Editör: Berna Büyükbayrak
Sel, deprem, Akbelen, orman yangınları… 2023, Türkiye için çevre olaylarıyla da sert geçti. Pek çok şehirde sel nedeniyle insanlar hayatını kaybetti, Akbelen Ormanı’nı savunmak isteyenler gözaltına alındı, birçok orman yangınlarla kül oldu. Türkiye’de 2023’te çevre olaylarında neler oldu, sizler için derledik.
Hatay’da şiddetli yağışların ardından çadırları su bastı
Depremden en fazla etkilenen illerin başında gelen Hatay’da 14 Mart gecesi, şiddetli bir yağış başladı. Çadırda kalan Hataylılar, olası bir sele karşı çadırlarını yükseltmek zorunda kaldı. Çadırda kalanların tek isteği ise konteynere yerleşmekti.
İskenderun ilçesinde çadırların içi su doldu. Yağmurdan ötürü çadırlarında elektrik çarpmalarına maruz kalan Hataylıların ağzından o gece de tek bir cümle çıktı: “Çok zor durumdayız, bize yardım edin.”
Adıyaman ve Şanlıurfa’daki sel felaketinde 21 kişi hayatını kaybetti
Deprem bölgesinde 14 Mart’ta başlayan şiddetli yağışlar, Adıyaman ve Şanlıurfa’da da sele yol açtı. Deprem bölgesindeki sel, 6 Şubat’taki sarsıntıların hasarını daha ağır hale getirdi. Yağış hakkında bilgi veren Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını aldı, bugün de yağışın devam etmesi bekleniyor. Şanlıurfa’nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram” dedi
Adıyaman ve Şanlıurfa’yı etkileyen seller nedeniyle toplam 21 kişi hayatını kaybetti. İki ilde 3 bin 154 kişinin ev, işyeri, araç ve muhtelif ev eşyası zarar gördü.
Kahramanmaraş-Pazarcık’ı hortum vurdu, 1 kişi yaşamını yitirirken, 44 kişi yaralandı
Adıyaman ve Şanlıurfa’da sel baskınlarının yaşandığı aynı günlerde, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde hortum meydana geldi. Hortum nedeniyle Memiş Özdal Mahallesi’nde bazı evlerin çatıları uçtu, araçlar ters döndü, çadır ve konteynerler zarar gördü. Hortum nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi, 44 kişi yaralandı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
- Deprem bölgesini hortum vurdu | Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 1 kişi yaşamını yitirdi, 44 kişi yaralandı
Antalya ve Manisa’da orman yangını
Antalya’da 24 Temmuz’da akşam saatlerinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi. Rüzgârın etkisiyle büyüyen yangının çevresindeki 10 konut, tedbir amacıyla boşaltıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın bölgesine 11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz ve 512 personelin sevk edildiğini duyurdu. Yumaklı daha sonraki açıklamasında yangınların kontrol altına alındığını açıkladı.
Antalya, Kemer’deki orman yangınına;
— İbrahim Yumaklı (@ibrahimyumakli) July 25, 2023
11 uçak
22 helikopter
62 arazöz
512 personel sevk edildi.
Yangının başladığı ilk andan itibaren #OrmanınKahramanları cansiparane bir mücadele veriyor.
Havadan ve karadan müdahalemiz aralıksız sürüyor. @OGMgovtr pic.twitter.com/Mgl0EOtZwm
Antalya-Kepez’in yanı sıra Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde de öğle saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın, rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüyünce, bölgeye çok sayıda orman personeli sevk edildi. Yangın, 23 saat sonra kontrol altına alındı.
Deprem bölgesinde asbest tehlikesi
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Hatay Asbest Teknik İnceleme Raporu’nu yayımladı. Alınan sekiz numunenin dördünde asbest tespit edildi. Enkaz kaldırma çalışmaları esnasında atık yönetiminde yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle bölge halkının ilerleyen yıllarda çok ciddi halk sağlığı sorunları ile karşılaşabilir.
Raporu halk sağlığı yönünden değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, “Çernobil faciasından 15 yıl sonra tiroid kanserinde patlama yaşandıysa, bundan 15-20 yıl sonra akciğer zarı kanseri patlaması göreceğiz. Bilimsel kanıtlar bize bunların yaşanacağını gösteriyor” dedi.
Depremin vurduğu Hatay’da hava kirliliği limit değerlerin çok üzerinde
Hatay’da depremin ardından yapılan ölçümlere göre şehirdeki hava kirliliği de limit değerlerin çok üzerinde çıktı.
