Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1 teknik: Fikir Mercedes, kullanan Red Bull

Formula 1’de 2024 sezonunun başlamasına sayılı günler kala, araç tasarımlarındaki detaylar da ortaya çıkıyor. Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya, zero-sidepod fikrinin Red Bull tarafında Adrian Newey yorumu ile harmanlanması üzerine yazdı.

Formula 1 teknik: Fikir Mercedes, kullanan Red Bull

Formula 1’de sezonun en merak edilen zamanlarından biri olan araç tanıtımları tamamlandı. Çoğu araç şaşırtıcı olmayan şekilde Red Bull’un geçen sezonki aracı olan RB19’a benzer felsefe ile tasarlanmış olarak görücüye çıktı. Peki, Red Bull kime benzedi? İnanmayacaksınız ancak çok eleştirilen W14’ün ilk versiyonuna namı-diğer zero sidepod Mercedes’e.

Adrian Newey’in bu tasarım felsefesine dokunuşları elbette olacaktır ancak bu alınacak bir risk miydi? Emin değilim. Tabii ki işin ucunda Newey var, o da ayrı.

RB20’deki yenilikler, Red Bull’un bu kurallar çağında başlattığı ve Mercedes dahil diğer takımların henüz yeni benimsediği birçok önemli trendden uzaklaşması olarak özetlenebilir. Red Bull lansmanında da bu aralar kötü günler geçiren Christian Horner diğer takımların geçen sezonki araçlarına benzediğini ima etmişti.

RB20’de özellikle üst tarafta radikal değişikliklere gidildi. Hatta daha da gideceği konuşuluyor. Bu büyük meydan okuma gerekli miydi? Bize göre olmayabilir ancak önceki tasarımdan alacağını alan Adrian Newey yeni tasarımına da oldukça güveniyor. 

Sidepod giriş şekli ilk tanıtılan W14 konseptine benzediğinden ve motor kapağında büyük omuzlar bulunduğundan Red Bull net olarak Mercedes felsefesini yeniden ele almış diyebiliriz. Max Verstappen, RB20’nin çizimlerini ilk kez 2023’ün son yarışında gördüğünü ve “vay be, bu oldukça farklı!” diye düşündüğünü söyledi. Kendisine Mercedes tarzı motor kapağı sorulduğunda da şu cevabı verdi: “Ben yine de buna Red Bull tarzı derdim. Ama ne demek istediğini biliyorum.” 

Takım arkadaşı Sergio Perez, aracın Mercedes tasarım öğelerine sahip olmasına şaşırıp şaşırmadığı sorulduğunda şu yanıtı verdi: “Evet! Biraz!“. Takım net olarak tarzın Mercedes’e benzediğini biliyordu ancak Mercedes gibi yarı yolda kalmayarak daha da geliştiğinin farkındalar.

RB20’de en çok dikkat çeken üst kısım, yan aynaların altında büyük bir yüzey oluşturuyor. Bunun altında yani sidepod’un önünde, eskisinden daha ince ve başlangıçta daha büyük bir alt kesime sahip uzun ve dikey bir radyatör girişi yer alıyor. 

RB20’de, omuzlar ile hava girişinin arkasındaki motor kapağının en üst kısmı arasında dar bir çökük bölüm gibi görünen, motor kapağı boyunca haleden geriye doğru uzanan büyük alanlar var. Red Bull’un sahip olduğu bazı büyük yüzeyler açıkça görülüyor ve oldukça da farklı aslında. Teknik ekip bunu devam eden bir evrimin parçası olarak tanımlıyor. Performans ve simülasyon verilerine dayanarak yapıldığını söyleyen teknik ekip bu versiyonun selefi olan W14’ten daha iyi olduğu imasını da yapıyor.

Dikey radyatör girişi ve büyük motor kapağı omuzları gibi şeylerin 2023 Mercedes’e benzediği göz önüne alındığında, geçen yılki otomobilin Red Bull’u radyatörleri ve ilgili parçaları mümkün olduğunca yeniden yerleştirme ve tabii ki küçültme yönüne doğru yönlendiren bir düşünceyi tetiklemiş olması mümkün. 

Bu durum, Red Bull’un diğerlerinden bir adım önde olması, mevcut tasarımlardaki sınırlamaları daha erken bulma ve rakiplerin henüz ihtiyaç duyulacağının farkına bile varmadığı yeni çözümlere yönelme anlamına da gelebilir.

Bazı farklılıklar da yok değil. Örneğin dikey hava girişi yeni bir şey değil; sadece bu nesil araçlar için nadir. Diğer taraftan Red Bull, sidepod alt kesimini; gazetecilerin lansman sırasında yorumlamasına izin vermeyecek şekilde sakladı.

Radyatör paketi sidepod kısmında alçakta ve bu da muhtemelen dış kenarın neden geçen seneye göre daha az şişkin ve daha düz bir şekil aldığını açıklıyor. Ancak sidepodlar hâlâ aerodinamik bir amaca hizmet ediyor sanki eskisi kadar fazla yer kaplamıyormuş gibi görünüyorlar. 

Motor kapağı kısmına gelince, bunlar radyatör girişini dikey hale getirdiğinizde bariz soğutma havası yolu olabilirler. Ve Mercedes’in sahip olduğundan farklı olarak Red Bull’un bu kısmı, motor kapağının arkasında çok dik bir şekilde aşağıya doğru eğim yapıyor; bu, hava akışını difüzöre ve arka kanada yönlendirmek için aerodinamik bir buluş olabilir.

Bu kısımlar aynı zamanda arabanın arkasında motor kapağı kaportasını yukarıya çıkarıyor ve daha ince sidepod’ların aşağıya doğru akışlarının şekliyle birleşerek zeminin arkasını yanlardan besleyen hava akışı için çok fazla alan bırakıyor.

Fikirler nereden gelirse gelsin, bu araç sezona yeni bir hava vermiş gibi görünüyor. Herkes eski Red Bull’a doğru yol alırken, şimdi bazı yerlerde bir evrimden daha fazlası gibi görünen yeni bir Red Bull var.

Sezon oldukça farklı başlıyor…

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.