Düşenler ve çıkanlar: Formula 1’in 2023 sezonunda pilotların performans sıralaması | 2. Bölüm

Formula 1’de 2023 sezonu pilotlarda Max Verstappen’in şampiyonluğu ile markalarda da Red Bull Racing’in dominasyonu ile sona erdi. Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya yarışçıların bu sezonki performanslarını sıraladı.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1’in 2023 sezonunda pilotların performans sıralaması | 2. Bölüm

Formula 1’de 2023 sezonunu Red Bull ve Max Verstappen üstünlüğü ile kapattık. Pilotlar sıralaması bize pek çok şeyi anlatıyor olabilir ancak ben bu yazıda potansiyellerine ve beklentilere göre performansları sıralayacağım.

2023 sezonunda gidenler ve gelenler ile toplamda 23 pilot yarıştı. Bu pilotların performansları tabii ki aynı değildi ancak kimler birbirine yaklaştı kimler gereğinden fazla yavaştı hep beraber bakacağız. Sezonun son sıralama turuna Düşenler ve Çıkanlar’ın 2. bölümü ile devam ediyoruz. Hazırsanız başlıyoruz… 

10. Yuki Tsunoda

Japon Pilot, bu sezon AlphaTauri’yi tek başına sırtladı desek yanlış olmaz. Takım diğer koltuğuna gelen 3 pilottan da daha istikrarlı ve hızlıydı. AlphaTauri’nin kötü durumda olduğu sezonun başlarında özellikle de ilk beş yarışta 10. veya 11. sırada damalı bayrağı gördü. Ardından uzun süre puan alamadı.

Aracın rekabetçi olması ile Yuki Tsunoda da performansını arttırdı: son beş yarışta 14 puan almayı başardı. Tsunoda’da sorun hala hata yapabilecek potansiyeli olması. İspanya’da, Meksika’da ve Brezilya’da çeşitli nedenlerle hatalar yaptı. 

Tüm bunlara rağmen Nyck De Vries, Liam Lawson, Daniel Ricciardo, Sergio Perez ve Max Verstappen olarak sayacağımız Red Bull pilotları arasında en iyi 2. performansı gösteren isim oldu. Göze çarpan bir performansı ile hafızalarda yer edindi. 

9. George Russell

George Russell, bu sezonu kariyerinin “en kötü sezonu” olarak nitelendirdi. Buna ben şöyle bir ekleme yapmak istiyorum: dağınık. Monako’da podyuma mâl olan bir hata, Kanada’da kaza, Singapur’da son turda duvara toslama ve Las Vegas’ta Max Verstappen ile temas; tüm bunlar bu sezonu gölgelendiren anlar oldu.

Zaman zaman iyi performanslar da göstermedi değil. Yarış tempolarında çoğu zaman Lewis Hamilton ile benzer tempolara sahipti. Şanssızlıklar da yaşadı: Avusturalya’da iyi giderken motor arızası ile yarış dışı kaldı. 

Sezonun genelinde kötü tempoya sahip olmayan Russell, belki gerginlik belki de tecrübesizlik ile hatalar yaptı. Cumartesi günleri Hamilton’a göre daha iyiydi ancak pazar günleri ise biraz daha tutarsızdı.

8. Oscar Piastri

Oscar Piastri’nin çaylak statüsünden dolayı onu diğerlerinden biraz farklı değerlendirdim. Tahmin edebileceğiniz gibi bu sezon yeni olmasından kaynaklı iniş ve çıkışların olduğu bir sezondu ama genel olarak ilk sezonuna rağmen oldukça hızlı ve tamamen rahat olduğunu net bir şekilde gösterdi.

Cumartesi günleri sıralama turlarından zaman zaman dengesizlik yaşasa da hızını bariz şekilde gösterdi. McLaren’in sezon değiştiren güncellemelerini getirmesi ile gerçekten bir etki yaratmaya başladı. Lando Norris’e de kafa tuttuğu anlar oldu.

Çaylak sezonunda podyuma çıktı ve sprint yarışında zafer elde etti. Bu performansı diğer çaylaklar adına kötü bir referans oldu. “Elin çaylağı neler yapıyor neler! Bir de kendinize bakın!” modu oluştu. Gelecek sezonu, özellikle de Oscar Piastri’nin performansını herkes merakla bekliyor.