Uzmanlara göre bölgedeki yoğun yıkım çalışmaları sonucu ortaya çıkan partikül madde kirliliği, başta akut ve kronik solunum yolu hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabilir.
Akbelen’de 24 kişiye gözaltı
Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji, maden sahasını genişletmek için Muğla-Milas’taki Akbelen Ormanı’nda 24 Temmuz Pazartesi günü ağaçları kesmeye başladı.
Jandarma, 29 Temmuz’da ağaç kesimini durdurmak isteyenlere müdahale etti, 24 kişi gözaltına alındı. 18 kişi, Milas Jandarma Karakolu’nda alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, ikisi avukat altı kişi ise adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilenler yurtdışı çıkış yasağı ve haftada iki gün imza şartıyla serbest bırakıldı.
- Medyascope Akbelen’de | Çevreciler ve aktivistler ağaçları kestirmemekte kararlı: “Komutanım, bu ağaçlar da vatana dahil”
- Akbelen Ormanı’nda köylülerin ve çevrecilerin nöbet tuttuğu alana müdahale: Gözaltına alınan 24 kişi serbest bırakıldı
Çanakkale’deki orman yangınında dokuz köy tahliye edildi, Boğaz deniz ulaşımına kapandı
Tarihler, 21 Ağustos Çarşamba gününü gösterdiğinde Çanakkale’de merkeze bağlı Kayadere Köyü yakınındaki ormanlık alanda büyük bir yangın çıktı.
Yangın ancak üçüncü gününde söndürülebildi. İçişleri Bakanlığı, yangından 4 bin 800 hektar alanının etkilendiğini, dokuz köyün tahliye edildiğini ve Çanakkale Boğazı’nın çift taraflı deniz ulaşımına kapatıldığını söyledi.
İstanbul’da şiddetli yağmurda iki kişi hayatını kaybetti
İstanbul’da 5 Eylül Perşembe günü etkili olan şiddetli yağış, kısa süre içerisinde sele neden oldu. Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy gibi ilçeler selden etkilendi. İstanbul Valisi Davut Gül’ün açıklamasına göre sele kapılan iki kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.
Başakşehir’de yer alan Kayaşehir Metro Hattı’nı su bastı. Metro durağında mahsur kalanlar bulundukları yerden kendi imkânlarıyla çıkabildi. Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada yoğun yağış nedeniyle Eyüp-Piyer Loti Teleferik Hattı ile Kirazlı Kayaşehir Merkez Metro Hattı’nın Kayaşehir merkez istasyonunun kapatıldığı duyuruldu.
Kırklareli’nde sel felaketinde altı kişi yaşamını yitirdi
Kırklareli-Demirköy’de 5 Eylül’de başlayan sağanak yağış, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı. Sel suları, İğneada Sisli Vadisi’nde bulunan bungalov otellerinin yer aldığı bölgeye kadar geldi. Sel felaketinde altı kişi hayatını kaybetti.
Akbelen Ormanı’ndaki nöbet alanına jandarma müdahalesi
Akbelen Ormanı’nda 12 Eylül’de köylüler ve çevrecilerin nöbet tuttuğu alanı jandarma ablukaya aldı. Nöbet alanına kamyonların girerek çadırları ve yaşam malzemelerini boşalttığını söyleyen direnişçiler, bir kişinin de gözaltına alındığını duyurdu.
İzmir’de helikopterin baraja düşmesiyle üç mürettebat hayatını kaybetti
İzmir’in Menderes ilçesinde 16 Eylül Pazartesi çıkan orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken Tahtalı Barajı’na düşen helikopterdeki üç mürettebat hayatını kaybetti. Saatler 23.53’ü gösterdiğinde üç Kırgızistan uyruklu ve bir Türk mürettebatın olduğu ekipte, helikopter düşmeden atlayan Kırgızistan uyruklu mürettebat kurtuldu.
- İzmir’deki orman yangına müdahale eden helikopter baraja düştü
- Tahtalı Barajı’na düşen helikopterdeki 3 personelin cansız bedenine ulaşıldı
Zonguldak’ta batan gemideki yedi kişiye ulaşılamadı
Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle 19 Kasım Pazar günü yaşanan kuvvetli yağışlar sonucu oluşan heyelan ve selden etkilenen Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesini “Genel Hayatı Etkili Afet Bölgesi” ilan edildi.
Fırtına nedeniyle 19 Kasım’da limanda sürüklenmemesi için açığa çıkartıldıktan sonra mendireğe çarpan “Kafkametler” isimli gemi battı. Gemideki 12 kişilik Türk mürettebattan beşinin cenazesine ulaşılırken, yedi kişiye bulunamadı.