Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: CHP, kazanmaya çok yaklaştığı Bursa’yı bu sefer AKP’den alır mı?

Bursa’da AKP birinci, CHP ise ikinci parti olarak yer alıyor. CHP’nin kazanmayı en çok istediği illerden olan Bursa’da çıkardığı aday Mustafa Bozbey, AKP’nin adayı Alinur Aktaş’ı devirmek için harıl harıl çalışıyor. Bu çalışmalar Bozbey’e kazandırır mı? 31 Mart’ta göreceğiz. Sadece iktidar ve ana muhalefet değil, 2023 Genel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’nın parçası olan ama şimdilerde AKP’yi en çok eleştiren Yeniden Refah Partisi de iddialı.

Tarihi dokusuyla turistlerin göz kırptığı Bursa, Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olarak kayıtlara geçiyor. Ekonomik açıdan Türkiye’nin en gelişmiş illerinden olan bu kent, otomotiv sanayiinin kalbi diyebiliriz. 

AKP’nin elinde olan Bursa’da kıyasıya bir yarış söz konusu. Nedenini anlatacağım ama önce biraz geçmişe gidelim: AKP 2004’ten beri Bursa’yı yönetiyor. CHP ise bu şehirde hep ikinci parti olarak çıkıyor. 2004’ten beri yapılan seçimlerde iki parti arasındaki makas epey açıktı. Ta ki 2019’a kadar…

CHP, 2019 Yerel Seçimleri’nde Bursa’yı yüzde 2,5 ile kaybetti. 2019’da CHP’nin adayı olarak yarışan Mustafa Bozbey, bu seçimde yeniden aday gösterildi. AKP’nin adayı ise mevcut başkan Alinur Aktaş. Adaylar arasındaki “rövanş” maçını kimin kazanacağı çok merak konusu.

Merakımı gidermek ve seçimin nabzını tutmak için Bursa’ya gittim, seçmene mikrofon uzattım ve onların görüşlerini dinledim. 

Bu şehirde de diğer yerlerde olduğu gibi ekonomik kriz, geçim derdi ve emeklilerin zam beklentisi ön plana çıkıyor. Öyle ki, hayal kırıklığına uğrayan, geçiminden memnun olmayan ve emekliler sandığa gitmemeyi düşünüyor..

Bursa’da AKP’ye desteğin devam ettiğini söyleyebilirim. Ama kritik olan şu: AKP’ye oy vereceğini söyleyenler, aday Alinur Aktaş yerine partinin lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bahsediyor. Onlara Bursa’nın sorununu sorduğumdaysa elle tutulur bir cevap alamadım. Seçmen, sadece memnun olmadığını söylemekle yetindi.

Haydi, biraz seçmene kulak verelim…

Baştan söyleyeyim hem iktidar partisine hem de ana muhalefete oy vereceğini söyleyen seçmenin tek ortak yönü hayat pahalılığı. 

Bir seçmen, Türkiye’nin gidişatından hiç memnun olmadığını, “İklim gerçekten çok kötü. Bilime, sanata, kadın haklarına baskıcı bir iklim var memlekette” sözleriyle anlattı.

CHP’nin kazanacağına inanan Mudanyalı bir seçmen, “AKP’nin haksız yerleri var. Her şey çok pahalı. Nasıl olacak böyle? CHP’nin kazanacağını düşünüyorum” dedi.

Sandığa gitmeyeceğini aktaran bir seçmen, gerekçe olarak ekonominin gidişatını gösterdi. Hangi partiye oy vereceğini söylemeyen ama yine de sandığa gideceğini beyan eden bir başka seçmen ise “Böyle olmaz. Doğduğumdan beri buradayım ve hiç icraat göremedim” diye konuştu.

Görünen o ki seçmen sandığa gitse de gitmese de ekonomik kriz düzelmediği müddetçe mutlu olamayacak…

Bu arada Karacabey’de Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın mitingine denk geldim. Miting dediğime bakmayın, kalabalığın çok daha az olduğu, coşkunun olmadığı bir ortamdı. 

Erbakan buradaki konuşmasında temiz, şeffaf belediyecilik anlayışını getirmeyi vaat etti, ayrımcılığı sonlandıracağını söyledi ve seçmenden kendilerine oy istedi. Fırsattan istifade Karacabeylilere “Erbakan sizi ikna edebildi mi, oy tercihiniz değişti mi?” diye sordum. Bazısı yorum yapmak istemedi ama demeç verenler de ikna olmadığını söyledi.

2019 Yerel Seçimleri’ni hatırlayalım: O dönemin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun içinde ukte kaldığı Bursa, bu seçimde de büyük maçlara sahne olacak. Özellikle ekonomik krizin sandığa nasıl yansıyacağını merak ediyorum. Alinur Aktaş ile Mustafa Bozbey arasında geçecek olan seçimin sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.