Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rekora az kaldı: Seçimlerden sonra 50 dokunulmazlık fezlekesi daha TBMM’ye gönderildi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP milletvekili Can Atalay’la ilgili kararına tepkiler sürerken Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dördü CHP, dördü DEM Parti ve biri TİP milletvekiline ait olmak üzere dokuz dokunulmazlık dosyası gönderildi. 14 Mayıs seçimlerinin ardından TBMM’ye 50 dokunulmazlık fezlekesi gönderilirken, geçen yasama döneminden kalan 692 dosya ile birlikte Meclis’teki fezleke sayısı 742’ye ulaştı.


Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP milletvekili Can Atalay’la ilgili kararına tepkiler sürerken Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de 4’ü CHP, 4’ü DEM Parti ve 1’i TİP milletvekiline ait olmak üzere 9 dokunulmazlık dosyası gönderildi. Meclis Başkanlığınca, fezlekeler Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi. Fezlekeleri Karma Komisyona havale edilen milletvekilleri ise “DEM Parti Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz, DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, TİP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ve CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç” oldu. Gönderilen yeni fezlekelerle Meclis’te dokunulmazlık dosyası sayısı 742 oldu.

Yeni dönemin ilk fezlekeleri Ağustos’ta gönderildi

14 Mayıs seçimlerinin ardından oluşan yeni yasama döneminin ilk fezlekeleri ise Ağustos ayında Meclis’e sunuldu. O günlerde CHP Grup Başkanlığı görevinde olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, adını Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) olarak değiştiren Yeşil Sol Parti’nin grup başkanvekilliğini yürüten Hakkı Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş ile Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt’un da aralarında olduğu 12 milletvekiline ait 15 dokunulmazlık dosyası Meclise sunuldu. Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderilirken dosyaların 8’i Yeşil Sol Parti, 3’ü CHP, 2’si Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 1’er tanesi de İYİ Parti ve DP milletvekiline ait. Ağustos ayında Özel, Oluç, Beştaş ve Enginyurt’un yanı sıra fezlekeleri Karma Komisyon’a sevk edilen milletvekillerinin isimleri şöyle:

“Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sezai Temelli, DBP Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk.”

Gelen fezlekeler arasında Ömer Öcalan, Hakkı Saruhan Oluç ve Salihe Aydeniz’in ikişer dosyası bulunuyor.

Rekor DBP’li Salihe Aydeniz’de

Meclis’te geçen yasama döneminde ise 14 Mayıs’ta seçilemeyen milletvekillerine ait 1190 dokunulmazlık dosyası Cumhurbaşkanlığı’na iade edilmişti. Bu dosyaların iade edilmesiyle birlikte de yeni dönemdeki dokunulmazlık dosyası sayısı 692’ye düşmüştü. 28. yasama döneminde en fazla dokunulmazlık fezlekesi 97 dosya ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz ve 85 dosya ile de DEM Partili Sezai Temelli’ye ait. DEM Partili Pervin Buldan hakkında 54, Mithat Sancar hakkında 12, CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında ise 15 dokunulmazlık dosyası bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.