Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası davasında karar bekleniyor

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının karar duruşması Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 29 Şubat’ta yapılacak.

Tekirdağ-Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve yedisi çocuk, 25 kişinin hayatını kaybettiği, en az 300 kişinin yaralandığı tren kazası davasının 19. ve karar duruşması 29 Şubat Çarşamba günü yapılacak. Yakınlarını kaybeden aileler, sorumluların hak ettikleri cezayı almasını istiyor.

Bir önceki duruşmada kararın açıklanması bekleniyordu ancak dava tamamlanmadı. Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan 18. duruşmada sanık avukatı Turgut Kurt, müvekkili Mümin Karasu’yu “Mümin Bey görevini yapmış bir insan biz mütalaayı kabul etmiyoruz. Mütalaa maalesef iddianamenin bir kopyası olmuştur. Ortada bir taksir yoktur ki bilinçli taksir olsun” diyerek savundu.

Konuşmasının devamında Mümin Karasu’yu öven avukatın, “Karasu’yu mükafatlandırmanız lazım” sözüne salon, alkışlayarak tepki gösterdi. Avukat daha sonra yaşamını kaybedenler için “25 kişi telef oldu” dedi. Bunun üzerine kayıp yakınları tepki gösterince avukat özür diledi.

Sanık Turgut Kurt müdafi Av. Ersin Albuz savunmasında şunları söyledi:

Yargıya nüfuz etmiş bir iktidarın, bürokrasiye nüfuz etmemesi düşünülemez. Meslektaşımız Av. Can Atalay hakkındaki AYM kararını; Demirtaş ve Kavala hakkındaki AİHM kararını uygulamayan bir yargımız var. TCDD Yönetim Kurulu ben insanların ölmesini tercih ediyorum diyor. Gerçek sorumlular burada yargılanmadığı sürece hakikat yerini bulmayacak. Olayın olduğu an itibariyle savcılık makamı delillerin karartılmasının önüne geçmedi.

Milletvekilliği düşürülen ve Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutulan Can Atalay, 29 Şubat’taki duruşmayla ilgili X hesabından bir paylaşım yaptı.

Atalay, “Yedi yıl önce yaşanan bu katliamın sorumlularının hesap vermesi için hep birlikte sesimizi daha da yükseltmeliyiz. Unutmayalım, bu sadece bir dava değil, aynı zamanda bir vicdan meselesidir. Çorlu’da yaşanan bu acının tekrarlanmaması için adaletin tecelli etmesi şarttır” diye yazdı.

Dava süreci

İstanbul Halkalı’dan Edirne Uzunköprü’ye giden “hızlandırılmış” tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar’da devrildi. Kazada 25 kişi yaşamını yitirdi, en az 300 kişi yaralandı. Kazanın yaşandığı alanda iki yıl sonra, 16 Temmuz 2020’de bilirkişi heyeti keşif yaptı.

Kazaya ilişkin davada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor. Dört sanığın, “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi istendi

Sanıkların tutuksuz yargılandığı devam ederken, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, alınan yeni bilirkişi raporunun ardından soruşturmanın genişletilmesine karar verdi. Savcılık, kazanın meydana gelmesinde hava durumunun takip edilmemesi, hava durumunun takip edilememesi nedeniyle olumsuz hava koşullarında demir yolu hattının özel olarak muayene edilememesi, menfezin ve çevresindeki hat kesiminin gerekli bakımlarının, temizliğinin, yabani otla mücadelesinin yapılmaması, kaza yeri menfezinin İstanbul istikametindeki büzün tıkalı olması nedeniyle büze gelen yağmur suyunun aradaki kanal vasıtasıyla kaza menfezine yönelmesi sebeplerinin etkili olduğunu değerlendirdi.

Savcılık, kazada sorumlulukları bulunduğunu anlaşılan TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’ndeki dokuz görevli hakkında da “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçlarından Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde üç yıldan 15 yıla kadar hapis istendi.

Davanın 11 duruşmasında Mümin Karasu’nun yeniden tutuklanması istendi. Diğer 12 sanık hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konuldu. 

Kazanın tek tutuklu sanığı, dönemin TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu 22 Kasım 2022’de tahliye edildi. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

Çorlu tren kazası davasının tek tutuklu sanığı Mümin Karasu tahliye edildi – Mısra Öz: “Davamıza sahip çıkmaya ve suçluları haykırmaya devam edeceğiz”

17. duruşmada ise savcılık mütalaasını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatlarının, sanıkların “olası kastla” yargılanması talebi reddedildi.

Savcının mütalaasını açıkladığı duruşmada TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat hakkında “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden oldukları” gerekçesiyle tutuklanmaları istendi. Diğer 10 sanığın ise “basit taksir”den cezalandırılmaları talep edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.