7. Carlos Sainz

Sezon arasından sonra Carlos Sainz ciddi bir yükselişe geçmişti: Hollanda’da beşinci sıra, Monako’da pole pozisyonu ve üçüncü sıra ardından Singapur’da pole pozisyonu ve zafer. Bu yükselişe rağmen sezon genelinde Charles Leclerc daha hızlı bir pilottu. Bu dengesizlik zaman zaman “Ferrari için yarışması doğru mu?” sorularını bile gündeme getiriyordu.

Bakü’de, Avustralya’da ve son olarak Abu Dabi’de büyük hayal kırıklığı yarattı. Bu dengesiz performansına rağmen Red Bull dışında zafer alan tek pilot da Carlos Sainz oldu.

Singapur’da yaşadığı zaferin ardından Formula 1 kamuoyu “Ferrari için lider pilot kim?” tartışmalarına da başlamıştı ancak istikrar Charles Leclerc’i öne çıkardı. Carlos Sainz uzun süre Formula 1’de kalacak gibi duruyor ancak bu takım Ferrari mi olur? Emin değilim. Ferrari de eski Ferrari değil o da ayrı konu ama.

6. Alex Albon

Alex Albon tek başına Williams’ı takımlar sıralamasında yedinci sıraya yükseltti. Williams’ın aldığı 28 puanın 27’sini aldı. Sezon boyunca yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onunculuk için mücadele eden dört takımlı grupta açık ara en güçlü ve hızlı pilot oldu.

Buradaki sıralamasından da belli olduğu gibi sezonun en iyi pilotlarından biriydi. Daha hızlı araçlara sahip bazı pilotları da hem sıralama turlarında hem de yarış içerisinde çoğu zaman geride bırakıyordu. Kanada’da Esteban Ocon’a yaptığı gibi.

Altıncı sırada başlayarak gerilere düştüğü Avustralya haricinden minimum düzeyde hata yaptı. 2025 pilot kadrolarında ciddi bir isim olarak öne çıkmayı da başardı. George Russell’ın Williams ile başardıklarından çok daha fazlasını başardığını rahatlıkla söyleyebilirim.

5. Lando Norris

Bu sezon çokça adından söz ettiğimiz Lando Norris zaman zaman çaylak takım arkadaşı Oscar Piastri’nin gölgesinde kalsa da yedi kez podyuma çıkmayı başardı. Başarmasına başardı da yine zafer elde etmeyi başaramadı. Lando Norris’in kariyerinin evrimini gerçekleştirmesi için bu zaferi elde etmesi gerekiyor.

Oscar Piastri sıralama turlarında Norris’i zorlamayı başardı. Bununla beraber McLaren sezon başında sürmesi zor bir araçtı. Bu bağlamda Lando Norris’in sıralama turlarında yaptığı hataların ne kadarının ona bağlı olduğunu ve ne kadarının araca bağlı olduğunu anlamak zor.

Tüm bunlara rağmen aracını sürekli olarak limitlerde kullanmayı başardı. Carlos Sainz ve George Russell’ı pilotlar sıralamasında geçerek McLaren’in sezonun sonlarına doğru yükselen grafiğinin de hakkını verdi. Evet bir pilotun belli bir seviyeyi aşması için zafer elde etmesi gerekiyor ancak bunun Norris özelinde çok da uzak olduğunu düşünmüyorum. 

4. Lewis Hamilton

Mercedes’in teknik anlamda bazı şeylerde ısrar etmesi her iki pilotuna da şampiyonada daha iyi yerde olma imkanını bitirdi. W14, sezon başlarında ortalama bir araç iken sezonun ortasından itibaren zero-sidepod ısrarcılığından vazgeçilince araç performans vermeye başladı. Sadece zero-sidepod değil tabi ki zemin kısmında da güncellemeler yapıldı.

Aracın özellikle arka kısmında yaşanan dengesizlik her iki pilot tarafından da dile getiriliyordu. Bu sorun da özellikle tek turlarda sorun yaşatıyordu. Sıralama turlarında geride kalan Mercedes pilotları ekstra işler yapmak zorunda kalıyordu.

Austin’de pole pozisyonu alan Lewis Hamilton bunun değiştiğini gösterdi ancak aracın altında bulunan skid-block yani tahta kısmın aşınma değerlerinden dolayı diskalifiye edildi. Katar dışında takım arkadaşı George Russell’a sürekli olarak üstünlük kurdu. Mercedes’in iyi olduğu günlerde o da iyi oldu ancak olmadığı günlerde de puan almayı başardı.

Gelecek sezon iyi bir araçla Lewis Hamilton’ın yapabileceklerinden şüphemiz yok ancak Mercedes, Red Bull ile mücadele edebilecek araç tasarlayabilir mi? Pek emin değilim.

