Bakanlık Okçular Vakfı ile protokol imzaladı: Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu vakıf, koruma altındaki çocuklara eğitim verecek

İl milli eğitim müdürlükleri ile yapılan işbirliği sonucu okullarda faaliyet gösteren, mütevelli heyeti üyeleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da olduğu Okçular Vakfı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile üç yıllık protokol imzaladı. Buna göre bakım ve koruma altındaki çocuklara eğitim verilecek, kurslar düzenlenecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da mütevelli heyeti üyeleri arasında yer aldığı Okçular Vakfı, okullarda yürüttüğü çalışmaların ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile 15 Nisan 2024’te üç yıllık protokol imzaladı. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki il milli eğitim müdürlükleriyle yapılan protokol ile tanınan vakıf, bu defa koruma altındaki çocuklara eğitim verecek.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan protokol kapsamında, korunma ve bakım altındaki çocuklar arasında okçuluk sporuna yeteneği olanlar tespit edilecek. Müdürlük yayımladığı açıklama şöyle:

“İmzalanan protokol ile çocuklara okçuluk sporunun sevdirilmesi ve benimsetilmesi, çocukların fiziksel ve sosyal aktivitelere katılımının sağlanması amaçlanıyor. Üç yıl süreli imzalanan protokol kapsamında bakım ve koruma altındaki çocuklarımızın okçuluk sporuna yeteneği olanların tespit edilmesi, eğitici antrenör göndererek okçuluk eğitiminin verilmesi, kuruluş personeli olan antrenör ve hakemlere Okçuluk sporu ile antrenörlük kursları düzenlenmesi ve kuruluşlarda kalan çocuklarımıza ve gençlerimize ücretsiz Vakıf müzesi ziyareti konularında iş birliği yapılıyor. Olimpik ve geleneksel okçuluk çalışmalarının yapıldığı Okçular Vakfı bünyesinde birçok milli sporcu yer alıyor.”

“Eğitmenlerle ot atışı yaptırılacak”

Medyascope‘un Okçular Vakfı’ndan edindiği bilgiye göre vakıftaki eğitmenler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki çocukların bulunduğu merkeze gidecek ve orada ok atışları yaptıracak.

Çocuklara hobi kazandırmak için bu eğitimi vereceklerini söyleyen yetkili, “Bu spora yeteneğinin olduğunu düşündüğümüz çocuklarımızı için gerekli çalışmalar yapılacak” dedi.

Yetenekli çocukların tespitinin vakıf tarafından mı sağlanacağı yönündeki sorumuza yetkili, “Evet” cevabını verdi.

“Uzman olmayan görevli travmaya neden olur”

Konuyla ilgili konuştuğumuz Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sözcüsü Volkan Çolakoğlu, koruma altındaki çocuklarla yapılan aktivitelerde kimin eğitim verdiğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Bakanlık bünyesindeki çocukların kimliklerinin gizli kalması gerektiğini vurgulayan Çolakoğlu, bunlar arasında ailesi vefat etmiş veya cezaevinde olan, cinsel istismara maruz kalanların olduğunu hatırlattı:

“Dolayısıyla bu kurumlarda bu çocuklarla etkinlik yaparken, çocukla doğru iletişim kurma becerisine sahip uzmanların kurum içerisinde olması gerekiyor. Özellikle devlet koruması altındaki çocuklarla çalışma yapacak kurumların çocuk alanında ihtisas sahibi olan görevlilerin olması lazım.”

Çolakoğlu, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan bir etkinlik sırasında kullanılan bir sözün bile çocuğun yaşadığı travmayı tetikleyebileceğini hatırlattı. Çocukların fotoğraflarının açık bir biçimde paylaşılmaması gerektiğini vurgulayan Çolakoğlu, daha önce birçok kurumun buna uymadığını, bu vakfın da hassasiyet gösterip göstermeyeceğini bilmediğini söyledi.

“Protokolün maddelerini inceleyemiyoruz”

“Yetenek aranmıyor, özel bir beceri aranmıyor bu kurumlarda” diyen Çolakoğlu, bu tür protokollerle birlikte Okçular Vakfı gibi yapıların devletten çok ciddi fon aldıklarını söyledi:

“Kendi kaynaklarını geliştiriyorlar. Devlet imkânlarından yararlanıyorlar. Bir şeyleri yapmışız gibi görünüyorlar. Ne derece yapıp yapmadıkları tabii ki bilmiyoruz. Çünkü kamuya açık çalışmalar değil bunlar. Biz bu protokolün maddelerini inceleyemiyoruz. Bu protokol karşılığında bu kuruma ne vaat edilmiş? Mekan mı verecekler, para mı verecekler, başka imkanları mı sağlayacaklar? Bilmiyoruz. Orada böyle bir kitapçık, bildiri gibi bir şey dağıtılacaksa bunların baskı masraflarını o protokol kapsamında devlet karşılıyor. O etkinlikte görev alacak çalışanların günlük masraflarını, araçlarını, ulaşımlarını, konaklamalarını devlet karşılıyor.”

“Çocuklar faaliyetlere katılmak durumunda kalıyor”

Eğitim Uzmanı Özgür Bozdoğan ise “Çocuklar bu kurumların faaliyetlerine katılmak durumunda kalıyor. Bu faaliyetleri sürdürenlerin çocukların sağlıklı gelişimi açısından pedagojik formasyonu olması gerekir” dedi, yapılan etkinliklerin, verilen eğitimlerin çocukların bilişsel, fiziksel ve psikolojik gelişimine katkı sağlaması gerektiğini savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.