Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşında kaç sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden beri en az 10 bin sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna’da çok sayıda gözlemcisi bulunan BM, sayıları doğrulamaya devam ettiğinin altını çiziyor. Bu da, ölüm sayısının çok daha fazla olabileceği anlamına geliyor.

Örnek olarak, işgalin ilk aylarında Mariupol’de gerçekleşen çatışmalarda çok sayıda sivil kayıp bildirildi. Ancak bunlar henüz doğrulanamadı.

BM gözlem misyonunun başındaki Danielle Bell, “On bin sivilin ölümü Ukrayna için korkunç bir dönüm noktası. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü ve 21. ayına giren savaş, uzun süreli bir çatışmaya dönüşme riski taşıyor ve bunun yarattığı ağır insani kaybı idrak etmek, acı verici” dedi.

Bu ölümlerin yarısının, cephenin çok gerisinde gerçekleştiğinin altı çiziliyor.

BM’ye göre ölümlerin büyük çoğunluğu top mermileri, füzeler ve misket bombaları gibi geniş alan etkisi olan patlayıcı silahlardan kaynaklanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.