Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arama-kurtarma ekipleri: “Geçen yıl üç binden fazla kişinin boğularak ölmesinde AB’nin Akdeniz politikasının da payı var”

İtalya İçişleri Bakanı’nın yürürlüğe koyduğu karara göre görev süresi dolan arama-kurtarma ekipleri, görev yaptıkları yerden uzak olsa da belirli bir limana dönmek zorunda. Bununla birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) denizcilik politikaları da Akdeniz’de görev yapan Sivil Toplum Kuruluşlarını (STK) rahatsız ediyor. STK’lara göre 2023’te üç binden fazla kişi boğularak hayatını kaybetmesinde AB’nin politikalarının payı var.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi’nin 2023’te yürürlüğe koyduğu karar, Akdeniz’deki arama-kurtarma ekiplerinin görevlerini bitirmesinin hemen ardından vakit kaybetmeden belirli bir limana dönmelerini zorunlu kılıyor. Arama-kurtarma çalışmalarını sürdüren birçok kuruluş ise bu kararın tehlike anlarında tepki kapasitelerini düşürdüğünü iddia ediyor. Bu kararın ayrıca ek arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirmelerine engel olduğunu da ekliyor.

Aynı zamanda arama-kurtarma teknelerinin gitmek zorunda bırakıldığı limanlar, görev yerlerinden oldukça uzakta. Bu durum birçok teknenin limana ulaşmak için fazladan yol almasına sebep oluyor. SOS Humanity raporuna göre tekneler uzun rotaları takip ederek 2023’te toplam 374 gün heba etti.

İtalya hükümeti bu önlemlerin teknelerin dağılımını düzenlemeye yardımcı olacağını söylüyor. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ise bu önlemlerin birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu söylüyor.

Ayrıca Avrupa Birliği’nin (AB) Akdeniz üzerindeki politikaları da ayrıca STK’ları rahatsız ediyor. AB özel olarak arama-kurtarma operasyonlarını yönetmese de Akdeniz’de tehlike anında müdahil olmak zorunda. Bu gerçekleşmediğinde STK’lar arama-kurtarma operasyonlarını yürütüyor. Birçok STK, arama-kurtarma çalışmaları sırasında AB’den destek görmüyor.

İtalya’nın bu kararını ve AB’nin Akdeniz politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Sivil Toplum Kuruluşları (STK), geçen yıl üç binden fazla kişinin boğularak hayatını kaybetmesinde bu politikaların da rol aldığını belirtiyor.

Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya gelmeye çalışan göçmenler Akdeniz’i aşmak zorunda. Yaklaşık 30 bin göçmen 2014’ten beri Avrupa’ya Akdeniz üzerinden ulaşmaya çalışıyor. Bugüne kadar yaklaşık 27 bin 88 göçmen Akdeniz’de boğularak hayatını kaybetti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.