Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuş gribi Antarktika’ya ulaştı

Bilim insanları, ölümcül bir kuş gribi türünün Antarktika’da ilk kez görüldüğünü ve bunun penguenler için potansiyel risk oluşturduğunu söyledi. İspanya Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi’nden (CSIC) yapılan açıklamada, “Kuş gribi virüsünün mesafeye rağmen Antarktika’ya ulaştığını ilk kez gösteriyor” denildi.

Daha önce de Antarktika yakınlarındaki Falkland (Malvinas) Adaları’nda yaşayan “gentoo” türü penguenlerde ilk kez kuş gribine (H5N1) rastlandığını açıkladı. CSIC’den yapılan açıklamada, “Analizler kuşların kuş gribinin H5 alt türüyle enfekte olduğunu ve ölü kuşlardan en az birinin yüksek derecede patojenik kuş gribi virüsü içerdiğini kesin olarak göstermiştir” denildi.

Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi (SCAR) yaptığı açıklamada, Güney Amerika ülkesinin İspanyol araştırmacılarla birlikte çalışarak yılın başlarında ölü kuşlardan alınan örneklerin test edildiğini ve virüsün Antarktika’ya yayıldığının doğrulandığı belirtildi.

Yüzbinlerce penguen Antarktika kıtasında ve yakın adalarda koloniler halinde toplanıyor, bu da ölümcül kuş gribinin kolayca yayılmasını sağlayabilir.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.