Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (11 Mart 2024): Berkin Elvan öldürülmesinin 10’ncu yılında anılacak

Prodüktör: Özge Elvan

Günaydın! Pazartesi sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Berkin Elvan öldürülmesinin 10’ncu yılında anılacak

Bugün, Berkin Elvan’ın öldürülmesinin 10’ncu yılı. Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurularak yaşamını yitiren Berkin Elvan, ölümünün 10’ncu yılında mezarı başında anılacak. Elvan ailesi X üzerinden yaptığı açıklamada, bugün saat 15:00’te çocuklarını anmak için Berkin Elvan’ın mezarının başında, Feriköy Mezarlığı’nda, saat 20:00’de ise YouTube kanalında Berkin’i anmak için canlı yayında olacaklarını söyledi.

Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesine neden olduğuna hükmedilen polis memuru Fatih Dalgalı 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dalgalı’nın “kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğuna” hükmedildi. Ancak Dalgalı tutuklanmadı, hakkında yurtdışı çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulandı. Sanık Dalgalı, cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.

Yerel seçimlere 20 gün kaldı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ile birlikte, Küçükçekmece Ayamama-Kaynarca Yağmur Suyu Tüneli İle Gürpınar Yağmur Suyu Tüneli Kazı Başlama Töreni’ne konuşacak. İmamoğlu ardından Saraçhane’ye geçerek, 8’nci Dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Son Toplantı Töreni’ne katılacak. İBB Başkanı ardından, saat 15.00’te Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı Sözleşme İmzalama ve İş Başlatma Töreni’nde konuşacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise İmamoğlu ile katıldığı Küçükçekmece’deki açılış töreni öncesi Büyükçekmece’deki Güzelce Mezarlığı’nda Türk halk müziği sanatçısı Emre Saltık’ı anma törenine katılacak. Özel törenin ardından saat 15.00’te Çatalca’da, saat 17.00’de ise Silivri’de halkla buluşacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise esnaf ziyaretlerine Ankara’da devam ediyor. Akşener bugün Ankara’nın Çubuk ve Pursaklar ilçesinde olacak.

Erdoğan’dan İmamoğlu’na: “‘Tutmayın küçük enişteyi’ karakteri var, icraatı vaki değil, yarım gün mesai yapıyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitinge katıldı.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’e hedef alan Erdoğan, “CHP’nin başında güya bir genel başkan var. Ama varlığı yokluğu belli değil. Bu genel başkana gelen posta koyuyor, giden posta koyuyor. Sabah erken kalkan, eline mikrofonu önce alan Özgür Efendi’den rol çalıyor” dedi.

Konuşmasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da hedef alan Erdoğan, “İstanbul’da sürekli kendini göstermek için azarlanıp duran, ‘tutmayın küçük enişteyi’ karakteri var. Kibirli bir edayla habire atıp tutuyor ama herhangi bir icraatı baki değil. Zaten yarım gün mesai yapıyor. CHP’nin Genel Merkezi ve adaylarıyla kendini kaptırdığı promosyon siyaseti belki bir yere kadar işe yarayabilir fakat nihayetinde milletin irfanına çarpıp darmadağın olur” dedi.

Kurum’un “Kent Lokantaları” eleştirisine İmamoğlu’ndan yanıt: “Milletin fakirliği senin alay konun değil, insanlar spor olsun diye mi orada kuyruğa giriyor?”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum’un İBB’nin 8 kilometre metro açtığına dair iddiasına tepki gösterdi. “Biz 5 yılda tam 65 kilometre metro yaptık” diyen İmamoğlu, “Bu işin içinde emek hırsızlığı var. Kendilerini nimetten zannediyorlar. Böyle saygısız siyaset olmaz” dedi.

İmamoğlu, Kurum’un “Kent Lokantaları” hakkında “Bunu sanki bir marifetmiş gibi anlatıp milleti kandırmaya yönelik söylemlerden artık biz sıkıldık,” demesini de “Bu millet spor olsun diye mi orada kuyruğa giriyor? Bu utanmazlığın hesabını vereceksin. Milletin fakirliği senin alay konun değil kardeşim 16 milyondan özür dileyene kadar bunu sana hatırlatacağım” yanıtını verdi.

Kurum’dan İmamoğlu’na: “Yalancı ve tembel başkan, nerede kendine bir gelecek görse oraya çöktü, İstanbul’u unuttu”

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, rakibi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef alarak “Bu yalancı ve tembel başkan kar yağdı, sel oldu İstanbul’dan kaçtı. Nerede kendine bir gelecek görse hemen oraya çöktü ama İstanbul’u unuttu. 31 Mart’ta artık bu kötü gidişata ‘dur’ diyeceğiz” dedi.

Kurum, daha önceki gafları nedeniyle, İmamoğlu’nun bu durumlardan medet umduğunu söyledi ve ekledi: “Bu yalancı başkan artık bizim dil sürçmelerimizden medet umuyor. Bir de çıkıp ‘Murat Kurum İstanbul’un sorunlarını çözemez, kenti depreme dayanıklı hale getiremez, trafik sorununu çözemez’ diyebiliyor mu? Hiçbiri ‘Murat Kurum, İstanbul’a hak ettiği ve özlediği hizmetleri veremeyecek’ diyebiliyor mu? Diyemiyor, diyemeyecek de.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.