Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası davasında ilk tutuklama kararı | Avukat Sevgi Evren: “11 duruşmadan sonra ailelerin yüzünde bir nebze gülümseme oldu”

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının 11. duruşması dün (5 Ekim) Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Eski Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı verildi. Dava avukatlarından Sevgi Evren ve kazada kızını, iki kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, kararı Medyascope’a değerlendirdi. 

11. duruşma öncesi dokuz kişinin daha yargılanmasına karar verilmiş, sanık sayısı 13’e çıkmıştı. Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmaya 10 sanık katılırken TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan ve yardımcısı Levent Muammer Meriçli mazeret belirterek duruşmaya katılmadı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadesi alınması beklenen ve “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılanan TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu da duruşmada hazır bulunmadı.

Mahkeme heyeti sanık Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı verdi. Diğer 12 sanık hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023’e ertelendi.

“Bir yudum da olsa içimize su serpildi”

Davanın şimdi başladığını söyleyen Zeliha Bilgin,“İnsanların yaşam haklarını elinden alıp, o koltuklarda rahat oturulamayacağını anlamıştırlar umarım. Bu davada dört yıldan sonra ilk defa tutuklama kararı verilmesi hepimizi şaşırttı” dedi.

 Daha önce davada yargılanan Çetin Yıldırım ve Özkan Polat’ın görsellerle savunma yaptıklarını belirten Bilgin, “Orada da sordum. Şimdi de soruyorum: Dört yıldan sonra mı, 11. duruşmada mı geldi akıllarına görsel sunmak? Onlara da güzel ders verilmiş ve ödevlerine iyi çalışmışlar” diyerek tepki gösterdi. Bilgin, tutuklama kararı çıkınca ne hissettiğini ise şöyle anlattı: “Mümin Karasu’ya tutuklama kararı çıkınca ilk düşündüğüm, Bihter’imin, kardeşlerimin, 25 kişinin güneşi göremediği gibi onlar da teker teker o deliğe girip güneşi göremeyecekler. Çok şükür, adalete susuzduk, bir yudum da olsa içimize su serpildi. Sıra hepsine gelecek inşallah.”

TCDD yetkilileri duruşma öncesi sanıklarla “toplantı” düzenlemiş

Mahkemede hazır bulunan sanıkların tam bir organizasyon içinde ifade verdiklerini söyleyen avukat Sevgi Evren, “Sanki tek kalemden çıkmış gibi dilekçelerle sunumlarını yaptılar. Ailelerin ve mahkeme heyetinin yüzüne baka baka saçma bir savunma silsilesiyle mahkemeyi oyalamaya çalıştılar. Duruşmada şu deşifre oldu: TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, hukuk müşavirleri de içinde olmak üzere mevcut sanıkları toplayıp, ‘Savcılık bizden isim istiyor, biz sizin isminizi vereceğiz çünkü bu işleri teknik olarak en iyi siz biliyorsunuz, haberiniz olsun’ demiş’” diye konuştu.

Evren, iddianame düzenlenip ismi verilen sanıklar hakkında dava açılmasından sonra ikinci bir toplantının daha yapıldığını söyledi:

“Aynı ekip ve hukuk müşavirlerinin şöyle bir beyanları oluyor: ‘Tamam, dava açılmış, biz sizi koruyacağız, en iyi hukuk bürolarıyla anlaşacağız, en iyi avukatları tutacağız. Bir şey olmaz, aman ha üst makamlara tecelli ettirmeyin.’ Bir yönlendirme ve basınç altına alma toplantısı yapılmış. Adil yargılanma hakkını ihlal eden ve mahkemeyi etkilemeye dönük bir eylem, bir suç bu.”

Mahkemeden toplantıları düzenleyenler için suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiklerini anlatan Evren, “Avukatlar olarak bu toplantının ne için yapıldığını sorduğumuzda sanıklardan Nizamettin Aras, ‘Ben bu konuda konuşmak istemiyorum’ dedi. Başka bir mühendis sanık toplantının yapıldığını kabul etti. Bu toplantının varlığı ve diğer üst düzey yöneticiler hakkında takipsizlik kararı verilmesi aslında üst makamları korumaya ve aklamaya yönelik bir çalışma olduğunu bizlere gösterdi” dedi.  

Kazadan sonra önlem almak için adımlar atılmış

Mahkeme huzuruna çıkmaya tenezzül etmeyen Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı verildiğini hatırlatan Evren, şöyle devam etti:

“Bir sonraki duruşma ailelerin huzuruna çıkacak, biz de bütün gerçeklerin ortaya çıkması için ona gereken sorularımızı ileteceğiz. Böyle bir aymazlığı, böyle bir pişkinliği, herhalde Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri bu zamana kadar görmedi. Çünkü 11 celsenin sonunda ortaya çıkan bir gerçek var: Kazadan hemen sonra köprü mühendisi kadrosuna eleman alınmış, kazalı menfez tamir edilmiş, 67 yol bekçisinin alımı için ihale açılmış, balaz tutucu duvarlar yapılması için ihale açılmış, mühendislere yeniden eğitim verilmiş ve daha bir sürü tedbir yoluna gidilmiş.”

Bundan sonra kişilerin olası kastla cezalandırılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getiren Evren, “Umuyorum adalet geç de gelse, takipsizlik kararı kaldırılacaktır, kaldırılmazsa da mücadelenin devam edeceğini biliyorum. Bir nebze de olsa 11 duruşmadan sonra ailelerin yüzünde gülümseme oldu. Bir bedel ödenmesi bir nebze olsun onları rahatlattı, mücadeleye olan inançlarını pekiştirdi” diye konuştu.

Avukat Sevgi Evren son olarak, tüm kamuoyunu 11 Ocak 2023’teki duruşmayı izlemeye ve gerçek sorumlular yargılanana kadar ailelere destek olmaya çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.