Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (6 Mart 2024): İmamoğlu Medyascope’ta

Günaydın! Çarşamba sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Afyonkarahisar’da Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına, ardından Uşak’ta “Halk Buluşması”na katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul’da Çatalca, Bayrampaşa ve Eyüpsultan’da esnafı ziyaret edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Medyascope’ta Ruşen Çakır ve Göksel Göksu’nun sorularını yanıtlayacak.

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Şile’de halka seslendi. Kurum, mevcut yönetimin İstanbulluların talep ettiği hizmetleri yerine getirmediğini söyledi. Kurum, “İnsanlar ‘Çevre temiz olsun, altyapı, su ve kanalizasyon doğru işlesin’ dedi, işletemedin. Kaynakların doğru kullanılmasını istedi, çarçur ettin. En çok da ne istedi biliyor musunuz? Afetlere hazırlık istedi, güvenli yuva istedi, yapmadın, üretmedin, sunmadın ama bu halkın istemediği ne varsa, hemen gittin çadırı oraya kurdun” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Etimesgut’un Eryaman semtinde ve Mamak’ta halk buluşmasında konuştu. CHP için “kritik yerler” olarak adlandırılan yerlerde Özel, yurttaştan oy istedi. Oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nun aday gösterildiği ilçeyi Özel, seçim döneminde ikinci kez ziyaret etti. Halk buluşması öncesinde Beşikçioğlu, yurttaşlarla sarıldı, erik dalı oynadı. Seçimin ertesi günü, 1 Nisan’da Ankara havası oynamak için yurttaşları Etimesgut Belediyesi’nin önüne çağıran Beşikçioğlu, “Bana diyorlar ki ‘Sanatçıdan belediye başkanı olmaz’ Bir sanatçı öyle bir belediye başkanı olur ki, tüm Türkiye bu örnekle katılımcı belediyeciliğin ne olduğunu görür. Biz belediyeyi sizin anladığınız şekilde yönetmeyeceğiz. O yüzden sizin anladığınız belediyecilik anlayışıyla hareket etmediğimiz için siz bunu bilemezsiniz, göremezsiniz, hayal bile edemezsiniz.” dedi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Hamamönü’nde esnafı ziyaret etti. Esnaf ziyaretleri sırasında Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Tüm yatırımları durdursak bile emekli maaşlarına sözü edilen zammı yapamayız” sözlerine yanıt verdi “Türkiye’nin parası var. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ denirken, Suriyelilere para harcanırken, yandaşların vergisi silinirken para var ama emeklilere para bulunamıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sivas mitinginde konuştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel‘in “Türkiye’yi sevenlerden oy istiyoruz, öyle bedelli askerliğe kaçanlardan değil gerekirse bu vatan için canını vermeye razı olanlardan oy istiyoruz” yönündeki sözlerini eleştiren Erdoğan, “Ağababaları kulağını çekmiş olmalı ki daha sonra bu patavatsızlığını düzeltmeye çalıştı. Bu patavatsızlıktan öte bir zihniyet bozukluğunun işareti” dedi. “Ne yaptıysak muhalefetin standardını yükseltmeyi başaramadık” diyen Erdoğan, genel başkan değişmesine rağmen CHP’nin tükenmişliğine engel olamadığını söyledi.

Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan, Adıyaman’ın Menzil köyündeki Menzil cemaatini ziyaret etti.Yeniden Refah Partisi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan, Adıyaman Menzil köyünde Seyyid Muhammed Saki Hazretlerini ziyaret etti” denildi.

Yeniden Refah Partisi’nden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterilen Kasım Gülpınar, eski AKP Şanlıurfa milletvekiliydi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yapıyordu. AKP’den ayrılıp YRP’den aday olan Gülpınar, Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuştu. Şanlıurfa’da on binlerin katıldığı çok konuşulan mitinginin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingleri ile kıyaslanmasını doğru bulmadığını belirten Gülpınar, ehliyetsiz ve liyakatsiz kadroların yavaş yavaş AKP’yi işgal ettiğini, kimseye kazandırmaya veya kaybettirmeye gelmediğini söyledi.

Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması ardından yığın, mermer ocağı, ana ocak ve güneybatı bölgesindeki geçici depolama yerine taşınıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan bir yetkilinin Medyascope’a verdiği bilgiye göre, facia öncesinde işletme planlarında atık depolama alanı olarak belirlenen yere kalıcı depolama yapılması planlanıyor. Kimyasal madde içeren toprağın zeminine serilmesi gereken geçirimsiz malzeme olan membranın inşası uzun süreceği için yığın, şimdilik geçirimsiz özelliği olduğu belirtilen ocaklara götürüldü. Buradaki yerin tabanının ve yan yüzeylerin sızdırmazlığının sağlanması için çalışmalar devam ediyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Temmuz 2023’te ülkede ilk defa reçetesiz satılabilecek bir doğum kontrol hapına onay verdi. Gıda ve İlaç İdaresiden yapılan açıklamada, Opill isimli ilaca verilen izinle artık her yaştan kadının doğum kontrol hapına daha kolay ulaşabileceği belirtildi. İlk defa 1973 yılında FDA onayı alan Opill, gebeliği önlemede etkili ve güvenli bir hap olarak biliniyordu. Opill’in üreticisi Perrigo (4 Martta) yaptığı açıklamada, hapın önümüzdeki günlerde eczanelerde olacağını belirtti. Hapın fiyatı ise 19,99 dolar.

İran’da 2023 yılında 834 kişi idam edildi. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ve Paris merkezli Ölüm Cezasına Karşı Birlikte’nin hazırladığı raporda, geçtiğimiz yıl ülkede 834 idamın gerçekleştirildiği bildirildi. Bu sayı, 2015’ten bu yana en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti. 2015 yılında 972 kişinin idam cezası infaz edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.