Pistte tur atmaktan fazlası: Formula 1

Kimine göre sürekli dönen arabalar, kimine göre 20 pilotun birbirini takip ettiği bir garip zengin sporu… Lakin Formula 1 o kadar basit mi?Medyascope Spor”dan Muhammed Kaya pilotların zorlu hazırlık süreçlerini fiziksel ve zihinsel olarak ele alarak yazdı.

Pistte tur atmaktan fazlası: Formula 1

Formula 1 için en büyük yanılgı, aracın kokpitine oturan pilotun yalnızca gaz verip sağa sola dönmesi ve bundan yalnızca keyif alındığının düşünülmesi. Peki, bu süreçte acı, korku ve tedirginlik yok mu sizce? Fiziksel ve zihinsel süreçler gerekmiyor mu?

Formula 1 pilotları zaman zaman kokpit içinde karşılaştıkları zorlukları anlatıyor, hatta hafife alındığını belirtiyorlar. Virajları dönerken aracın sağına veya soluna vücut baskı yapıyor ve bu duruma karşı boyun kaslarınızın tepki vermesi gerekiyor.

Bu durum, motor sporlarının zirvesinde yarışmanın bir parçası. Şampiyonluk şansına sahip olmak için, bir pilotun yalnızca yüksek performanslı bir araca değil, aynı zamanda ondan ve kendisinden maksimum performansı elde etmesine de ihtiyacı var. En yakın örneği Sergio Perez olarak verebiliriz.

Bacaklarda, göbek bölgesinde ve boyunlarında kas gücüne oldukça ihtiyaç vardır ancak pilotların egzersiz programlarına nasıl yaklaştıkları ve en yüksek performansı nasıl elde ettikleri tabii ki farklılık gösterir. Formula 1 pilotlarının normal spor salonu rejiminden daha fazlasına ihtiyacı olduğu aşikâr. Karşılaştıkları yoğun G kuvvetine dayanacak güce ve çeşitli iklimlerde yaklaşık iki saatlik bir yarışı sürdürebilecek dayanıklılığa ihtiyaçları oluyor.

Spor salonu sporcusu olmak başka bir durum Formula 1 pilotu olmak bambaşka bir durum. Her iki durumun da gereklilikleri farklı; iyi bir futbolcu fazla kiloları ile de iş yapabilir ancak Formula 1 için bu mümkün değil. Formula 1 pilotları yüksek yoğunluklu sık aralıklı antrenmanlar yapıyorlar. 

Bu kısmı belki de Formula 1 takip eden herkes biliyor ancak ben işin zihinsel boyutu ile ilgili yazmak istiyorum. 

Formula 1 kariyerini düşünen kişiler özellikle Avrupa’da küçük yaşlardan karting serileri ile bu işe başlarlar. F3’ten F2’ye ardından şans bulabilirlerse Formula 1’e geçiyorlar ancak bu durum yazdığımız kadar kolay olmuyor. F3 ve F2 kondisyon olarak Formula 1’den daha az güç gerektiren seriler ancak Formula 1’in asıl sınavı zihinsel gücü sağlam tutabilmek.

Formula 1’de bulunan hatta diğer profesyonel spor dallarında da en üst seviyede oynayan sporcuların nerdeyse tamamı spor psikologları ile vakit geçiriyor. Sporcular bunu şöyle tanımlıyor: “İhtiyacınız olsa da olmasa da konuşacak birine sahip olmak; gereksiz ve ilgisiz bilgileri, gürültüyü, düşünceleri bir nevi boşaltmak için bile olsa rahatlatıcı. Sadece bu gürültüleri dışarı çıkarmak için bile doğru tercihtir.” Sezona daha diri başlayan pilotlar sezon içerisinde hem fiziksel hem de zihinsel olarak yıpranırlar. Bununla baş etmek fiziksel kondisyonun yanında doğru bir zihin yönetimi de gerektirir çünkü eleştirilerin odağı direkt olarak sizsiniz.

Nicholas Latifi, 2021 yılının son yarışında kaza yapmasının ardından bir nevi Formula 1 tarihini ve kaderini değiştirince, ölüm tehditleri aldığını söylüyor. Bunu uzun süre aşamayan Latifi, bir sezon daha devam ettikten sonra yarışmayı tamamen bıraktı. Bu olayın diğer aktörü Lewis Hamilton da son turda kaybettiği şampiyonluğun ardından uzun bir süre sessizliğe bürünmüştü. 

Lewis Hamilton gibi 7 kez dünya şampiyonluğu yaşamış birinin dahi bu denli yüksek içsel çöküş yaşadığı bir sporda, görece daha arka sıralarda yarışan pilotların aldığı eleştirileri karşılama reflekslerini ve düş kırıklıklarını siz düşünün. Sürekli olarak koltuğunu kaybetme haberleri çıkan pilotların veya mühendislerin konsantre olması da inanılmaz bir dirayet gerektiriyor. 

Sadece bu tip kötü olaylarla da değil Lewis Hamilton, Michael Schumacher ve şimdilerde Max Verstappen gibi ön sırada kalmayı ve rakipsiz olmayı başarmak da inanılmaz bir konsantre gerektiriyor. Bu iyi gibi görünen yoğunluk dahi zaman zaman zihnin dolmasına sebep oluyor. Bu yüzden son yıllarda Formula 1 pilotları hem simülasyon yarışlarında hem de çeşitli etkinliklerde boy gösteriyor. Formula 1 fiziksel zorluğu olan bir spor ancak zihinsel olarak da çok diri ve olgunluk gerektiren bir arena, acımasız.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.