Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası davasında 11. duruşma: Eski 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının 11. duruşması Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıklardan eski Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı verildi.

“Bu dava bizim için yeni başlıyor”

Aileler duruşma öncesinde Bulvar Yolu Santral bölgesinde buluşarak duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne doğru yola çıktı. 

Tren kazasında dokuz yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz Sel, mahkemenin görüleceği salon önünde yapılan basın açıklamasında şöyle konuştu:

“Çorlu katliamı davası biz aileler için yeni başlıyor. Davaya dokuz yeni sanık eklendi. Ancak maalesef avukatların savcılığa sunduğu 26 isimden sadece dokuz tanesinin ifadesi alınarak davaya dahil edildi. Diğer üst düzey yöneticilerin ifadeleri bile alınmadan haklarında takipsizlik kararı verildi. Biz 1550 günden beri evlatlarımızın acısını çekiyoruz. Benim oğlum toprağın altında. Biz yine şaibeli bir davanın ortasına geldik.”

Sanık sayısı 13’e yükseldi

Duruşma, kimlik tespitinin ardından savcılık tarafından hazırlanan ek iddianamenin okunmasıyla başladı. Ek iddianameyle davaya dokuz sanık daha eklendi ve sanık sayısı 13’e yükseldi. Bu 13 sanıktan 10’u duruşmaya katıldı. TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan ve yardımcısı Levent Muammer Meriçli mazeret belirterek duruşmaya gelmezken, SEGBİS’le ifadesinin alınması beklenen ve “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılanan TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu da duruşmaya katılmadı.  

Mağdur avukatlarından Onur Şahinkaya, “Yargılanabilecek en üst düzeyde sorumlu Nihat Aslan ve Levent Muammer Meriçli şu anda karşımızda değil. İkisinin birden yargılandığı muhtemelen bir ihaleye fesat karıştırma dosyasına zorla getirilme sebebiyle burada olamadıklarını söylüyorlar. Bizce doğru değil ama Mümin Karasu’nun SEGBİS ile duruşmaya bağlanma talebini kabul ettiniz. Talep ettikleri duruşmaya bağlanmıyorlar, pişkinlik seviyesi bu. Haklarında yakalama kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi. Mağdur avukatlarları daha sonra yakalama talebinden vazgeçip, zorla getirme kararı talep etti.

Sanıklardan TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, sorumlu olduğu bölgede 279 köprü ve 2 bin 570 menfez olduğunu, tek tek kontrol etmenin mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Hattın muayene sorumluluğu bölge müdürlüğümüze ve genel müdürlüğümüze verilmiş. Her ne hikmetse burada ben yargılanıyorum.”

Sanıklardan TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Kaytan hakimin sorusu üzerine, “Tren hattına ağaç düşse, enerji kesintisi olmazsa ve kamera yoksa tespit etmemiz çok zor” dedi.

Sanıklardan sonra söz alan Mısra Öz Sel, şunları söyledi: “Ben evladımı başıboş bırakılmış raylarda kurban vermişim. Dinlediğimiz sanıkların söylediklerinden anladığım o koltukları sadece işgal ediyorlarmış. Keşke onlara verilen para yol bekçilerine verilseydi de bu olay yaşanmasaydı. Ucu kendilerine dokunacak diye üslerini koruyorlar. Biz, dört yıldır adalet karşısında dileniyoruz. Mümin Karasu katılmaya tenezzül etmiyor. Kime güveniyor? Bir tweetle sanatçılar yargılanıyor ama yedi çocuk 25 kişinin öldüğü yerde kimse tutuklu yargılanmıyor. Buradaki her bir sanığın tutuklu yargılanmasını istiyorum.”

Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı

Mahkeme heyeti, sanık Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı verdi. Diğer 12 sanık hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023 tarihinde görülecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.