3. Charles Leclerc

Charles Leclerc, Carlos Sainz’ın zafer aldığı sezonda Ferrari’nin birinci pilotu olduğunu bangır bangır haykıracak performansı sergilemesi gerçekten muazzam. Suzuka’da getirilen güncelleme ile araç biraz daha Carlos Sainz’ın sevdiği duruma yani önden sınırlı hale gelse de Charles Leclerc bunun üstesinden gelmeyi başardı.

Bahreyn ve Suudi Arabistan’da da iyi performans göstererek güçlü bir başlangıç ​​yaptı ancak dayanıklılık sorunları ve grid cezaları nedeniyle performansı düştü. Her ne kadar ara sıra kötü hafta sonları yaşasa da özellikle İspanya, Miami ve Avustralya’da çok iyi işler çıkardı. Aracın günden güne performans olarak düştüğü sezonda beş pole pozisyonu da cebine koydu.

Asıl eleştiriler de burada başlıyor işte, bu pole pozisyonlarını zafere dönüştürememesi. Tek turdaki performansı aslında onun asıl performansını yansıtıyor ancak yarışta bunun üzerine koyamaması soru işaretlerini de arttırıyor.

Yeni kontratı ile Michael Scumacher’in 11 yıllık Ferrari serüvenine yıl sayısı bazında ortak olabilir. Bu durum da günü geldiğinde Schumacher ile kıyaslanacağı anlamına geliyor. Peki, performans olarak Schumacher’e yaklaşabilir mi? Bugünden bakarsak cevabımız net ancak sayısal olarak yapması gereken çok işi olduğunu kendisi de biliyor.

2. Fernando Alonso

Sezonun hem başında hem de sonunda flaş takım şüphesiz ki Aston Martin idi. Sezon başında yaptıkları ile sezon sonuna doğru yapamadıkları ile gündem oldular.

Alpine’den sonra Aston Martin bir kumardı ancak Fernando Alonso 8 kez podyuma çıkarak bu sezonu harika bir şekilde tamamladı. Interlagos’taki son turlarda Sergio Perez’i son anda geçerek podyuma çıkması Fernando Alonso’nun yarış gününde neler başardığının tipik bir örneğiydi. Hem pist dışında hem pist içerisinde örnek ve imrenilen bir pilot oldu.

Özellikle zorlu Meksika hafta sonunda yaşadığı hayal kırıklığı gibi birkaç durum oldu; düşük yol tutuşla başladığı Las Vegas’taki ilk virajda alışılmadık şekilde temas yaşadı. Ama genel olarak tutarlı bir sürüş gerçekleştirdi.

Alonso, Leclerc, Hamilton ve Norris’i birbirinden ayırmanın en iyi yolu yıl boyunca ne kadar süreyle ikinci en iyi araca sahip olduklarına bakmaktır. Bu bana göre Fernando Alonso’nun yaptığı iş hakkında çok şey ifade ediyor.

1. Max Verstappen

RB19 gerçekten açık ara en iyi araçtı ancak Max Verstappen de mükemmel bir seri yakaladı. 22 yarışın 19 tanesini kazanarak sezon boyu pek çok rekoru kırdı. Tecrübeli rakibi Sergio Perez’e karşı yakaladığı sayısal üstünlük de uzun süredir görülmeyen bir baskınlıktı.Aracın dengesizliklerini dengeleyip hız üretme yeteneği adeta Michael Schumacher’e selam çakar nitelikteydi. Bu dengesizlikler minik kusurları olan RB19’u kusursuz gibi gösteriyordu, tabi diğer araçların eksileri de Red Bull’a yaradı

Aynı zamanda lastik yönetimi konusunda da ustalığını bu sezon sergiledi; lastiklerin ısınma sorunları RB19’u geriye doğru çekse de performansı ile yukarıda tutmayı başardı.

En iyi araca sahip olduğu gerçeği göz önüne alındığında bile olağanüstü bir performans sergiledi. Bu sezon her hafta en iyi araca sahip olmadı ancak o haftalarda da iyi bir tur çıkarmanın yolunu bir şekilde buldu.

Tekrara düşüyor gibi oluyorum ama RB19’u gerçekte olduğundan çok daha kusursuz gösterdi. Gridde olan birkaç pilot dışında kimsenin o araçla onun kadar çok yarış kazanabileceğini sanmıyorum. Ezici üstünlük ile sezonu tamamladı.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.