Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’de adaylık süreci eleştirileri: “Parti adaylarını tanıtmaktan çok gelen eleştirilere yanıt veriyor”

CHP, yerel seçim için aday listesini YSK’ya teslim etti. Parti içerisinden bazı milletvekilleri ise aday belirleme sürecini eleştirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kırgınlıkların giderilmesinin yollarını önlerindeki 5 yıl arayacaklarını söylerken, eski yönetimden isimler, kurultaydaki vaatlerin tersi davranıldığını belirterek, “Parti adaylarını tanıtmaktan çok kendi içinden adaylara gelen eleştirilere yanıt veriyor” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Seçim Kurulu’na aday listesini geçen hafta teslim etti. Belediye başkan adaylarının belirlenme süreci dahil olmak üzere izlenen strateji parti içerisinde tartışmalara neden oldu. Partide, “küskünlerin” arttığı ifade edilirken, kulislerde de “1 Nisan sonrası” bir seçimli kurultay hazırlığı yapıldığı da iddia ediliyor. CHP’nin önceki yönetimine göre ise partide kırgınlıkların giderilmesi için adayların belirlenme süreci bir fırsattı ancak değerlendirilemedi.

“Dedikoduların arttığı bir süreçteyiz”

Aday belirleme süreçlerinin zorlu süreçler olduğunun altını çizen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 21 Şubat’ta Antalya’da yaptığı konuşmada, “Kırgını, mutsuzu olmadan tamamlanması imkansız süreçler. Bunun yollarını önümüzdeki 5 yılda arayacağız” dedi.

Bazı milletvekilleri ise aday belirleme sürecinde “kritik adaylaşmaların partililere anlatılamadığına, seçmen psikolojisinin de düşünülmesi gerektiğine” dikkat çekti ve şunları söyledi: 

“Bu süreç aslında yeni yönetim için parti içi kırgınlıkları düzeltmek için bir fırsattı. Kırgınlıkların azalmadığı kesin. Kimin neden adaylaştırıldığının belli olmadığı, dedikoduların dolaştığı, dedikodulara inandırıcılığın arttığı bir dönemdeyiz. Parti adaylarını tanıtmaktan çok kendi içinden adaylara gelen eleştirilere yanıt veriyor.”

“Hatay’da siyasi aktör var”

Yerel seçimlerde partinin bazı yerlerde kendi adaylarını tartıştırdığını söyleyen isim, Hatay’da Lütfü Savaş’ın yeniden aday gösterilmesine giden sürecin iyi yönetilemediğini savundu:

“Bir insanı aday yaparsın tepki gelir, arkasında durursun. Bu tartışmalar bir hafta sürer. Aday yapmayacaksan adaylığını geciktirirsin ve o süreçte bir arkadaşı aktörleştirmeye başlarsın. Hatay’da siyasi aktör var. CHP açısından da önemli bir şehir. İkisi de olmadı. Son gün bile gece yarısı farklı isimler teklif aldığını söyledi. Sonunda Lütfü Savaş aday yapıldı ve bunun için ‘Hatay’ı AK Parti yerine Lütfü Savaş’a emanet etmeyi tercih ederim’ gibi bir söz ortaya çıktı.”

İttifak eleştirisi 

Kurultay öncesinde Kılıçdaroğlu’nu destekleyen isim, yerel seçimlerde ittifak yapılmamasını eleştirdi. Yeni yönetimin ittifak yapmadan önce arka kapı diplomasisi yürütmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını belirtti.

CHP’li isim, Özgür Özel’in “Hesaplaşma olmayacak. Adaylar belirlenirken ön seçim yapılacak. Duygusal kopuş, yerel seçimlerde felaketi tetikleyebilir” sözlerini hatırlatarak, “Adaylaştırma sürecinde kurultayda vaadedilenin tersi bir durum ortaya çıktı. Parti örgütünün güçlü olduğu yerlerde ön seçim yapılmadı. Bazı yerlerde belediye meclisinde ön seçim olurken belediyede yapılamadı” diye konuştu. 

İYİ Parti’ye Turhan Çömez eleştirisi

Kemal Kılıçdaroğlu döneminde ittifaklar konusunda daha farklı ilişkiler yürütüldüğüne dikkat çeken CHP’li isim, “Kemal Kılıçdaroğlu olsaydı ittifak ortakları birbirine saldırıyor olmazdı. İYİ Parti bize seçimi kaybettirmek için aday gösteriyor. Balıkesir’de Turhan Çömez’in adaylaştırılmasını neye bağlayacağız” diye sordu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.