Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkan Baş’tan Devlet Bahçeli’ye yanıt: “Can Atalay kararı Meclis’te okunamaz”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararın Meclis Genel Kurulu’nda okunarak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini isteyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘ye “Can Atalay kararı Meclis’te okunamaz. ‘Anayasa’ya uymayın’ diyen bir kararın Meclis’te okunması mümkün mü” diye yanıt verdi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, TİP milletvekili Can Atalay’la ilgili tartışmalar ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı emekliye yüzde 5’lik ek zammı değerlendirdi. Baş, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için dört büyükşehir ve üç ilçe adayını da açıkladı.

“Atalay kararı Meclis’te okunamaz”

Baş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararını da tanımaması üzerine, hakkındaki kararın Meclis’te okunarak milletvekilliğinin düşürülmesi tartışmasına dair konuştu. Baş “Gezi’nin güzel çocuklarından intikam almak için Anayasa Mahkemesinin kararını yok sayıyorlar, Meclis’i buna alet ediyorlar” dedi. 230 milletvekilinin imzasıyla 9 Ocak’ta TBMM’nin olağanüstü toplanması çağrısını hatırlatan Baş, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u Meclis’i işlevsizleştirmekle suçladı. 

Baş, Atalay kararının Meclis Genel Kurulu’nda derhal okunmasını isteyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye “Biri AYM diğeri Yargıtay olmak üzere iki karar var. Bu karar okunamaz. Meclis’te ‘Anayasa’ya uymayın’ diyen bir kararın okunması mümkün mü? Can öyle ya da böyle serbest kalacak” diye konuştu.

“Meclis taziye evine dönüştü”

Dokuz askerin şehit olduğu saldırıyı hatırlatan Erkan Baş, Meclis’in “taziye evi”ne dönüştüğünü ve bildiri yarışlarının konuşulduğunu söyledi. Baş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Meclis’te yaptığı bilgilendirme hakkında “Bakanlar halkı aptal yerine koyacak açıklamalarla konuyu geçiştirdiler” dedi. Baş “Bu memleketin çocuklarını öldürmek için büyütüyorsunuz. Siz saraylarda zevk içinde yaşayasınız diye bu memleketin çocuklarını büyütüyorsunuz. Herkes şehit haberleri üzerine siyasi hesaplar yapıyor. ‘Hiçbir ülkenin askeri gelmesin, asker hiçbir yabancı ülkeye gitmesin’ diyenler hain ilan ediliyor” diye konuştu.

İş kazalarında yaşanan ölümlere de dikkat çeken ve bu konudaki istatistikler hakkında bilgi veren Baş, 14 yaşında iş kazasında hayatını kaybeden Arda Tonbul’un babasına 100 bin lira tazminat ödendiğini söyledi. Baş, “Bu iktidar bu çocukların kanıyla besleniyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. İşçi çocuklara sesleniyorum, staj adı altında güvencesiz çalıştırılan çocuklara sesleniyorum, çaresiz değilsiniz bize ulaşın” diye seslendi.

“Emekli açlığa mahkum edildi”

Baş, Erdoğan’ın açıkladığı emekli maaşlarına yüzde 5’lik ek zamla ilgili “Emekli açlığa mahkum edildi” derken, 2008 yılındaki emeklilik düzenlemelerine dikkat çekti. Aylık bağlama oranlarındaki değişiklik nedeniyle emekli maaşlarında net bir hırsızlık yapıldığını söyleyen Baş, emeklilerin Hazine’ye yük olmadığını ve en düşük emekli aylığının asgari ücret kadar olması gerektiğini dile getirdi.

Dört büyükşehir ve üç ilçenin adayı belirlendi

Baş partisinin 31 Mart yerel seçimlerinde bazı bölgelerde gösterecekleri adayları da açıkladı. Buna göre TİP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden atılan Hakan Koçak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Bilal Ortakalaycı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığına avukat Semih Yıldız, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na da Süleyman Hacıbektaşoğlu’nu aday gösterecek. Aynı zamanda İstanbul Şişli Belediye Başkanlığı’na Mehmet Tolga Bektaş, Hatay Arsuz Belediye Başkanlığı’na Eşref Karayün ve Hatay Samandağ Belediye Başkanlığı’na da Emrah Karaçay aday gösterilecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.