat Aydoğan’dan bir daha haber alınamadı” dedi.

Nihat Aydoğan’ın akıbetinin açıklanmasını ve faillerin yargılanmasını talep ettiklerini söyleyen Arcan, şöyle devam etti:

“973. haftamızda devletin koruması altındayken kaybedilen Nihat Aydoğan’ın akıbetinin açığa çıkarılması ve suçun failleri hakkında etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesini talep ediyoruz. 973. haftamızda bir kez daha söylüyoruz: Kaç yıl geçerse geçsin, Nihat Aydoğan için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, kayıplarımızı aramaktan, faillerinin yargılanarak cezalandırılmalarını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.