Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TRT World’den homofobik “belgesel” | Yıldız Tar: “LGBTİ+’lar yalan söyleyen ve bundan utanmayan bir koalisyonla karşı karşıya”

LGBTİ+’lar hedef gösterilmeye devam ediyor. TRT World’ün daha önce kamu spotu olarak yayımlanan videosu mini belgesele dönüştü. “True Colours” belgeselinin fragmanı 8 Şubat Perşembe günü yayımlandı. Fragmanı ve bu belgeselin anlattıklarını Kaos GL’den Yıldız Tar ile konuştuk. LGBTİ+ hareketinin yalan söyleyen ve bundan utanmayan bir koalisyon ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Tar, “TRT World adına utandım açıkçası” dedi.

TRT World, LGBTİ+’ları hedef alan yeni belgeselini “LGBTİ+ lobisinden etkilenenlerin anlatılmamış hikâyelerinin araştırıyor” diyerek duyurdu. TRT World’de yayımlanacak “True Colours” belgeselinin 1 dakika 10 saniyelik fragmanında konuşan kişiler, “Kendimi öldürmeyi denedim, neredeyse başarılı olacaktım”, “Gökkuşağını, parıltılı unicorn’u öğretiyorlar. Aslında cinsiyet kimliğinin ne olduğuna dair gerçekleri öğretmiyorlar”, “Bu politikayı kim yazdı? Neden tartışamıyoruz?” “Bana homofobik ve bağnaz dediler” ve benzeri cümlelerini kurarak LGBTİ+’ları hedef tahtasına koydu.

“TRT World adına utandım”

Kaos GL Derneği’nden gazeteci Yıldız Tar ile belgeseli konuştuk. LGBTİ+’ların insanlık dışı bir ekolle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Tar, “Dünya ve Türkiye’deki LGBTİ+ hareketi, güncel problemin karşısında ne olduğu anlaşılmayan, yalan söylediğinin farkında olan ama bu yalanlardan utanmayan, utanç duygusunu kaybetmiş bir koalisyon ile karşı karşıya” dedi.

Fragmanda söylenen her şeyin, dünyadaki bütün komplo sitelerinde bulunan cümleler olduğunu belirten Tar, “Komplocuları bir araya getirip bunu bir gazetecilik başarısı olarak koymuşlar. Bırakın LGBTİ+ bir kişi olmayı, bir LGBTİ+ derneğinin parçası olmayı, sadece bir gazeteci olarak baktığımda, İngilizce bir video olduğu için İngilizce söyleyeceğim, ‘cringe’ geliyor, utanç verici geliyor. TRT World adına utandım açıkçası” diye konuştu.

Fragmanı gülmeden izlemenin mümkün olmadığını söyleyen Tar, şöyle devam etti:

“Totaliter diye bir ifade kullanmışlar, ‘cancel culture’dan bahsediyorlar, ‘Biz bu konuyu tartışamıyoruz’ diyorlar ama bunu, dünyadaki en büyük devletlerden biri olduğunu öne süren bir devletin, kamu yayıncılığı yapan televizyon kanalının uluslararası edisyonunda söyleyebiliyorlar. Kendi içinde böyle bir çelişki var. ‘Cancel’landığını söyleyen kimsenin de ‘cancel’lanmadığını biliyoruz. Burada gerçeği ters düz etme gibi bir durumla karşı karşıyayız.”

Yıldız Tar, LGBTİ+’ların öldürüldüğü, bütün haklarına erişimlerinin engellendiği bir dünyada “mağdur olmayı da onlara bırakmayalım” gibi bir anlayışın olduğunun altını çizdi.

TRT World’ün belgeseli, “Batı’nın içerisinden LGBTİ+’lara karşı bir itiraz” gibi sunma gereği duyduğunu belirten Tar, “LGBTİ+’ların varlığına itiraz ediyorlar ama herhalde bunu söylemek biraz ayıp kaçacağı için lafı yuvarlamayı tercih etmişler. Kendi adıma, TRT’nin lafı yuvarlamaya ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. ‘LGBTİ+ dernekleri kapatılsın, bu sapkınlıktır’ diyen kamu spotunu yayımlamışken niye uluslararası arenada kendini makyajlama gereği duymuş ki? O kamu spotuna İngilizce altyazı koyup çıkabilirdi” dedi.

“LGBTİ+ lobisi denen şeyin bir fantezi olduğunu herkes biliyor”

Küresel bir tehditle karşı karşıya olduklarını anlatan Tar, şöyle devam etti:

“Son beş yıldaki LGBTİ+ karşıtı atak, acaba ileride neyi meşrulaştırmanın atağı? Esas endişe verici olan bu. 1900’lerin başındaki bütün bu argümanlar, Almanya’da maalesef eşcinsel soykırımı ile sonuçlandı. Çok benzer bir dönemi yaşıyoruz şu anda. İnsanların hayatlarına burnunu sokmanın ötesinde, insanların hayatlarını yok etmek isteyen bir lobiyle karşı karşıyayız, gerçek lobi burada. LGBTİ+ lobisi denen şeyin bir fantezi olduğunu herkes biliyor.”

“Büyük bir israf ve gücü, yetkiyi kötüye kullanma ile karşı karşıyayız”

Belgeselin unutulacağını, muazzam bir “başarı” ya da “tepki” getirecek bir mesele olmadığını düşünen Yıldız Tar, “TRT World’e gelene kadar bunun ağababaları çok daha büyük paralara çok daha büyük prodüksiyonlarla bunu yaptılar. TRT’ye düşen birilerinin taşeronu olmak oldu. Büyük bir israf ve gücü, yetkiyi kötüye kullanma ile karşı karşıyayız” dedi. 

Tar sözlerini şu cümlelerle bitirdi:

“Umarım bu belgeselin ulaşacağı genç yaştaki LGBTİ+’lar şu gerçeği bilirler: Dünya TRT World’den büyük. Umarım TRT’nin bu bağnaz, düşmanlık üreten yalanların kendilerini üzmesine izin vermezler. Çünkü maalesef ki dünya söz konu LGBTİ+’lar olduğunda yalancılarla dolu. O yalancıların yalanları bizim canımızı sıksa da hakikatin, gerçeğin ne olduğunu insanlar kendi hayatlarında biliyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.